Schengen: 2017 végéig maradhatnak a határellenőrzések

2016. január 23. 12:35

A Welt am Sonntag című német lap értesülései szerint több uniós tagállam, köztük Németország és Ausztria is szeretné elérni, hogy 2017 végéig fenntarthassák a határellenőrzést azokon a szakaszokon, ahol most is ellenőriznek. Ausztria közben a schengeni térségből való kizárással fenyegette meg Görögországot.

2016. január 23. 12:35

Németország, Ausztria, Dánia, Svédország és Belgium is azt szeretné elérni, hogy egészen 2017 végéig fenntarthassák a határellenőrzést azokon a migrációs nyomással érintett határszakaszokon, ahol korábban visszaállították a határellenőrzést. A schengeni szabályok értelmében az ellenőrzést csak indokolt esetben és ideiglenesen szabad visszaállítani: Németország esetében például májusban járna le a határellenőrzésre engedett idő. Ezt akarják további másfél évvel, 2017 végéig meghosszabbítani – írja a Welt am Sonntag.

A lap információi szerint a határellenőrzés meghosszabbításának lehetőségéről az uniós belügyminiszterek hétfői informális ülésén fognak tárgyalni Amszterdamban. Ha a belügyminiszterek megfelelő többséggel megegyeznek a kérdésben, azután kerülhet a kérdés a Bizottság, majd az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elé. A lap szerint amennyiben Görögország nem orvosolja a helyzetet, és továbbra sem ellenőrzi hatékonyan a határait, úgy esély van a határellenőrzések meghosszabbítására.

Ausztria közben azzal fenyegeti Görögországot, hogy kizárják a schengeni térségből. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a Welt am Sonntagnak úgy nyilatkozott: Görögország tartósan nem tesz eleget a schengeni egyezményből eredő kötelezettségeinek, ugyanakkor a felajánlott segítséget pedig habozik elfogadni. Ha Athén továbbra sem biztosítja a külső határok védelmét, akkor igenis beszélni kell Görögország schengeni övezetből való kizárásáról – mondta Mikl-Leitner, hozzátéve: az egy mítosz, hogy nem lehet ellenőrizni a török-görög határt.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. március 05. 11:46
Ha nem építünk kerítést, ma már Hegyeshalomnál is lezárnák a határt az osztrákok - joggal. Csak az akkori mocskolódásukat tudnám feledni!
tango47
2016. március 05. 11:46
Attól függ, melyik kezében van a hatalom: Franciaországban például az államfő (elnök) kezében, Németországban a Kancellár (kormányfő) kezében.
3M..
2016. február 04. 21:08
Egy tisztességes európainak, nem jelenthet gondot a határon az iratai felmutatása. A határsértők még erre sem képesek, mert már az ittlétük is bűncselekményhez köthető. Nyugodtan ellenőrizhetnek, akár 2100-ig is. Viszont az EU egyetlen átlagpolgár számárta is előnyös vívmánya, a Schengeni övezet fenntartása volt. Mára már ez sincs meg. Milliárdosaink lopják el gyorsan az EU-s támogatásokat, aztán ki ebből a fertőből. Szebb Jövőt!
kulalak
2016. február 04. 15:35
Csak a komposokkal kellene újra beszélni ... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik