Horvát államfő: Abszolút szükséges a horvát határok teljes védelme

2016. március 2. 17:01
Feltétlenül szükséges a horvát határok teljes védelme Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő szerint. A horvát kormány azt tervezi, hogy módosítja a védelmi törvényt, és a katonaságot is beveti, mint a rendőrséget segítő erő. Tomislav Karamarko miniszterelnök-helyettes azt hangsúlyozta: „meg kell védenünk saját határainkat, ahogyan azt Szlovénia, Magyarország és Ausztria is teszi”.

Feltétlenül szükséges a horvát határok teljes védelme, ami nem jelenti lezárásukat és nem jelent embertelen bánásmódot a migránsokkal szemben, hanem a horvát nemzetbiztonság érdekeinek védelmét szolgálja – mondta Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő szerdán újságíróknak.

A politikus felhívta a figyelmet, hogy már a migrációs válság elején szorgalmazta a határok szigorúbb ellenőrzését, nemcsak nemzetvédelmi okok miatt, hanem a migránsok védelme érdekében is, akik gyakran célpontjai különböző terrorista támadásoknak. 

Szorosabb együttműködés

Tihomir Orešković kedden a német fővárosban tett bemutatkozó látogatásán a vendéglátójával, Angela Merkel kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy kormánya szorosan egyeztet a szomszédos országokkal, hogy időben reagálhassanak a balkáni migrációs útvonalon történő fejleményekre.

Hozzátette, hogy Horvátország továbbra is a menekültválság közös európai megoldását szorgalmazza, és emberségesen kezeli a menekülteket, ugyanakkor szükség esetén beveti a katonaságot is határain.

Josip Bulj védelmi miniszter szerdán úgy nyilatkozott: a katonaság jelenleg is logisztikai feladatokat lát el, és amennyiben szükség lesz rá, kisegítheti a rendőrséget a határok ellenőrzésében.

Segíthessen a hadsereg!

Tomislav Karamarko miniszterelnök-helyettes kedden este a sajtónak hivatalosan is megerősítette: a kormány a védelmi törvény módosítását tervezi, hogy a hadsereg kivételes és különleges helyzetekben segítséget nyújthasson a rendőrségnek a határok védelmében.

„Meg kell védenünk saját határainkat, ahogyan azt Szlovénia, Magyarország és Ausztria is teszi” – hangsúlyozta.

Horvát civil szervezetek szerdán közleményt adtak ki, amelyben azzal vádolják a kormányt, hogy militarizálni akarja az országot. Horvátország nem áll háborúban, a kormánynak pedig inkább arra kellene erőfeszítéseket tennie, hogy megszüntesse a migránsáradat okát, s hogy közös erővel véget vessen a szíriai háborúnak, egyúttal lehetővé tegye a menekültek jobb integrálását a társadalomba - áll a közleményben.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés