Demokratúra

2024. március 18. 06:22

Magyar Péter váratlan sikere a szürkeségében keresendő.

2024. március 18. 06:22
Batka Zoltán
Batka Zoltán
Népszava

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

„Az idei március idusának tanulsága, hogy a politikai fásultság, a beletörődés, az apátia csak a hatalom által gerjesztett mítosz. A mai magyar politikai helyzetről mindent elmond, hogy egy pár hete a semmiből előbukkant fiatalember még meg sem alakult pártja akkora tömeget toborzott, mint a pártállam és a parlamenti ellenzék együttvéve.

Az Andrássy útra felvonult tömeg szervezeti értelemben természetesen nem politikai közösség, ám politikai karaktere van. Szemében a fidesz rezsim a 2010 előtti világ meghosszabbítása, Orbán Fletó és Gyurcsány Viktor népszínműve; a parlamenti ellenzék és a Fidesz ugyanaz a szimbióta közeg. Fő célja, hogy a magyar közösség valahogy meghaladja a rendszerváltozás óta kialakult, mára totálisan befagyott pártrendszert.

Az állampárt érdemi kormányzás helyett csak kommunikál, mesterségesen állít elő kontrollálható konfliktusokat, az élő messiást játszó vezér pedig az orosz állampárttól és az amerika keresztényfasisztáktól túrt second hand ideológiákból kikevert ideológiai ködevést kínál szektásainak. S míg az ellenzék saját vízió és közösségépítés helyett az állampárt irányított őrületére reagál, mintha tücsökciripeléssel akarnák elnyomni a farkasüvöltést.

Ezt az összességet hívják NER-nek, ami valójában és elsősorban »demokratúra«, azaz a képviseleti demokrácia elvének a végletekig való túlhajtása, ahol az elidegenedett és öncélúvá vált politika mára totálisan leuralta a valódi életet.

Megkockáztatom: Magyar Péter váratlan sikere a szürkeségében keresendő. Magyarország az a lakóközösség, ahol évek óta ázik a tető, ám a közös képviselő nem szerelőt hív, hanem nagyívű próféciákat hangoztat az esőről, víziókat arról, hogy ellene fenekedik a szomszéd háztömb, elénekelteti a lakógyűléssel a székelyhimnuszt, végül a tetőjavításra szánt pénzből elutazik a Maldív szigetekre.

A nép többségének rég csömöre van az egésztől, barikádra menne azért, hogy jöjjön egy szürke ügyintéző, aki pátoszos próféciák, évszázados víziók helyett egyszerűen csak ért a tetőszigeteléshez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bp1964
2024. március 18. 15:35
Na, a népszavások, meg a többi jenkibérenc propagandista negyon le fog égni amikor ez az üres szépfiú lufi kipukkan.
robertdenyiro
2024. március 18. 15:21
"A nép többségének rég csömöre van az egésztől, barikádra menne azért, hogy jöjjön egy szürke ügyintéző.." Naja, az idióta balllibshit slepp állandóan azt képzelgi hogy ők tudják mit akar a nép, mert csakis ők képviselik a népet. Onnan, a fingszagú, kisebbségi libshit buborékjukból. Elképesztően kretén banda vagytok, rettenesetesen ostoba ballibshit söpredék.
kissb56
2024. március 18. 13:54
Ez nagyon izzadtság szagúra sikerült fabatka elvtárs.
zakar zoltán béla
2024. március 18. 12:09
Bugyros Úr házi feladata
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!