Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Fontos feladat vár Orbán Viktorra a magyar EU-elnökség kapcsán

2024. május 17. 18:18

Bóka János szerint a júniusi 9-10-ei európai parlamenti választások politikailag „új kezdetet” jelentenek.

2024. május 17. 18:18
Hungarian Prime Minister Viktor Orban attends a press

Nyitókép: Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Bóka János, európai uniós ügyekért felelős magyar miniszter a július elsejével kezdődő magyar EU-elnökség kapcsán egy háttérbeszélgetésen kiemelte, hogy nem az EU-t fogják elnökölni, hanem bizonyos koordinációs és képviseleti feladatokat kell ellátni – derült ki az atv tudósításából. Az elnökség prioritásai között szerepel az intézményi átmenet zökkenőmentességének biztosítása, valamint a semleges és tisztességes közvetítő szerep betöltése. 

A magyar elnökség célkitűzései között szerepel a gazdasági versenyképesség erősítése, a biztonsági és védelmi politika fejlesztése, a migrációs politika kezelése, valamint a kohéziós politika jövője. Bóka János szerint a júniusi 9-10-ei európai parlamenti választások politikailag „új kezdetet” jelentenek és a magasabb elvárásoknak is meg fognak felelni. Bóka János az ATV kérdésére válaszolva Orbán Viktor miniszterelnök szerepéről azt mondta: 

az elnökség bizonyos magas szintű protokoll eseményein Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz majd.

Miniszterelnöki jelenlét lesz többek között az Európai Tanács informális ülésén és az európai politikai közösség csúcstalálkozóján. A magyar elnökség programtervei között szerepel egy EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozó megszervezése is, amely nem magyarországi helyszínen lenne.

Orbán Viktor, mint politikai közvetítő, „bróker”

„A miniszterelnöknek van protokolláris szerepe továbbá az elnökségi átadás-átvétel során, és szokás az is, hogy a kormányfő fogadja az Európai Bizottság biztosi kollégiumát, az Európai Parlament elnökök értekezletének delegációját” – taglalta a miniszter. Emellett az EU tagállamainak parlamenti együttműködései keretében is lesz olyan plenáris ülés, amely miniszterelnöki jelenlétet igényel. Bóka János szerint a fentieknél sokkal fontosabb lesz 

a magyar miniszterelnök informális, politikai közvetítőként, „brókerként” betöltött szerepe.

Bóka János azt is elmondta, hogy

a szokásoknak megfelelően a miniszterelnök mutatja be a soros elnökség programját az Európai Parlamentben. 

Várják majd az új EP meghívó levelét ezzel kapcsolatban. 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­é­­k­­e­­­l­­­d­ ­­a­­ ­s­­z­­­e­x­­i­­­ ­p­u­n­­­c­­­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
alexandrosz-2
2024. május 18. 07:03 Szerkesztve
Hazudik ismét a golyóérett patkánya. Semmit nem jelentenek, de leginkább,semmi újat. Még ha lenne is bármilyen szuverenista áttörés (nem lesz), akkor se tudják demokratikus eszközöklel leváltani, felszámolni a százezres válogatottam sunyi és aljas brüsszeli komisszarbandát, meg az őket pórázon tarto ngo-kat. Az ezeket finanszirozóik pedig megvesznek, megzsarolnak, kinyírnak bárkit: ficót, trumpot, talján lotyót és talján dzsigolót, francia buzit, ribancot, libsikkel kiegyező hollandus zsidócsicskát, vétótlan köpcös gecit. Bárkit. Nem lesz változás. Elpusztítják Europát.
antal-2
2024. május 17. 20:04
Bróker Marcsi. A sokktalanító. Ha sok a pénzed, elveszi.
Namond
2024. május 17. 19:56
Sok árkot kell ásni a brazil gépsornak. Mutogatni, hogy nem elég mély és ezért az a hibás aki nem ment ásni. Azt meg letagadni, hogy a kubikosokra szánt pénz a munkaerő szervezéssel megbízott családtagok zsebébe került. Meg egyébként is, így jogszerű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!