Horvát miniszter-aspiráns: Le kell zárni a szerb-horvát határt

2016. január 17. 10:58
Lezárna a szerb-horvát határt Miro Kovač, a horvát jobboldali HDZ politikusa, aki a sajtó szerint a legesélyesebb jelölt az újonnan alakuló konzervatív kormány külügyminiszteri tisztségére. Szerinte a leköszönő baloldali kormány nem volt túl hatékony a migránsválság kezelésében.

Amennyiben Ausztria és Szlovénia lezárja határait, Horvátországnak is le kell zárnia a Szerbiával közös határát, Szerbiának pedig a Macedóniával közös határát – mondta Miro Kovač, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nemzetközi ügyekért felelős titkára a hét végén a horvát közszolgálati televízió (HRT) hírműsorában. Sajtóértesülések szerint Miro Kovač a legesélyesebb jelölt az újonnan alakuló konzervatív kormány külügyminiszteri tisztségére.

A politikus a migránsválságról és Horvátország migrációs politikájáról, valamint a következő hónapok terveiről beszélt a szombat esti híradóban. „Horvátország nagyon erőteljesen fel kell lépni, akkor is, ha az új parlamenti többség még nem foglalt állást a migráns-ügyben” – mondta, majd hozzátette, hogy a leköszönő baloldali kormány nem volt túl hatékony a migránsválság kezelésében, és összeveszett az összes szomszéd országgal.

Látjuk, hogy Szlovénia kerítést épít. Ha nekünk is meg kell védenünk határainkat, gondolkodnunk kell valamilyen akadály felállításában. Erre van lehetőségünk, ezt meg tudjuk csinálni” – húzta alá. Hozzátette: Horvátország nem lehet és nem is lesz gyűjtőközpont. Kovač úgy véli, hogy Európának közös megoldásra lesz szüksége migráns-ügyben, és ehhez minden országnak csatlakoznia kell.

A horvát államfő szerint is szigorúbban kell ellenőrizni

Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő a Vecernji List horvát napilap hét végi számában megjelent interjújában szintén beszélt arról, hogy Horvátországnak szigorúbban kell ellenőriznie a határait. „Erre különböző lehetőségek vannak, beleértve a hadsereg kivezénylését is a határra” – mondta.

Az államfő szerint Horvátország nagy hibát követett el, amikor nem egyeztetett szomszédjaival. „Közös átengedési politikát kellett volna kidolgozni” – hangsúlyozta, majd hozzáfűzte, a horvát kormány mindössze annyit tett, hogy a problémát áttolta a szomszédokra.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet, hogy mégis megvalósul OV elképzelése...Mert ezt folytathatja Szerbia, majd a a többiek is, egész a görög határig.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés