Kerítés és 150 őr a dán-svéd határon – az ENSZ aggódik

2016. január 4. 7:15
Az ötvenes évek óta nem volt határellenőrzés Dánia és Svédország között, hétfőtől azonban újra csak érvényes igazolvánnyal lehet átlépni a két ország határát. A koppenhágai repülőtér melletti Kastrup állomáson 325 méter hosszú kerítést építettek, hogy így akadályozzák meg az engedély nélküli határátlépést.

Vasárnap éjféltől csak érvényes személyi okmányokkal lehet belépni Svédország területére, a skandináv ország így akarja korlátozni a rá nehezedő migrációs nyomást. A koppenhágai Kastrup vasútállomáson 2015 végére épült meg a kerítés, ami az ellenőrzés nélküli határátlépést hivatott megakadályozni – írja a The Local svéd kiadása. A skandináv országok az ötvenes években szüntették meg a határellenőrzést közös határaikon, hatvan év után ez az első alkalom, hogy csak személyi dokumentumokkal lehet átlépni a határt.

A svéd Sydsvenskan beszámolója szerint 34 ellenőrzőponton 150 biztonsági őr végzi az igazolványok ellenőrzését a 325 méter hosszú kerítés mellett. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) észak-európai szóvivője, Mattias Axelsson aggodalmát fejezte ki a svéd kormány által bevezetett intézkedések miatt: „Sajnos úgy tűnik, hogy azoknak, akik menedéket szeretnének kérni Svédországban, muszáj lesz érvényes személyazonosító okmányokat felmutatniuk. (...) Óriási stressz menekülni, és nem várható el, hogy azok, akik jogosultak a menedékre, rendelkezzenek a megfelelő dokumentumokkal – ez elég lehetetlen.” Több szakszervezet is tiltakozott a svéd intézkedések ellen, mivel az jelentősen megnehezíti az ingázók dolgát.

Svédország azt követően szigorított a menekültügyi feltételein, hogy 2015-ben több mint 150 ezer menedékkérő érkezett az ország területére. Korábban a miniszterelnök-helyettes, Åsa Romson elsírta magát, amikor a kormányfővel bejelentette a menekültügyi szabályok változtatását.

 

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ensz egy nulla. Vagy kettő.

Ballibjeink veszik-e az adást, hogy nap mint nap több, mint 25 000-en járnak át dolgozni?
Vagy ez csak itthon és az osztrák határon ad aggodalomra okot?

"(ők egyébként is kinyalhatják, semmi jogosítványuk nincs ilyesmire)"

Kár, hogy zárójelbe tetted, mert pont ez lenne a lényege a dolognak. Senki se jótékonykodjon más kontójára.

Ha egy ország, egy nemzetállam nem akar migránsokat szállásolni, az megtehesse. Ugyanúgy, ahogy megteszi az Usa, Ausztrália, vagy pl. a gazdag arab országok. A szuverenitás erről is szól.

Majd Ban Ki Mun alkalmazza őket, vagy mennek a szintén muszlim öböl országokba...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés