Merkel szerint nem kötelező részt venni a menekültek befogadásában

2015. december 17. 17:48
Mini-csúcsot tartottak EU-s államok Törökország részvételével, ahol a menekültek áthelyezéséről is szó volt. Angela Merkel elmondta: nem szükséges minden uniós tagállamnak részt vennie ebben a mechanizmusban, de szívesen látják a további csatlakozókat. Ankara november végén ígéretet tett rá, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében.

Bizakodásának adott hangot a német kancellár azzal kapcsolatban, hogy Ankara eleget fog tenni vállalásainak és segíteni fog az Európába tartó menekültáradat mérséklésében. Angela Merkel erről a Törökország és nyolc uniós tagállam vezetőinek részvételével zajló migrációs „mini-csúcstalálkozó” után beszélt csütörtökön. Angela Merkel brüsszeli sajtótájékoztatóján pozitívnak nevezte a csütörtöki tárgyalást, amelyen a török miniszterelnök mellett Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Svédország állam-, illetve kormányfői vettek részt.

Nagyon jó volt ez a találkozó” – fogalmazott a kancellár, hozzátéve, hogy a Törökországgal folytatott tárgyalásokon az illegális határátlépők számának határozott csökkentésére és egy önkéntes áthelyezési mechanizmus létrehozásának kérdésére fognak fókuszálni. Kijelentette: nem szükséges minden uniós tagállamnak részt vennie ebben a mechanizmusban, de szívesen látják a további csatlakozókat. A német kancellár arról számolt be, hogy az Európai Bizottság az Európai Tanács következő csúcstalálkozóján fogja bemutatni az áthelyezési mechanizmus létrehozására vonatkozó terveket.

„Pozitív és proaktív” hozzáállás

A „mini-csúcs” legfontosabb kérdését a szíriai és iraki menekültek áttelepítésére vonatkozó európai tervek jelentik. Törökországban jelenleg mintegy 2,5 millió menekült tartózkodik. Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke, aki szintén részt vett a találkozón, abbéli reményének adott hangot, hogy működni fog az EU és Törökország közötti megállapodás. „Fontos számunkra, hogy továbbra is együttműködjünk Törökországgal az akcióterv megvalósításában” – közölte az illetékes, aki emellett méltatta Ahmet Davutoğlu török kormányfő „pozitív és proaktív” hozzáállását.

Ankara november végén ígéretet tett rá, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében, cserében pedig az unió egyebek mellett vállalta, hogy 3 milliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem változott semmi.
Nem megállítani akarják a migrációt, hanem szervezetté tenni.

Merkel láthatóan egyre inkább kettős beszédre kényszerül. Miközben nem akarja kijelenteni, hogy van felső korlátja Németország befogadóképességének is, aközben szerintem örül annak, hogy a macedónok most már alaposan lelassították a balkáni irányból a beáramlást. Nem hallottam, hogy akár egyszer is sérelmezte volna bármelyik európai migránsbarát kormány- vagy államfő a macedónok gyakorlatát.

Ez is csak a látszatról szó, mint szinte minden a nagypolitikában. Mindenesetre jó látni, hogy az ún. fejlett demokráciákban is csak politikus-anyagból gyúrták az ottani vezetőket.

Kezdettől nem volt szó arról, hogy a törököktől kötelező jelleggel elhoznánk menekülteket.

A poszt írója keveri a dolgokat. A kötelező kvóta a már ittlévők közül 160 ezret oszt majd szét (persze gondolom ez a szám fokozatosan nőni fog) a másik pedig a török táborokból telepítene be plusz mennyiséget önkéntes befogadással.

Nagyon jó, ha nem közelező migránsokat befogadni, akkor mi jeleznénk is rögtön, hogy mi nem akarunk befogadni egyet sem. EU tagállamból jötteknél feltétel, hogy nagyszüleik is Európában születtek. Nehogy az összes bevándorló nő eleve terhesen érjen ide.

A kvótát már bíróságon megtámadtuk, annak várjuk az eredményét.

Önként lehet majd választani a migránsok és az eu-s pénz között. A pénz kifizetésének nem volt feltétele a migránsok befogadása, mégis egyre többször fenyegetőznek vele nyugati "barátaink".

Nekünk is azt kellene tennünk, mint a cseheknek és a szlovákoknak: befogadni párszáz szíriai keresztényt. És akkor nem ugathatna az EU, hogy nincs szolidarítás. Odamegyünk a Jordániai vagy a török táborba ls kiválogathatjuk a megbízhatóakat.

Szerintem a szíriai keresztények tényleg üldöztetetésnek vannak kitéve. Őket szívesen befogadnám.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés