Donald Tusk a bevándorlóknak: Ne jöjjenek Európába!

2016. március 3. 13:17
Görögország a schengeni övezet, az eurózóna és az Európai Unió része marad – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Athénban. Tusk hozzátette: szigorúan ellenőrizni kell az EU külső határait, de a tagállamok egyoldalú lépései rombolják az uniós szolidaritást. Tusk a török miniszterelnököt meg akarja győzni, hogy kevesebb migránst engedjen Görörországba.

Görögország a schengeni övezet, az eurózóna és az Európai Unió része marad – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Athénban, az Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel folytatott tárgyalások után. Görögország kizárása Schengenből nem megoldás a menekültválságra – hangsúlyozta Tusk egy athéni sajtótájékoztatón. Az Európai Tanács elnöke emellett nyomatékosította: véget ér a „potyautas-korszak”, és arra szólította fel a potenciális illegális gazdasági bevándorlókat, hogy ne jöjjenek Európába.

„Ne jöjjenek Európába. Ne higgyenek a csempészeknek. Ne kockáztassák feleslegesen az életüket és a pénzüket” – mondta a lengyel politikus. „Sem Görögország, sem más európai ország nem lesz tranzitállomás a jövőben – tette hozzá. „Újra alkalmazni fogjuk a schengeni szabályozásokat.”

Szigorúan kell ellenőrizni a külső EU-s határokat

Tusk szerdán a szlovéniai Dobovában található menekülttáborban tett látogatása során kijelentette, hogy vissza kell térni a schengeni rendelkezésekhez, amelyek magukban foglalják az EU külső határainak szigorú ellenőrzését. Ez utóbbi nélkül Tusk szerint elképzelhetetlen a menekültválság megoldása.

Az Európai Tanács elnöke azt is hangsúlyozta, hogy a tagállamok menekültválság kezelésére irányuló egyoldalú lépései – például a belépők számának korlátozása – rombolják az uniós szolidaritást.

Tusk meg akarja győzni a törököket

Csütörtökön már több mint 11 ezren torlódtak fel a görög-macedón határon, mivel Macedónia csak rövid időre nyitja meg a határátkelőt, és pusztán a papírokkal rendelkező, szíriai és iraki menekülteket engedi be területére. A macedón rendőrség szerdán és csütörtökön összesen 510 bevándorlót engedett tovább, miközben csak szerdán több mint kétezer társuk érkezett újonnan Görögországba.

Tusk balkáni körútja után Törökországban folytatja a menekültválsággal kapcsolatos tárgyalásokat. A lengyel politikus ankarai tartózkodása alatt arról szeretné meggyőzni Ahmet Davutoğlu török miniszterelnököt, hogy csökkentse a Görögországon keresztül Európába áramló migránsok számát. Az ET-elnök kulcsfontosságúnak nevezte az EU és Törökország együttműködését. 

Ciprasz kikelt Macedónia ellen

Eközben a görög miniszterelnök bírálta azokat az uniós tagállamokat, amelyek vonakodnak részt venni a menekültek elosztásában. Ciprasz Macedónia ellen is kikelt, és azt mondta, hogy a hétfői brüsszeli EU-Törökország csúcstalálkozón szankciókat fog követelni azok ellen, akik nem tesznek eleget az uniós szinten meghozott döntéseknek.

„Görögország semmi esetre sem lesz az elveszett lelkek gyűjtőtábora” – nyomatékosította Ciprasz. A görög kormányfő jövő kedden Izmirbe utazik egy görög-török csúcstalálkozóra, ahol a menedékre jogosulatlan migránsok visszaszállításának felgyorsításáért fog szót emelni.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aranyos, ahogy az EU még mindig azt hiszi, hogy csupán adminisztrációs ügyeskedéssel, meg egy kis diplomáciával képes feltartóztatni a harmadik világot.:D
Nem mondom, hogy nincs erre szükség, de nem elég...

"Ciprasz Macedónia ellen is kikelt, és azt mondta, hogy a hétfői brüsszeli EU-Törökország csúcstalálkozón szankciókat fog követelni azok ellen, akik nem tesznek eleget az uniós szinten meghozott döntéseknek."

Macedónia nem uniós tag. Egyáltalán mégis miféle uniós döntésnek nem tett eleget Macedónia?

Természetesen ki lehet jelenteni; „Görögország a schengeni övezet, az eurózóna és az Európai Unió része marad”, de ennek semmi köze a valósághoz.

Görögországot már régen ki kellett volna zárni a schengeni övezetből, sőt az EU-ból is. Görögország kormányai soha nem teljesítették az uniós tagságukból eredő kötelezettségeiket. , Alekszisz Ciprasz pedig az EU-val szemben a migráns kérdést zsarolásra használja. Ha nem így lenne, akkor teljesítené a schengeni határvédelemből eredő kötelezettségét, vagy átengedné az unió többi országainak.

A zsarolásra utal a bírálata is, mely szerint; „bírálta azokat az uniós tagállamokat, amelyek vonakodnak részt venni a menekültek elosztásában. Ciprasz Macedónia ellen is kikelt, és azt mondta, hogy a hétfői brüsszeli EU-Törökország csúcstalálkozón szankciókat fog követelni azok ellen, akik nem tesznek eleget az uniós szinten meghozott döntéseknek.”

Kijelentése logikája alapján Görögországot azonnal ki kellene zárni a schengeni övezettből.

Görögország a csőd határán billeg. Amennyiben nem kap ujabb támogatást - hitelengedést, átütemezést - csődbe megy. Ennek elkerülésére használja fel a migránskérdést.
Aki Alekszisz Cipraszt támogatja, a zsarolást, a kalandorpolitikát támogatja.

Tetszik, hogy állandóan a tagállamok egyoldalú lépéseire hivatkoznak. Mi más várható, ha nincs más lehetőség, csak az önmagát egyszemélyes EU-nak képzelő Merkel agyrémei vannak?

Hatalmas plusz, most az egyszer.
:)

Érdekes adalék mind a törökök, mind a görögök megbízhatóságára, de érdekes ebben az EU tag Bulgária szerepe is.

http://index.hu/kulfold/2016/0..

A csempészet a török kormány tudtával kell történnie és még az sem kizárt, hogy egyes török kormánytagok családja is érdekelt.

Törökországgal történő tárgyalást feleslegesnek tartom, mert úgysem fogják betartani, kijátsszák és ablakon kidobott pénz lesz amit az EU fizet nekik. Ugyanez vonatkozik Törökország felvételére. Törökország a migráns téma kapcsán, a szociális probléma miatt a saját állampolgárait is "exportálja", "exportálja".

3 intézmény - EB, EP, ET - élén 3 német csicska, Juncker, Schulz, Tusk.

Máig rugdalják a magyarokat, hogy nem akarják a bevándorlókat, végül Tusk is rájött, jobb, ha otthon maradnak - magamon is tapasztalom, öregségemre lelassult a gondolkodásom, nyolcvan hatodik éves koromra ez már természetes, Tusk úr kissé korán öregszik

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés