Politikai okok miatt akadályozná meg a spanyol kormány az utóbbi idők legnagyobb magyar vasúti üzletét

2024. március 07. 06:52

Orosz befolyásra való hivatkozással akadályozná meg spanyol kormány az évszázad magyar felvásárlási kísérletét.

2024. március 07. 06:52
GDL strike on the railroads - Frankfurt am Main

Nyitókép: Andreas Arnold/picture alliance via Getty Images

***

Sajtóhírek szerint a spanyol kormány elutasítja a magyar konzorcium ajánlatát a Talgo vasúti járműgyártó cég felvásárlására. A Világgazdaság értesülése szerint a madridi vezetés mindent meg akar tenni azért, hogy a Talgo vasúti járműgyártó óriáscég ne kerüljön magyar kézbe.

Elképesztő indok

A lap a spanyol közlekedési minisztert idézi, aki egy konferencián beszélt arról, hogy a spanyol kabinet egyöntetűen minden lépést meg szeretne tenni a felvásárlás megakadályozása érdekében. Ugyanis a kabinet azt feltételezi, hogy az orosz befektetők állnak a konzorcium mögött, így ha az végbemegy, akkor tulajdonképpen a vállalat nem magyar, hanem orosz kézbe fog kerülni. 

A Világgazdaság szerint ez azért különösen furcsa, mivel a spanyol sajtó szerint 

a konzorciumot főként a Magyar Vagon Zrt. és részben a Corvinus befektetési alap alkotja.

A Talgo piacvezető a nagysebességű vonatok tervezésében, gyártásában és karbantartásában. A cég részvényeit tőzsdén jegyzik, jelenlegi piaci kapitalizációja 510 millió euró. A vállalat tavaly rekordévet zárt, több mint 650 millió eurós árbevétellel és 12 millió eurós nettó eredménnyel.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:12
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­ö­­g­­ö­­­s­­ ­­l­á­­­n­­y­o­k­­ ­­­v­­­á­­­r­­n­a­­k­­ ­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
elfújta az ellenszél
2024. március 07. 13:20
Munka és tőke szabad áramlása, ez volt az EU alapító eszme. Itt meg is lehetett volna állni, ehelyett vigyázzmenetben masírozunk visszafelé
kissb56
2024. március 07. 12:55
Ez a pedro proli sanchez éppen olyan degenerált korcs, mint gyurcsány.
Ugandai Bubu
2024. március 07. 12:34
STOP, magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!