Migráció: még több pénzt kérnek a törökök

2016. március 7. 19:37
További hárommilliárd euró pénzügyi segítséget, legkésőbb július végére a vízumkötelezettség eltörlését és szíriai menekültek közvetlenül Törökországból való átvételét kéri az EU-tól Törökország. Cserébe hajlandóak lennének visszafogadni a tőlük érkező illegális migránsok mindegyikét.

Törökország további hárommilliárd eurót kér 2018 végéig az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására – erősítette meg hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. Az uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozóján készülő, időközben kiszivárgott megállapodástervezet értelmében Ankara ezért cserébe ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból – olvasható a dokumentumban. Az áttelepítések költségeit az Európai Unió fedezné.

A tervezet szerint az unió teljesen kitelepítené a menekülteket a görög szigetekről, és csak azokat toloncolná vissza Törökországba, akik egy meghatározott dátum után érkeztek. Törökország a kitoloncolások és az azokat követő áttelepítések hatékonyságának növelése érdekében szorosan együttműködne az Európai Unió hatóságaival és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával, valamint szakértőket állomásoztatna több görög szigeten. Utóbbira az athéni kormány jóváhagyásával kerülne sor. Az unió a megállapodástervezet értelmében megduplázná a Törökországnak nyújtott támogatás jelenleg hárommilliárd eurós összegét és legkésőbb júliusig eltörölné a vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A dokumentumban emellett arra is kitértek, hogy a felek havonta közösen értékelnék a török uniós csatlakozási folyamat előrehaladását.

Folyik a vita a tervről

Az uniós vezetők és Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök közötti munkaebéd már véget ért Brüsszelben. Az EU-tagországok állam- és kormányfői jelenleg a tervezetről vitatkoznak, és noha ez eredetileg nem szerepelt a tervekben, ezt követően este ismét összeülnek Davutoğluval. Uniós források szerint az eredeti tervtől azért tértek el, mert Davutoğlu a munkaebéden új javaslattal állt elő, amelynek értelmében Törökország az eddiginél többet vállalna a migránsválság megoldása érdekében, de azért az eddiginél több dolgot kér az uniótól.

Az Európai Unió és Törökország közötti csúcstalálkozó résztvevői eredetileg a migrációs hullám megfékezéséről az ankarai kormány és az uniós tagországok vezetői között novemberben létrejött egyezmény végrehajtásáról terveztek tárgyalni elsősorban. Az akcióterv értelmében Ankara kötelezettséget vállalt arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen és visszafogadja az unióból kitoloncolt bevándorlókat, cserébe az Európai Unió és tagállamai hárommilliárd euróval segítik Törökországot az országban lévő menekültek ellátásában.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pár napja írtam:

"..Egyedül a Porta tudja a csürhét hatékonyan megállítani, és megrendszabályozni.

Történelmi hagyományaik szerint :), és nem kevés tapasztalatuk van benne valamint a katonai erejük is megvan hozzá.

Csak ugye Erdogan szultán full iszlamista-konzervatív. A hatalmát jórészt a pán török iszlamista nacionalista Gülen mozgalomnak köszönheti. Akiknek az a céljuk, hogy visszahozzák Törökországnak az Oszmán Birodalom korabeli befolyását és hatalmát.

A világi egyensúlyt mindig is biztosító török hadsereg vezérkarát, a szultán őfelsége "kiherélte". Börtönben csücsülnek akik tehetnének bármit is.

Nélkülük nem lehet semmit csinálni.


Jelenleg Erdogan szultán kénye-kedve szerint szedi a baksist az eu-tól, de lényegében nem tesz semmit és nem is fog a hittestvérei ellen, ellentétes lenne a vallásával.

Merkel mama kérdezze majd meg jövő héten Erdogantól, hogy korábban Ziya Gökalp melyik versének az elszavalásáért kapott börtönt? Ennek szellemében vezesse a tárgyalást

„A mecsetek a mi laktanyáink, a kupolák a sisakjaink, a minaretek a bajonettjeink, a hívek a katonáink.”

Ezt lehet várni Erdogantól....."

"..Jelenleg Erdogan szultán kénye-kedve szerint szedi a baksist az eu-tól, de lényegében nem tesz semmit és nem is fog a hittestvérei ellen, ellentétes lenne a vallásával..."

Attól tartok, hogy Merkelnek vége van, bármit is csinál. Azért örülnék, ha nem feküdne le a török zsarolásnak, de ha megteszi, jön helyette más, aki nem fog.

Gyorshír: félbeszakadt az EU-csúcs
Megvétózta Orbán Viktor, hogy migránsokat telepítsenek át Törökországból Európába.

Ezután az MTI információi szerint megszakadt az uniós csúcstalálkozó, jelenleg külön egyeztetések folynak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés