A dán-német határon is újra ellenőrzik a belépőket

2016. január 4. 14:44
Dánia és Németország határán is újra lesz határellenőrzés, miután svéd-dán határon visszaállították az ellenőrzést a migrációs helyzet miatt. Steffen Seibert, a berlini kancellária szóvivője az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta: „nem A és B ország határán található a megoldás a menekültválságra”.

Dánia hétfőn visszaállította a határellenőrzést a dán-német határon – jelentette be Lars Løkke Rasmussen dán miniszterelnök, aki szerint az intézkedéssel Koppenhága a papírok nélkül érkező menedékkérőknek akarja útját állni. A kormányfő már akkor értésre adta, hogy kormánya megteheti ezt a lépést, amikor Svédország bejelentette: okirat-ellenőrzést vezet be a dán határon.

Jelentős következményekkel járhat Dániára nézve, ha más északi országok határellenőrzést vezetnek be. Ez növelheti a menedékkérelmek számát” – magyarázta a liberális miniszterelnök. A dán-német határon egyelőre nem ellenőriznek mindenkit, csak szúrópróbaszerű vizsgálatokat végeznek. Az intézkedés tíz napig marad érvényben, de meghosszabbítható.

Ez egyáltalán nem örömteli pillanat” – vélekedett a dán miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a svéd lépésre reagálnak a döntéssel, s kormánya arányos intézkedést hozott. Hozzátette azt is, hogy a „hétköznapi” dánoknak és németeknek semmilyen fennakadásra nem kell számítaniuk. „Ha az Európai Unió nem képes megvédeni külső határait, akkor egyre több ország lesz kénytelen ideiglenesen visszaállítani a határellenőrzést” – magyarázta Lars Løkke Rasmussen.

Német kormány: „Schengen nagyon fontos, de veszélyben van

A német külügyminisztérium úgy reagált, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet veszélybe került. „Schengen nagyon fontos, de veszélyben van” – mondta Martin Schäfer külügyi szóvivő, aki szerint bármilyen probléma adódik is, mindig a legjobb közösen, összehangoltan megoldani. „Fontos, hogy közösen lépjünk fel, hogy a schengeni övezet működőképes legyen, és maradéktalanul fenntarthassuk a szabad mozgás elvét” – fogalmazott Schäfer.

Steffen Seibert, a berlini kancellária szóvivője hangsúlyozta: „nem A és B ország határán található a megoldás a menekültválságra”. Angela Merkel szóvivője közös, európai megoldást szorgalmazott. A berlini belügyminisztérium a német kormány sajtótájékoztatóján azt emelte ki, hogy a svéd és dán intézkedések is összhangban vannak a schengeni szabályokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy a tagállamok rendkívüli esetben visszaállítsák a határellenőrzést. Ezt ősszel Németország is megtette az osztrák határon. A német belügyminisztérium szerint naponta 100-300 menedékkérő lép Németországból Dániába.

A menekültáradat feszültséget keltett Koppenhága és Stockholm között. Svédországban tavaly mintegy 163 ezren kértek menedéket, ami egy főre vetítve a legtöbb ilyen kérelmet jelenti az egész Európai Unióban. Dániában eközben 18 ezren folyamodtak menekültstátusért.

Svédország már novemberben ellenőrzést vezetett be az országot Dániával összekötő Öresund-hídon, valamint a dán és német kikötőkből érkező kompoknál, ám eddig az ellenőrzés nem volt általános, szintén csak szúrópróbaszerű, és nem mindenhol ellenőrizték az okmányokat, csak bizonyos belépési pontokon. Hétfőtől viszont a hídon, vasúton vagy komppal csak személyazonosítása alkalmas okmánnyal lehet belépni Svédországba. Ezért aki Svédországba igyekszik, annak már a dániai pályaudvaron fel kell mutatnia igazolványát. Koppenhága bírálta a svéd intézkedést, s felvetette, hogy Svédországnak kellene állnia az ellenőrzés költségeit.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A németek mindenre azt mondják, hogy nem megoldás, de épkézláb ötletük nincs. Csak az jár a fejükben, hogyan tolhatnák más országokra azt a tömeget, amelyet a mások rovására szerzett jólét vonzott Németországba.

Ha viselték a sok ezer milliárdos kereskedelmi többlet előnyeit, ami másoknál adósságként jelentkezik, most viseljék a hátrányokat. A szolidaritásról pedig akkor beszéljenek, ha nem viszik el a munkát Európából más, olcsóbban dolgozó országokba, miközben a dél európai országokban magas munkanélküliség van.

Arról meg nyilván nem beszél Schäfer, hogy ha Mutti nem mondja, hogy minden migráns välkommen, akkor nem kerül veszélybe a schengeni övezet.

Mutti jószívűsége megszívatta az egész EU-t.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés