Cseh belügyminiszter: Az EU megértette, hogy változtatni kell

2016. január 31. 11:29
Milan Chovanec szerint Európa álláspontja változóban van a migrációt illetően, már az Európai Bizottság is felrótta Görögországnak, hogy nem úgy működnek a regisztrációs központjai, ahogy kellene. A cseh belügyminiszter szerint ha nem változnak a játékszabályok hamarosan, akkor újabb nagy bevándorlási hullámmal kell számolni.

Az Európai Unió megértette, hogy a migrációs válság kezelésében változtatnia kell politikáján – jelentette ki Milan Chovanec cseh belügyminiszter abban az interjúban, amelyet a Novinky.cz hírportál közölt szombaton. Ha ezt az EU mégsem tenné meg, akkor a miniszter szerint az a veszély fenyeget, hogy az újabb migrációs hullám érkeztével megszűnik a keretei között szabad mozgást biztosító schengeni térség. „Európa álláspontja változóban van. Az Európai Bizottság végre felrótta Görögországnak, hogy a regisztrációs központjai (hot spotok) nem úgy működnek, ahogy kellene. Mi régen mondjuk, hogy ez a probléma létezik, de mindig elhallgattattak. Most egyszerre ez megváltozott. A németországi és a norvégiai vita ma már más és az államok másképpen viselkednek” – mutatott rá Milan Chovanec.  

A miniszter szerint újabb nagy bevándorlási hullámmal kell számolni, ha egy hónapon belül nem változnak meg a migránsokat érintő játékszabályok. „Emellett megjelenik a legális migráció is, mert az az 1,1 millió migráns, akit Németországban, az északi államokban, Hollandiában és Belgiumban regisztráltak, családegyesítésre fog törekedni. Az eddigi jogi szabályozás szerint erre lehetőségük van” – állította a cseh belügyminiszter. Úgy véli, hogy ezen a legális bevándorlási úton a közeljövőben akár hárommillió újabb migráns is érkezhet Európába. „Ez egy olyan dolog, amelyről nemigen esik szó, de az asztalon van” – húzta alá Chovanec.

Egyenlő mércét sürget Chovanec 

Leszögezte, hogy az Európai Unióban meg kell szüntetni a kétféle mércét, az államok kétféle megítélését, s a valós problémákra kell fordítani a figyelmet. „Tanúi voltunk annak, ahogy az Európai Parlament »grillezte« Lengyelországot néhány lengyel törvény megváltoztatása miatt, ugyanakkor láttuk azt is, hogy milyen hosszú ideig tűrték meg azt, hogy a görögök nem oldották meg azokat a problémákat, amelyeket meg kellett volna oldaniuk. Mindenkit egyforma mércével kellene mérnünk” – mondta Milan Chovanec. Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése azonban azt jelzi, hogy a helyzet változóban van – jegyezte meg a miniszter. Chovanec bízik abban, hogy Görögország megérti a helyzet súlyosságát, azt, hogy esetleg „kenyértörésre kerülhet sor” és kizárhatják a schengeni övezetből.

A cseh belügyminiszter az interjúban megismételte a visegrádi négyek közös álláspontját, hogy jelenleg a legsürgősebb feladat a külső schengeni határok védelmének a megerősítése. Szerinte bármennyire is szeretné a cseh lakosság többsége, hogy lezárják Csehország határait, ez nem lehetséges, mert egy ilyen lépés egy-két hónapon belül rendkívül súlyos károkat okozna a cseh gazdaságnak. 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon örülök a V4-ek egyre szorosabb öszefogásának.
Még így is kicsik vagyunk az európai problémák megoldásához, de jó érdekérvényesítő képességet ad a közös fellépés.

Milan Chovanec tévedésben van, mert megfelelő megoldással a schengeni határ lezárható és nem akadályozza a gazdaság működését.
A schengeni határ lezárása során el kellene választani a a belső forgalmat és a migránsok fogadását. Ki kellene jelölni olyan határátkelőt, ahol csak a migránsok léphetnek át. Az átlépés pedig csak akkor történhetne, ha az ellenőrzés, a regisztráció megtörtént.
Ez azonban azokat az országokat terhelné nagyobb mértékben, akik tagjai az uniónak, de nem tagjai a schengeni övezetnek.

Így marad az a megoldás; az EU határit kell lezárni és ott kialakítani beléptető pontokat. Ez lehetne Európa határán lévő szigetek, vagy Afrika északi partja.

LOL

Nem tud kilépni, mert nem tudja eldönteni, hogy a sarlót, vagy a kalapácsot vigye magával. A kettőt együtt nem bírja el.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés