Migráció: a németek többsége a terrorveszély növekedésétől tart

2015. december 12. 12:57
A németek többsége tart attól, hogy a migráció miatt növekszik a terrorveszély, közel kétharmaduk pedig ezt az ISIS elleni katonai szerepvállalás miatt tarja valószínűnek. A terrorszervezet elleni nemzetközi katonai összefogás sikerében ugyanakkor nem bíznak a németek, és a menekültek integrációjával kapcsolatban is sokan szkeptikusak - derül ki két friss közvélemény-kutatásból.

Der Spiegel: Félnek a németek, de alaptalanul

Németországban a lakosság többsége szerint félő, hogy a menekülthullám miatt növekedik a terrorveszély és emelkedik a bűncselekmények száma, és csaknem kétharmados annak - az Angela Merkel kancellár által elutasított gondolatnak - a támogatottsága, hogy ki kell jelölni egy létszámplafont, vagyis előre rögzíteni kell, hogy legföljebb mennyi menekültet fogad be évente Németország - mutatta ki a német Der Spiegel megbízásából készült kutatás.

A menekülthullám miatt a németek 51 százaléka tart a bűncselekmények számának növekedésétől és 54 százaléka a terrorveszély emelkedésétől. Közülük a legtöbben a jobboldali euroszkeptikus AfD szavazói, a második legnagyobb migránsellenes bázissal pedig a kommunista Die Linke rendelkezik. A megkérdezettek 64 százaléka gondolja úgy, hogy a hadsereg (Bundeswehr) tervezett szíriai bevetése miatt növekedni fog a terrorveszély Németországban. 84 százalék szerint a migránsok magas száma tartósan megváltoztatja Németországot.

A kutatásban arról is kérdezték az embereket, hogy mit gondolnak Angela Merkel szeptemberi döntéséről, mikor a kancellár engedte Németországba beutazni a Magyarországon feltorlódott bevándorlókat. A megkérdezettek 50 százaléka egyetértett Merkel döntésével, 42 százalék ellenezte azt.

A Spiegel cikke szerint a valóság nem ad okot a kutatásban megjelenő félelmekre, mert a hatóságok adatai szerint a 2015-ben Németországba érkező migránsok közül csak „maréknyian” követnek el bűncselekményt. (Ugyanakkor mind köztudott, többször előfordult, hogy tömegverekedés tört ki a menedékkérők között németországi menekültszállásokon, és arra is volt példa, hogy a német rendőrség le akart tiltani egy újságcikket, amely a migráns bűnelkövetők és sértettek arányáról szólt.)

ZDF-Politbarometer: A németek fele nem bízik az integráció sikerében

A közszolgálati ZDF Politbarometerének felkérésére készült, pénteken közzétett kutatás szerint a lakosság 51 százaléka nem gondolja, hogy az ország megbirkózik a menekültek nagy számával. A bizakodók aránya 46 százalék. Két héttel ezelőtt ez az arány 52:46 volt.

A menekültek integrációjával kapcsolatban 48 százalék gondolja úgy, hogy az érkezők integrálódni akarnak a német társadalomba, 46 százalék viszont egyáltalán nem is akarnak integrálódni. 43 százalék szerint a menekültek többségének sikerülni fog a beilleszkedés, 50 százalék viszont nem tartja ezt valószínűnek. 

Az ISIS elleni katonai fellépést a lakosság 49 százaléka támogatja, 46 százalék viszont ellenzi. A terrorszervezet elleni nemzetközi katonai összefogás sikerét a németek 69 százaléka nem látja esélyesnek, és csak 23 százalék bízik a sikerben.

Merkel csaknem a németek fele szerint rosszul teljesít menekültügyben

A ZDF megbízásából készült felmérésben a megkérdezettek egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetnek politikusokat. Angela Merkel 1,7 pontot kapott, szemben a két héttel ezelőtti 1,6 ponttal. A kancellár így továbbra is a 4. helyen áll a Politbarometer tízes listáján Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Wolfgang Bosbach CDU-s parlamenti (Bundestag-) képviselő után. A sereghajtó Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke 0,4 ponttal, de Thomas de Maiziére belügyminiszter sem túl népszerű: 0,6 ponton áll a novemberi 0,9 után.

A lakosság relatív többsége, 49 százaléka szerint Angela Merkel a menekültválságban rosszul teljesít, míg 47 százalék pozitívnak értékeli munkáját. A CDU/CSU támogatói körében 61 százalék pozitívan értékeli a kancellár menekültügyi tevékenységét, az ellenzéki Zöldeknél pedig csaknem háromnegyedes, 71 százalékos a kancellárnak a menekültválságban kifejtett tevékenységét pozitívan értékelők aránya.

Ha most vasárnap lenne Bundestag-választás, a CDU/CSU 39 százalékát szerezné meg, ami nem jelent változást a két héttel korábbihoz képest. A második helyen a koalíciós társ szociáldemokraták állnak 24 százalékkal, Zöldek 10 százalékon, a Baloldal és a Bundestagban képviselettel nem rendelkező Alternatíva Németországnak (AfD) 9 százalékon áll. Más párt nem jutna be a Bundestagba.

A szavazókorú népességet reprezentáló felmérést a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette a ZDF számára 1266 ember megkérdezésével december 8. és 10. között.

Kép: Der Spiegel

 

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt nem mondhatja komolyan.

A (létező) terrorveszély eltúlzásában érdekelt
- a média
- a politika
- a terroristák.

Ha a németek zavarja az egymillió új migráns, majd kimennek az utcára.
Addig, amíg ezt nem teszik, sőt 46% támogatja Merkelt , úgy tűnik, alaptalan a terrorveszélytől tartani.
A bűnözésre meg lesz megoldás, törvénybe foglalják a kiejthetetlen szavakat.
Ilyen a fejlődés útja, a hülyeség megállíthatatlan minden szinten.

A liberalizmus teljes győzelme az, hogy a többség nem tart össze és azt gondolja, majd csak lesz valahogy.
Ott ülnek egy háborús helyzet küszöbén, ha valamiért, ezért kellene mindenkinek követelnie a saját országa nyugalmát.

Az külön bájos, hogy ezt a hippi-öregasszonyt kikiáltották "okosnak", miközben csak számító, hogy alkalmasabb kifejezést ne használjak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés