Se Merkel, se Juncker nem akarja lezárni a balkáni útvonalat

2016. március 7. 12:39
Lezártnak nyilváníthatják a nyugat-balkáni migrációs útvonalat az európai uniós tagországok állam- illetve kormányfői a hétfői brüsszeli csúcstalálkozójukon. Angela Merkel és Jean-Claude Juncker azonban erősen tiltakoznak ezellen.

Lezártnak nyilváníthatják a nyugat-balkáni migrációs útvonalat az európai uniós tagországok állam- illetve kormányfői a hétfői brüsszeli csúcstalálkozójukon - jelentették német források a találkozó tervezett zárónyilatkozata alapján. A Bild című lap és a dpa hírügynökség értesülése szerint a tervezett dokumentumban az áll, hogy: „Az illegális migráció megáll a nyugat-balkáni útvonalon. Ez az útvonal le van zárva."

Segítenék Görögországot

A tagállami vezetőkből, a testület és az Európai Bizottság elnökéből álló Európai Tanács nem hivatalos ülésén elfogadandó nyilatkozat tervezetében a Bild szerint egyebek mellett az is szerepel, hogy a tagállamok és az uniós intézmények Görögországot a területén rekedt menedékkérők ellátására előirányzott 700 millió eurós támogatás mellett szakemberekkel is segítik, és nemcsak azért, hogy hatékonyan működjenek az uniós menedékkérő-regisztrációs központok, az úgynevezett hot spotok, hanem azzal a céllal is, hogy Görögország biztosítani tudja a Macedóniával és az Albániával közös határát. A menekültstátusra nem jogosult migránsokat közvetlenül Görögországból kellene kitoloncolni az unió területéről, a nemzetközi védelemre jogosult menedékérőket pedig Görögországból kellene elosztani a tagállamok között.

Ugyanakkor a 160 ezer, már az EU területén tartózkodó menekült tagországok közötti elosztásáról hozott korábbi uniós döntésről vagy Törökországban tartózkodó menekültekből szervezendő kontingensek átvételéről nincs szó a tervezetben.

Mindössze egy ajánlás áll benne arról, hogy a tagországok biztosítsanak az eddiginél több férőhelyet menekültek számára, írta a Bild. A lap értékelése szerint a tervezett nyilatkozatból kitűnik, hogy az uniós partnerek támogatni kívánják Athént, de csak azzal a céllal, hogy elnéptelenedjék a nyugat-balkáni migrációs útvonal és Görögországból egy giga-hot spot legyen, ahol intézik a Törökországból érkező menedékkérők ügyeit és visszatoloncolják a gazdasági menekülteket.

Angie is not happy

Ez azt jelenti, hogy nem valósul meg Angela Merkel német kancellár eredeti válságkezelő terve, amelynek központi eleme a menekültkontingensek átvétele Törökországtól és szétosztása az uniós tagállamok között, de nem is a keményvonalas magyar miniszterelnök, Orbán Viktor álláspontja érvényesül, hanem inkább Werner Faymann osztrák kancelláré, írta online kiadásában a Bild. Angela Merkel német kancellár az utóbbi napokban többször jelezte, hogy Németország nem szállítja területére a görög-macedón határ lezárása miatt Görögországban rekedt menekülteket.

Merkel legutóbb a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban beszélt erről, hangsúlyozva, hogy Görögország támogatást kap az uniós partnerektől és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától, ezért a görögországi helyzetet nem lehet összehasonlítani a tavaly nyáron Magyarországon kialakult helyzettel. Hozzátette: bizonyára sok menekült csalódott, amiért nem tudnak oda utazni, ahova akarnak, az EU-ban azonban egyetértés van abban, hogy senkinek sincs joga megválasztani, hogy mely tagországban kíván menedékkérelmet benyújtani. A kancellár hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy a menekültek testi épségét és életét nem fenyegeti veszély Görögországban, és a görög hatóságok európai partnereikkel együtt segíteni akarnak nekik.

Merkel: Magyarországban oda a bizalom

Arra a felvetésre, hogy a menekülteket Magyarországon sem fenyegette akut veszély tavaly nyáron, a német kancellár azt mondta: éppen ellenkezőleg, az egy potenciálisan rendkívül veszélyes helyzet volt, mert Budapesten eladtak Ausztriába és Németországba szóló menetjegyeket a menekülteknek, akik így abban bíztak, hogy elutazhatnak, másnap viszont azt hallották, hogy megtiltották nekik a felszállást azokra a vonatokra, amelyekre jegyet váltottak, vagy pedig elhagyhatták vonattal Budapestet, abban a hitben, hogy eljutnak Ausztriába és Németországban, de azt tapasztalták, hogy a szerelvényeket 30 kilométer után egyszerűen leállítják. Mindennek következtében a bizalom megsemmisült, és a menekültek elindultak gyalog az autópályán, mondta.

Több német lap irányváltásként értékelte, hogy Angela Merkel és kormánya a tavaly szeptemberi magyarországi helyzettel ellentétben ezúttal nem döntött a zsákutcába került menedéket kereső emberek átvétele, befogadása mellett.

Például a Der Spiegel című hírmagazin a hétvégi számában azt írta, hogy Angela Merkel az elszigetelődés elkerülése céljából az utóbbi napokban és hetekben jelentősen átalakította válságkezelési politikáját, a menekültek tagállamok közötti elosztása helyett a külső határok védelmére helyezi a hangsúlyt, és a berlini kancellári hivatalban senki nem beszél a Görögországban rekedt menekültekkel kapcsolatban egy olyan humanitárius gesztusról, amely a Magyarországon rekedt emberek befogadása volt.

A görög-macedón határon veszteglő emberek átszállítása Németországba a német belpolitikai helyzet miatt fel sem merül a kancellári hivatalban. A görög-macedón határon fekvő Idomeninél kialakult helyzetet pedig a határlezárások politikájának kudarcaként értelmezik, holott ez a helyzet előnyös Merkelnek, hiszen a Németországba érkező menedékkérők száma jelentősen csökkent. Ezt azonban a kancellári hivatalban senki nem akarja nyíltan kimondani. Nem úgy, mint Horst Seehofer bajor miniszterelnök, aki a Der Spiegelnek nyilatkozva aláhúzta, hogy a balkáni migrációs útvonal lezárása fordulat a menekültpolitikában, és ennek haszonélvezője Németország.

FRISSÍTÉS (12.41): A Bild legfrissebb cikke arról ír, hogy se Merkel, se Juncker nem akarja lezárni a balkáni útvonalat.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A Bild legfrissebb cikke arról ír, hogy se Merkel, se Juncker nem akarja lezárni a balkáni útvonalat."

Majd lezárják az érintett országok. Ha nem tűnt volna fel nekik, most is ez történik. Kénytelenek, hiszen az EU nem védi a saját határaszakaszait.

Merkel akkor az osztrákokon segített, mert a migránsok úgyis átmentek volna a határon erőszakkal is.

Ennél jobb forgatókönyv is lehet: a görögök elfogadják a nemzetközi segítséget a határaik őrzésére. Vagy nem szállítják állami komppal a migránsokat a szárazföldre.

"Merkel tavaly előadta a humanista édesanyát a kedvenc szírjeinek, másrész nem adatott nekik beutazó vízumot a magyarországi német nagykövetség által és el sem tekintett tőle."

Erről én is olvastam, hogy német vízumhoz most sem lehet egykönnyen hozzájutni. Képmutatás ez a javából, amit Merkel előad menekültügyben.

Ciprasz biztos, hogy Merkel kottájából játszik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés