Nem megy a migránskvóta, kiakadt Juncker

2016. január 15. 13:35
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke élesen bírálta az EU azon tagállamait, amelyek szavai szerint nem tesznek eleget a kötelezettségeiknek a menekültek EU-n belüli elosztása terén. A szétosztandó 160 ezres migránstömegből eddig pár száz főt telepítettek át egyik országból a másikba. Juncker szerint nagyon komoly hitelességi válságot fog előidézni, ha nem sikerül megvalósítani a kvóta rendszerét.

Élesen bírálta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke pénteki brüsszeli évnyitó sajtóértekezletén az unió azon tagállamait, amelyek – mint fogalmazott – nem tesznek eleget kötelezettségeiknek a menekültek EU-n belüli elosztása terén.

A luxemburgi politikus a 2016-os év várható kihívásairól szóló brüsszeli sajtókonferenciáján elmondta, belefáradt abba, hogy elsősorban mindig a bizottság kapja a kritikákat, miközben a tagországok közel sem tettek meg mindent, amit meg kellett volna. Hozzátette, különösen azokra az államokra gondol, amelyek úgy vélik, jó irányba haladnak, amikor azt mondják, hogy nem fogadnak be menekülteket.

Nagyon komoly hitelességi válságot fog előidézni, ha idén sem sikerül gyakorlatba ültetni azon intézkedéseket, amelyekről korábban már politikai és jogi döntés született – hangsúlyozta az EB vezetője, utalva a 160 ezer menekült uniós tagállamok közötti elosztásáról hozott korábbi döntésekre.

A migrációs válság kapcsán Juncker arra is figyelmeztetett, hogy ha darabjaira hullik az Európai Uniónak a szabad utazást lehetővé tévő rendszere, akkor fel fog szökkenni a munkanélküliség.

A bizottsági elnök hozzátette, szerinte Schengen az európai integrációs folyamat egyik legnagyobb vívmánya. „Schengen nélkül, a munkavállalók szabad mozgása nélkül, az európai polgárok szabad utazása nélkül az eurónak sem lenne értelme” – mondta, hozzátéve, hogy aki fel akarja számolni Schengent, végeredményben az egységes piaccal fogja tenni ugyanezt, ami aztán munkanélküliséghez fog vezetni. 

„Kevesebb Schengen egyben kisebb foglalkoztatást, kisebb gazdasági növekedést jelent” – hangoztatta Juncker.

Sajtótájékoztatóján Juncker Lengyelország kérdésére is kitért, és kijelentette, jelenleg korai szankciókról beszélni a varsói kormány intézkedéseivel kapcsolatos aggodalmakkal összefüggésben. Leszögezte: „teljesen hibás” az az elképzelés, amely szerint Lengyelország ügyei kizárólag a lengyel törvényhozásra tartoznak. 

Jean-Claude Juncker hozzátette: az aggodalmak kivizsgálását célzó bizottsági eljárás „normális” és „technikai jellegű” fázisban van, s nem akarja, hogy a lengyelek azt gondolják, egész Európa ellenük van.

A politikus emellett kijelentette, szinte biztos benne, hogy februárban sikerül megállapodni Nagy-Britanniával a London által szorgalmazott uniós reformokról. Úgy fogalmazott, hogy se nem derűlátó, se nem borúlátó ebben a kérdésben. Kiemelte, az Európai Tanács februári csúcstalálkozóján London és az unió többi tagállama nem kompromisszumot köt majd, hanem tartós megoldásban egyezik meg, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradhasson. Mint mondta, a bizottság ebben a folyamatban közvetítőként vesz részt, a döntés azonban a tagállamoké.

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kedves vezető nem érti. Nem érti. Nem baj.

Lesz még ennél is nagyobb pofára esés hamarosan az agyhalottaknál!!!

:DD

LOL

A Mandinert be fogom perelni, hogy ilyen ijesztő képeket rak ki. Ettől még a jó érzésű szellemek is fogvacogva menekülnek.

Jean-Claude Juncker jobban tenné ha hallgatna és inna, az legalább meglátszik rajta és addig sem beszél.

Juncker papa, elobb azt mondd meg, mivel akarod magukat a migrancsokat ravenni hogy betartsak a kvota halvaszuletett otletet?

Amugy meg aki hivta, etesse is oket.

A lengyelek pedig nem erzik hogy Europa ellenuk lenne, mivel Magyarorszag veluk van :)

Igen.
Velük vagyunk.

Előnytelen fotó választása egy MTI-közleményhez tipikus bulvármanipuláció.

Te elonyos fotokat akarsz Junckerrol?

Akkor mar inkabb megoldom a migranskerdest...

A billentyűzetemből vetted ki a betűket:-)))))))))))))

"...nem tesznek eleget kötelezettségeiknek a menekültek EU-n belüli elosztása terén" - miféle kötelezettségről beszél?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés