Görög külügyminiszter-helyettes: Magyarország még egy takaróval sem segítette Athént

2016. február 11. 18:39
Orbán Viktorék csak vádaskodnak, de még egy takaróval vagy sátorral sem segítettek Athénnak a menekültválság kezelésében – mondta Nikosz Xidakisz külügyminiszter-helyettes a Népszabadságnak adott interjújában. Szijjártó Péter visszautasította a politikus kritikáját, szerinte Magyarország már hónapokkal ezelőtt javaslatot tett egy összeurópai erő létrehozására, mely meg tudná védeni Görögország déli határait.

Csalódással tölti el Görögországot, hogy Orbán Viktorék csak vádaskodnak, ugyanakkor semmilyen segítséget nem nyújtottak Athénnak a menekültválság kezelésében – mondta Nikosz Xidakisz külügyminiszter-helyettes a Népszabadságnak adott interjújában.

A külügyminiszter-helyett furcsának tartja, hogy január végéig egyetlen takaró vagy sátor sem érkezett Magyarországról az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében. „A magyar kormány azt állítja, hogy nincs menekültproblémája. Rendben van, de miért akarja másoknak megmondani, mit tegyen? Mi sosem bíráltuk a magyar kabinet, a magyar miniszterelnök politikáját” – fakadt ki a politikus a lapnak.

Nikosz Xidakisz szerint szimbolikus jelentéssel bír, hogy míg Magyarország az európai határvédelmi ügynökség égei-tengeri missziójába összesen öt rendőrtisztet delegált, addig a görög határon kettős kerítést építő macedón kormányt száz kilométerre elég dróttal és harminc fős katonai-rendőri kontingenssel segíti.

Szijjártó Péter nem érti a görög politikus kritikáját

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter visszautasította a görög politikus bírálatát. A miniszter furcsa szituációnak nevezte, hogy a görög külügyminiszter-helyettes próbál oktatni szolidaritásból, szabályokból. Európa azért védtelen déli irányból, mert Görögország nem felel meg a schengeni előírásoknak, tette hozzá.

Magyarország már hónapokkal ezelőtt egy közös európai erő létrehozását javasolta, amely meg tudja védeni Görögország déli határát. Az ország a közös határvédelemhez személyi hozzájárulást is vállalna, szögezte le a miniszter.

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért segítenénk, amikor nem értünk egyet azzal, ahogy kezelik a migránsválságot? A környező országok számíthattak ránk.

A görög kormány sorozatosan visszautasította határainak uniós védelmét. Mintha rájátszottak volna arra, hogy minél nagyobb legyen a baj és annál nagyobb segítséget várhassanak el.

Jó, hát a Népszabinál összekapartak egy szocit, aki kérésre nekiállt értetlenkedni. Végül is nem csoda, hogy nem érti, nem azért fizetik.

Idézet a cikkből:

"A pénzügyi válság során súlyos sebeket szenvedett görög-német viszony is javult. A menekültválság közelebb hozta a két országot, a krízist csak összefogással tudjuk megoldani."

Nagyon nagy örömmel tölt el minket ez a baráti viszony, a közelség mámorító érzése, de felhívnám a figyelmet, hogy a problémából eddig még semmit nem oldottatok meg. Példaértékű összefogással nem oldottátok meg.

OFF:

Olvastátok Martin Schulz véleményét Orbánról?

"Martin Schulz: Orbán sosem lépett át egy határt"

http://bit.ly/1TaOeyE

Aszongyahogy:

„Orbán Viktor a lehető legmesszebb ment, de soha nem lépte át a határt – vélekedett. – Nem szabad elfelejtenünk, hogy az EU nem egy szövetségi állam, hanem szuverén államok uniója: amíg a kormányok a saját nemzeti szuverenitásuk keretein belül tevékenykednek, tiszteletben tartva az európai szabályokat, az Unió semmit nem tehet.”

Ez bizony hoppá.

Ahhoz kértek segítséget, hogy minél könnyebben továbbíthassák a migránsokat Európa közepe felé. Ehhez nem adott segítséget az Orbán kormány.S attól van teljesen besértődve, hogy a macedón kerítéshez bezzeg küldött segítséget Orbán. Csak azt tudnám, hogy mit nem ért? És miért ne lehetne bírálni őket? És Ausztrália miért nem haza viszi a tengeren összeszedett illegális migránsokat? Rájuk nem ugyanaz a nemzetközi jog vonatkozna? Amely alapján természetesen nem lehet a migrációt leállítani, de mégis mi történne, ha visszavinnék az összeszedett embereket a török partokra és ott kitennék őket? Háború Törökországgal?

Nem elég hogy minden létező Schengeni előírást megsértenek de még van pofájuk azt piszkálni aki azokat betartja. A görögök kinek küldtek segítséget? Fél Európa szív miattuk mert valamiért meg kell őket menteni, cserébe ők a legnagyobb nyugalommal nyomják át ide a muszlimok százezreit. Ki kell őket vágni az EU-ból és lezárni az északi határukat, aztán lássuk mire mennek. Majd nagyon gyorsan rájönnek hogyan lehet megállítani a muszlimokat. Sajnos az USA nagyon nem szeretné ha ki lennének innen téve és Merkel, az USA legjobb barátja azt csinálja amit Washington kér tőle. Pedig az a hír járja hogy most már Anglia, az USA másik nagy szövetségese is kívül szeretné őket látni, kizárólag Németországnak köszönhetjük hogy még bent vannak az EU-ban.

Van itt még egy nagyon érdekes dolog. Az Aleppóból menekülők nem tudnak átjutni a Szír-Török határon. (Hogy miért menekülnek Törökországba az is megérne egy misét, gondolom valamiért tartanak a kormányerőktől.) Hogyan lehetséges hogy a Szír-Török határon meg lehet őket állítani, utána már nem? Csak nem azért mert a csupa szív nagyon emberséges törökök közéjük lőnének géppityuval ha megpróbálnák? Ezek után azt kell mondanom nem kell ide kerítés, csak török határőröket kellene alkalmaznia az EU-nak. Pillanatok alatt lezárnák a határokat a csürhe előtt. Ha ott lehet akkor itt is is lehet, Törökországra is ugyan azok a nemzetközi szerződések vonatkoznak amik az EU tagországokra.

Te egy idióta beteg troll vagy. X-eltelek, ne fáradj a válasszal.

Kérlek ne etesd a trollt. Ott van az X a sarokban, használjad ha kell.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés