Ki uralja a nyilvánosságot? – ismét egymásnak feszült Huth és Puzsér

2024. április 18. 21:11

A brüsszeli konzervatív konferencia betiltása, a social média helyzete és Magyar Péter is téma volt a vitán.

2024. április 18. 21:11
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Fotó: Gyurkovits Tamás/MCC

Puzsér Róbert publicista és Huth Gergely, a Pestisrácok.hu főszerkesztője csapott össze a Transzparens Újságírásért Alapítvány Zsurnaliszta Vitaestjének legutóbbi állomásán csütörtök este, a Club Heavenben.

A teltházas rendezvényt Nagy Károly, az alapítvány vezetője moderálta, az első témát a héten tartott brüsszeli konzervatív konferencia, a NatCon szolgáltatta, amelyet a helyi rendőrség blokád alá vett. Huth Gergely a témában elmondta, szerinte a betiltás

egy kísérlet volt arra, hogy mindenkit megfélemlítsenek, aki a normalitás képviselőivel szóba áll. 

Nem tiltotta be a konferenciát senki, csak két óráig szünetelt – válaszolta Puzsér. De már aznap meghozta a bíróság az ezzel ellentétes döntést. Huth szerint azonban az óriási csúsztatást, ha nincs az európai sajtóvisszhang, akkor nem lehetett volna folytatni az összejövetelt.

Ki hozza el a békét?

Rettenetes, hogy Putyin bácsit Európában így üldözik – mondta erre Puzsér, aki ugyanakkor egyetértett, hogy nincs rendben, hogy rendőrök megakadályoznak egy ilyen rendezvényt. Ezzel a gyengeségét demonstrálta a brüsszeli polgármester. Huth arra mutatott rá, hogy a béke és a gender volt a témája a konferenciának. De ez Putyin békéje – replikázott Puzsér, aki szerint az agresszortól kell békét kérni, nem a megtámadottól, vagy az USA-tól.

Álságos a békét Ukrajnától követelni

 – tette hozzá. 

A hevessé váló szócsatában Puzsér már a moderátor azon kérdésébe is belekötött, hogy próbáljanak meg polgári hangvételű vitát folytatni, mondván, hogy itt feudalizmus van. Magyarországon előfordulhatna ilyen eset? – hangzott a kérdés. Huth szerint ilyen rendszeresen történt 2010 előtt, most viszont a baloldali véleményformálók élnek és virulnak és ők uralják a nyilvánosságot. 

Az ilyen kétbites érveléstől pedig, hogy Orbán egyenlő Putyinnal, még a baloldali politikusok is elhatárolódnak

 – hangsúlyozta Huth.

Orosz ügynökök

Puzsér szerint az orosz titkosszolgálat már a magyar kormányba is beférkőzött. Huth erre azt kérte, hogy Puzsér mondjon már egy konkrét példát, mire a publicista a paksi beruházást említette, majd áttért az ügynökakták nyilvánosságára, amit legőjabban Magyar Péter követelt. Huth arra mutatott rá, hogy 

ezek az akták nyilvánosak, bárki által kutathatók. 

„Ezzel egyébként egy felkészült szakmát, történészeket gyanúsítanak meg, hogy manipulálnak, eltussolnak valamit. Ez egy ócska vita” – fogalmazott Huth. Puzsér azt kérdezte, hogy akkor hogyan lehet, hogy a Fidesz tele van MSZMP-sekkel, a régi rendszer kiszolgálóival. 

Tekt ház fogadta a vitapartnereket. Fotó: Gyurkovits Tamás/MCC

Betiltások, kitiltások

A következő téma a social média volt, ennek kapcsán pedig az, hogy a YouTube letiltotta a PestiSrácok csatornáját. Azt Huth sem tudta megmondani, hogy konkrétan miért is tiltotta le őket a YouTube. Szerinte a jobboldali médiumok folyamatosan karanténban vannak a közösségi médiában, miközben a baloldaliak élnek és virulnak, sőt, uralják a nyilvánosságot. Puzsér szerint valóban nincs rendben a közösségi média tiltó rendszere, de nem csak a jobboldalikat, hanem például Vágó István is letiltották. 

A cenzor pedig ma már egy algoritmus, nem pedig Lendvai Ildikó” – mondta Puzsér, aki áttért arra, hogy a Fővárosi Törvényszék hányszor marasztalta el többek között a PestiSrácokat sajtóhelyreigazítási perekben. Ez Huth szerint nem igaz, a sajtóperek nagy többségét megnyerik, csak egyes alkérdésekben marasztalják el őket. Ezek után percekig arról folyt egy parttalan vita, hogy Ábrahám Róbert miért akarta otthagyni a PestiSrácok szerkesztőségét. 

Berúgta az ajtót

Az EP választások tükrében Magyar Péter volt a következő téma, konkrétan, hogy állítása szerint egyik médiumba se merik meghívni. Huth szerint ez nem igaz, Magyart például a Hír TV-be is hívták és a PS-be is. Puzsér erre felvetette, hogy a köztévébe kellett volna meginvitálni. A publicista ezután elkezdett arról mesélni, hogy mennyire támadták és próbálták szétszedni amikor főpolgármester-jelölt volt. Magyar Pétert óva intené attól, hogy visszakézből reagáljon mindenre. 

Magyar volt az, aki berúgta az ajtót és az asztalra tett egy vödör fekáliát 

– mondta Huth, aki a lehallgatott beszélgetésről azt mondta, hogy Magyar előre megtervezett, provokatív kérdéseket tett fel Varga Juditnak. Puzsér azon lovagolt, hogy a felvétel szerint Rogánék belenyúltak az ügyészségi iratokba, illetve, hogy miért váltották le a miniszeri posztról Varga Juditot. 

Elszámoltatás

A nézői kérdések között az egyik az volt, hogy miért nem számoltatták el Gyurcsány Ferencet 2010 után. Huth elmondta, hogy 

rengeteg feljelentés született, de az akkori ügyészség elszabotálta az ügyeket. 

Puzsér erre azt kérdezte, hogy nem sikerült négy darab kétharmad után, a politikai közéletből eltávolítani Gyurcsány Ferencet? Puzsér szerint azért, mert Orbán Viktornak szüksége van rá. Nincs olyan szándéka a hatalomnak, hogy eltávolítsa Gyurcsányt a hatalomból. 

 

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­ö­­g­­­ö­­­s­­­ ­­l­á­n­y­­o­­k­­ ­v­­­á­­r­n­a­­k­­ ­r­­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
KBA98
2024. április 19. 12:23
Puzsér a tv és a világ szégyene!
Ben Jeremiah
2024. április 19. 08:25
"hogy nem sikerült négy darab kétharmad után, a politikai közéletből eltávolítani Gyurcsány Ferencet? Puzsér szerint azért, mert Orbán Viktornak szüksége van rá. Nincs olyan szándéka a hatalomnak, hogy eltávolítsa Gyurcsányt a hatalomból." Igen, ez a betiltás, megsemmisítés ideológiája. Ezek csak ebben képesek gondolkodni: ami nem tetszik, azt meg kell semmisíteni. Amint azt minden nap halljuk az atalantistáktól, hogy ha hatalomra kerülnek ki mindenki akasztanak, börtönöznek, tesznek földönfutóvá. (Izrael, Usa, Ukrajna simán meggyilkolja, meggyilkoltatja aki akár csak közepes problémát okoz.) A jelenlegi kormány ezt nem teszi - pedig igény azért volna rá.
koronaszepe
2024. április 19. 07:14
Nem az első alkalom, hogy Puzsér felmossa a padlót Huth Gergellyel. Tanulhatna belőle...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!