Szijjártó: Gyakorlatilag létrejött a macedón-bolgár védvonal

2016. január 21. 14:23
Szijjártó Péter szerint Európa védtelen délről, mert Görögország nem hajlandó részt vállalni a schengeni kötelezettségek teljesítéséből. Szerinte ezért fontos, hogy gyakorlatilag létrejött egy macedón-bolgár védvonal. Szijjártó elmondta: a védvonal létrejötte azt támasztja alá, hogy Bulgária érett és felkészült a schengeni tagságra.

Gyakorlatilag létrejött a macedón-bolgár védvonal azáltal, hogy Macedónia meghozta a döntését a határőrizet szigorítására és a határ lezárására, és Bulgária jelentős hosszban épített, illetve épít kerítést déli határán – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek Szófiából telefonon nyilatkozva, miután csütörtökön tárgyalt a bolgár vezetőkkel.

Egyetértettünk abban, hogy a bevándorlás az Európai Unió történetének legnagyobb kihívása és abban, hogy ezt a kihívást csak úgy lehet kezelni, ha megvédjük Európa külső határait – mondta. Szijjártó Péter Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel és Daniel Mitov külügyminiszterrel tárgyalt ebben a kérdésben. A magyar diplomácia vezetője szerint az európai vezetőktől az elmúlt hetekben, hónapokban minden nap lehetett olyan nyilatkozatokat hallani, amelyek szerint a migránsválság az Európai Unió történetének legnagyobb kihívása, és hogy ezt csak úgy lehet kezelni, ha megvédjük a kontinens küldő határait.

Úgy látom, hogy ebben a tekintetben szánalmas kirakatpolitikát folytat az unió, mert a nyilatkozatok ellenére nem hogy aznap, de másnap sem történt semmi” – szögezte le.

Szijjártó: Védtelenek vagyunk délről

Márpedig a külügyminiszter szerint a bevándorlási hullám egyre csak erősödni fog. Ez világosan látszik, hiszen egyik válságrégióban sem történtek lépések a megoldás irányába, a déli-délkeleti szomszédságunkban zajló valamennyi válság súlyosbodik, és ez egyelőre csak növelni fogja a bevándorlási nyomást Európán. „Jelenleg védtelenek vagyunk délről, mert Görögország nem hajlandó részt vállalni a schengeni kötelezettségek teljesítéséből. Ezért minden eddiginél közelebb kerültünk ahhoz, hogy Európának egy macedón-bolgár védvonal jelentse a védelmet dél felől” – mondta.

A védvonal létrejötte azt támasztja alá, hogy Bulgária érett és felkészült a schengeni tagságra. Ebben az rendkívül válságos időszakban ugyanis bebizonyította, hogy meg tudja védeni a határait. Az európai uniónak pedig – amikor döntéseket hoz pénzügyi forrásokról – ezt kell figyelembe vennie – tette hozzá. „Ezért Magyarország támogatja és haladéktalanul kezdeményezi, hogy Bulgária minél előbb kapjon felvételt a schengeni övezetbe” – mondta Szijjártó Péter.

A bevándorlók jelenlegi útvonalát figyelve a bevándorlási hullám megállításában jelenleg Bulgáriának és Macedóniának jut szerep. Amellett, hogy Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniával egy olyan megállapodást kell kötnie az Európai Uniónak, amelynek keretében utóbbi alapvetően pénzügyi és technikai támogatást biztosít az országnak a határvédelemre. Néhány ország már most is ad támogatást Macedóniának, köztük Magyarország, amely mintegy 30 rendőrt vezényelt oda – emlékeztetett a külügyminiszter.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja, érdekesen néz ki pl Tetovo ahova a macedón rendőrök is csak csapaterővel merészkednek be.

Nehéz eldönteni, hogy Kelet-Törökországban vagy Macedóniában készült az alábbi felvétel amikor a modern kori török szultán megérkezik Tetovóban a Šarena Džamija-ba.

https://www.youtube.com/watch?..

Itt található amúgy az Arabati Baba Tekḱe bektasi derviskolostor.


Nincsenek szegény "macedónok" irigylésre méltó helyzetben, a fél ország már így is a muszlim albánok kezén van. Akik anno korábban majdnem menetből begyalogoltak Szkopjébe, csak a nagyhatalmak nyomására megszült Ohridi Egyezménnyel sikerült kordában tartani őket. Az idő viszont sajnos az albánoknak dolgozik.

Amúgy egykor a bolgár birodalom fővárosa volt Ohrid. Ennek fényében is érdekes a a macedón-bolgár együtt működés.

A görög és macedón együttműködés ennél is nagyobb utópia.

Anno a 1990-es években a görög határon poénkodtak a görögök a macedón pecsétet látva az útlevelünkbe, hogy az milyen ország???

Macedónián kívül, Koszovó, Szerbia déli része a Szandzsákkal, Montenegro egy része, Albánia jelentős része is az.

Lényegében ez a Nagy-Albánia "idea", ami az albánok távlati célja.

Létrejönne egy "jó kis" muszlim állam.

Nagy-Albánia szomszédos lenne Boszniával és az ottani muszlimokkal. Ebbe jobb is nem belegondolni.

Macedónián kívül, Koszovó, Szerbia déli része a Szandzsákkal, Montenegro egy része, Albánia jelentős része is az.

Lényegében ez Nagy-Albánia, ami az albánok távlati célja.

Létrejönne egy "jó kis" muszlim állam.

Nagy-Albánia szomszédos lenne Boszniával és azt ottani muszlimokkal. Ebbe jobb is nem belegondolni.

Hunyadi is Várnáig ment, pedig csupa jogkövető
ország vett körül minket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés