Bakondi: Ennél humánusabb megoldást is lehetett volna találni

2016. január 31. 9:57
A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója annak kapcsán, hogy egyre több európai ország vissza akarja küldeni a bevándorlókat, úgy fogalmazott: ennél humánusabb megoldást is lehetett volna találni még azelőtt, hogy végiggyalogoltatták volna velük Európát, a balkáni útvonalat. Bakondi György szerint Bulgária nagyon hasonló álláspontot képvisel a migrációt illetően, mint Magyarország.

Bulgária határőrizeti rendszere és az ottani politikai irány a migrációval kapcsolatban hasonló állásponton van mint Magyarország: meg kell állítani a tömeges, illegális migrációt – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Abban is egyetért a két ország, hogy mielőtt esetleg kontrollált beléptetések következhetnének, azelőtt a már bentlévőkkel kapcsolatos biztonsági kérdéseket kell rendezni – tette hozzá. Bakondi György – utalva arra, hogy egyre több európai ország vissza akarja küldeni a bevándorlókat – azt mondta, ennél „humánusabb megoldást” is lehetett volna találni még azelőtt, hogy végiggyalogoltatták volna velük Európát, a balkáni útvonalat.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És a termőföldet sem kellett volna kilopni a migránsozás árnyékában!

A téma kapcsán Merkel és csapata alapvető tévedésben voltak, vannak.

Az egyik ilyen tévedés, hogy az egyes országokban történtek nincsenek hatással az unió egészére. Márpedig ez nem igaz.

A másik ilyen tévedés, hogy feltételezték a migráns téma kapcsán a terrorizmus azonnal jelentkezik és ez a befogadáskor ellenőrizhető, kiiktatható. A példák viszont azt mutatják, hogy elhúzódva rövid, közép és hosszabb távon jelentkezik. Sokszor a második, harmadik generáció tekintetében. Ehhez sorolható még a belső társadalmi feszültség, melynek jó példája Franciaország.

Ugyanakkor a kettő összefügg. A probléma megoldására sem készült fel az unió, mert a bekövetkező helyzetre Franciaország, Olaszország már 2011-ben felhívta a figyelmet mégsem történt semmi. Merkel hozzáállása pedig nem oldott meg semmit. Sőt ténykedése súlyosbította a helyzetet. Ma már a visszatérésről szónokol, de ez sokkal nagyobb problémával fog járni, mint a betelepítés. Ez is arra bizonyíték, hogy a problémát másként kellett volna kezelni. Másként fogalmazva; Merkel migráns kezelése hibás elképzelés következménye.

Az okos megoldja a problémát, a bölcs meg megelőzi. Merkel és csapata e tekintetben se nem okos, se nem bölcs. Akár azt is mondhatnánk; kalandorpolitikát folytat.

És az Uniós pénzeket sem kellett volna kilopni a migránsozás árnyékában!

Sajna nemrégen jelent meg, hogy Párizst újabb támadások fenyegetik.

Az I. vh. után rengeteg, főleg orosz menekült árasztotta el Európát. Amit tehetett értük a világ, az volt, hogy megkaphatták az ún. Nansen-útlevelet, lett személyi okmányuk és megpróbálhattak boldogulni, ahol lehetett.

"Számomra az a kérdés érdekesebb, milyen elképzelések, ÉRDEKEK mentén cselekedtek a világ vezető hatalmainak politikusai úgy ahogy tették."

Szabadon lehet elképzeléseket felvárolni, akár összeesküvés elméleteket is gyártani. Ami biztos, amit a gyakorlat igazol, ez szerintem a következő.

Németország gazdaságának szüksége van az olcsó, képzett, vagy viszonylag képzett, kisebb befektetésre képzetté tehető munkaerőre. Ezt a demográfia is igényelné. Merkel és csapata úgy gondolta, hogy a migránsok szűrése a periférián lévő sengeni országokban megszűrhető.

sengeni = schengeni

Folytatva.

Azonban az első ország amelyik ezt megakadályozta Görögország volt. A következő állomás Magyarország. Magyarország azonban lezárta határát és arra kényszerítette a migránsokat, hogy a határátkelőhelyen jelentkezzenek. Ez azonban nem felelt meg a szomszédos országoknak és más utat kerestek. Ez az út Szlovénián keresztül vezet.
Merkel pedig ismét elkövette a hibát, mert átvállalta az ellenőrzést, arra gondolva, hogy aki nem felel meg azokat majd visszatoloncolják a perifériára. Ezt oldotta volna meg a kötelező kvóta bevezetése. Ezt azonban a jelenleg érvényes uniós szabályok nem adnak lehetőséget, a változtatáshoz viszont a tagállamok együttes jóváhagyása kellene. Közben a terrorakciók megjelenése növelte az ellenállást és egyre több ország, országon belül elutasítják Merkel politikáját. Most ismét próbál változtatni azzal, hogy felkéri őket; ha béke lesz ahonnan jöttek, akkor térjenek vissza. Itt megint elfeledkezik, hogy egy eléggé nagy részük már olyan országból jöttek, ahol több évig éltek, sőt egyeseknek már állampolgárságuk is van az adott országban. Pl., Törökország.
Borítékolható, hogy Merkel ezen elképzelése sem megvalósítható. Amennyiben mégis meg akarja valósítani, csak erőszakos módon tudja elérni. Valószínű ez nem az ő problémája lesz, hanem azé aki utána jön.

Bárhonnan közelítjük a témát, mindig csak arra a következtetésre jutunk: Merkel migráns politikája magába hordozza a bukást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés