Schengen: 2017 végéig maradhatnak a határellenőrzések

2016. január 23. 12:35
A Welt am Sonntag című német lap értesülései szerint több uniós tagállam, köztük Németország és Ausztria is szeretné elérni, hogy 2017 végéig fenntarthassák a határellenőrzést azokon a szakaszokon, ahol most is ellenőriznek. Ausztria közben a schengeni térségből való kizárással fenyegette meg Görögországot.

Németország, Ausztria, Dánia, Svédország és Belgium is azt szeretné elérni, hogy egészen 2017 végéig fenntarthassák a határellenőrzést azokon a migrációs nyomással érintett határszakaszokon, ahol korábban visszaállították a határellenőrzést. A schengeni szabályok értelmében az ellenőrzést csak indokolt esetben és ideiglenesen szabad visszaállítani: Németország esetében például májusban járna le a határellenőrzésre engedett idő. Ezt akarják további másfél évvel, 2017 végéig meghosszabbítani – írja a Welt am Sonntag.

A lap információi szerint a határellenőrzés meghosszabbításának lehetőségéről az uniós belügyminiszterek hétfői informális ülésén fognak tárgyalni Amszterdamban. Ha a belügyminiszterek megfelelő többséggel megegyeznek a kérdésben, azután kerülhet a kérdés a Bizottság, majd az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elé. A lap szerint amennyiben Görögország nem orvosolja a helyzetet, és továbbra sem ellenőrzi hatékonyan a határait, úgy esély van a határellenőrzések meghosszabbítására.

Ausztria közben azzal fenyegeti Görögországot, hogy kizárják a schengeni térségből. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a Welt am Sonntagnak úgy nyilatkozott: Görögország tartósan nem tesz eleget a schengeni egyezményből eredő kötelezettségeinek, ugyanakkor a felajánlott segítséget pedig habozik elfogadni. Ha Athén továbbra sem biztosítja a külső határok védelmét, akkor igenis beszélni kell Görögország schengeni övezetből való kizárásáról – mondta Mikl-Leitner, hozzátéve: az egy mítosz, hogy nem lehet ellenőrizni a török-görög határt.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Faymann továbbra is kancellás szeretne maradni, az osztrákok meg hamar túljutottak a Wilkommenskulturon.

Mindig kell -minimum- egy bűnbak.
Ez már évezredes "szisztéma"...

Rosszul latod.
Schengel Pont onnantol fog ujra elni.
:D

Ez csak az előjáték az eu felbomlásáig.

az eu-nak rengeteg előnye van, csak neked nem tűnik fel.
a schengen ebből csak az egyik. mondhatnám még az erasmust is, meg úgy általában azt a lehetőséget, hogy az ember 1-2 évet (vagy akár többet) gond nélkül külföldön dolgozzon. de az is tény, hogy magyarországon az elmúlt 5 évben lényegében _semmi_ nem fejlődött, nem épült uniós támogatás nélkül.

tény, hogy vannak az eu-nak hibái, de magyarország hibáihoz képest ezek szinte elhanyagolhatóak.
azt viszont nem értem, hogy miért akarnánk egy kis, szegény, korrupt és leszakadó, de teljesen autonóm magyarországban élni, mint egy nagy, erős, gazdag európa része lenni.

a legtöbb eu-kritikára nem az önállósodás, hanem a szorosabb együttműködés lenne a válasz. ez igaz a menekültkérdésre is: közös európai megoldás kell. az semmit nem old meg, hogy mindenki külön-külön lezárja a határait.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés