Ió, ció, migráció

Egy neked, egy nekem: félig-meddig megállapodott az EU és Törökország

2016. március 8. 7:39
Elvi megállapodást kötött az EU és Törökország: a törökök kötelesek minden tőlük illegálisan az unióba átlépő migránst visszafogadni, az EU cserébe minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért befogad egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Tusk szerint ezzel vége az illegális migrációnak, Merkel szerint mostantól végre felváltja azt a szabályozott bevándorlás.

Elvi megállapodás született az Európai Unió és Törökország között a migrációs válság kezeléséről körvonalazódó egyezmény főbb vonalairól az uniós és török vezetők hétfő délután kezdődött rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján. A tervezettnél sokkal hosszabb, éjszakába nyúló tárgyalások végén elfogadott zárónyilatkozat értelmében az uniós vezetők a jövő heti EU-csúcson tovább folytatják a tárgyalást az Ahmet Davutoğlu török kormányfő által váratlanul előterjesztett javaslat részleteiről.

Egy neked, egy nekem

A március 17-18-i csúcsértekezlet zárónapján a török miniszterelnök is részt vesz a tervek szerint. A körvonalazódó megállapodás értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kéri, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A törökök ezért cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét.

Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból – írták a zárónyilatkozatban. A dokumentumban az is olvasható, hogy Törökország kötelezettséget vállalt rá, vissza fogja fogadni az országból illegálisan Európába induló migránsokat, akiket a török partoknál tartóztatnak fel, valamint azokat a Görögországban tartózkodó menekülteket, akik nem jogosultak nemzetközi védelemre.

Tusk: Véget ért az illegális migráció

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az ülés után ennek kapcsán kijelentette, véget értek az Európába irányuló illegális migráció napjai. Az Égei-tengeren átkelő menekültek visszafogadásáról szóló kötelezettségvállalást Davutoğlu is megerősítette a Tuskkal és Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A török kormányfő hangsúlyozta, országa nem koldul semmilyen pénzt senkitől, itt a terhek megosztásáról van szó, Ankara ugyanis nem felelős ezért a humanitárius katasztrófáért, ahogyan amúgy az Európai Unió sem.

Az Európai Bizottság elnöke keddre virradóra azt hangoztatta, hogy valódi változást fog hozni a csúcstalálkozón megszületett megállapodás, a jövőben a menekültek kizárólag törvényes úton juthatnak majd Európába. Juncker szerint az új egyezmény nyomán sikerül majd megtörni az embercsempészek üzleti modelljét. A bizottsági elnök kijelentette, nem lesz értelme annak, hogy a menekültek fizessenek a bűnözőknek az átkelésért.

Merkel: Szabályozott bevándorlást illegális migráció helyett

Mint mondta, amennyiben ezt teszik, úgyis hamar visszaviszik őket Törökországba és az európai áttelepítésre várók listájának a végére kerülnek. Jean-Claude Juncker emellett ismételten kiemelte: a migrációs válság kezelésében az egyoldalú megközelítés nem vezet megoldásra. Az uniós vezetők támogatják a migrációs válság kezelését célzó török javaslatok főbb vonalait, közölte Angela Merkel német kancellár, hozzátéve, a fő cél, hogy sikerüljön szabályozott bevándorlássá alakítani az illegális migrációt.

Hosszú még az út a törökök számára

A német kancellár arról is beszámolt, hogy a találkozón a Zaman ellenzéki török médiacsoport állami ellenőrzés alá helyezéséről is beszéltek, és hangsúlyozták a sajtószabadság fontosságát. Francois Hollande francia államfő leszögezte, kizárólag akkor lehetséges a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkötelezettség eltörlése június végéig, ha Ankara megfelel a vonatkozó előírások mindegyikének.

Törökország uniós felvételéről Hollande azt mondta, hogy addig még hosszú az út, az EU által nyújtott pénzügyi támogatás megnövelésének kérdéséről szólva pedig kifejtette, hogy az lehetséges, de csak 2018 után. Az Európai Unió és Törökország közötti csúcstalálkozó résztvevői eredetileg elsősorban a migrációs hullám megfékezéséről az ankarai kormány és az uniós tagországok vezetői között novemberben létrejött egyezmény végrehajtásáról terveztek tárgyalni.

Az akcióterv értelmében Ankara kötelezettséget vállalt arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az unióból kitoloncolt bevándorlókat, cserébe pedig az Európai Unió és tagállamai hárommilliárd euróval segítik Törökországot az országban lévő menekültek ellátásában.

Összesen 124 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Más országok is kezdik meggondolni, hogy jó lesz-e nekik ez?
Nekem nincs kifogásom az ellen, ha a németek 20-30 millió embert be akarnak fogadni. A német embernek lehet, hogy nem tetszik majd.

Válaszok:
Berecskereki | 2016. március 8. 8:10

Aki átmászik a kerítésen, már lehet is visszapaterolni EU-s pénzen, vagy a sajátján. A cserebetolakodó meg menjen Merkelékhez.

Ez nem megállapodás, hanem egy nagy nulla.
Ismét bebizonyosodott, hogy a brüsszeli vezetés alkalmatlan, beleértve Merkel téblábolását is.
Ha a migráns „tortáról” lebontjuk a mázat egyértelműévé válik, hogy a merkeli görögországi válságkezelés, majd az ezt követő migráns kezelés csődbe jutott. A görögországi válságkezelésbe fektetett német milliárdok veszélybe kerültek, mert a görög kormány tehetetlensége miatt ismét csődközelbe került. Így amennyiben Görögország után a határok lezárásra kerülnek, Görögország csődbe megy és Németország elveszti a válság kezelésbe fektetett milliárdokat. Merkel ennek elkerülése végett bármit feláldoz.

"Nekem nincs kifogásom az ellen, ha a németek 20-30 millió embert be akarnak fogadni"

Ma még ezt mondod, de amikor elkezdenek Európában keresztbe-kasba mászkálni, akkor majd másként fogsz vélekedni.

Roppant sikeres megállapodás...Az egyik szövegtervezet úgy szólt, hogy véget kell vetni a Balkánon a migráns áradatnak. Ez nem tetszett Merkelnek, így maradt a mondat fele, véget kell vetni a migráns áradatnak.

Ez azután tényleg óriási sikerként könyvelhető el.

Arra kevesen gondolnak, hogy amennyiben milliók vándorolnak be Németországba, azok egyszer majd állampolgárságot szereznek, leszármazottaik is. Az igaz, hogy Németország a Kánaán - teszem hozzá, hogy most, de várjuk ki a végét, a tartományok közötti napi polgárháborús összetűzéseket -, s most mindenki oda igyekszik, de ez változhat, s akkor onnan már, "európai polgárként" szabadon mehetnek bármely országba, így hozzánk is.

A hitleri német gépezetnek egyébként sem leszünk képesek ellenállni, a ma reggelihíradásokban a brüsszeli rádió tudósító már úgy nyilatkozott, hogy Orbán hajnalra változtatott álláspontját, vagyis retirált. S erre fogják kényszeríteni a következő csúcsokon is. A magyar álláspont meg fog bukni, hiszen a tudósítók azt is kiemelték, hogy a V4-ek már nem dübörögtek együtt. Nyilvánvalóan mindenkit megvásárolnak külön-külön.

Azért megérne egy feltáró riportot az is, hogy a német nagytőke miként mozgatja bábként Merkelt, ahogy mozgatták annak idején kiegészülve az amerikai nagytőkével együtt Hitlert.

A szocialista tábor idején legalább a tagállamok megmaradása nem volt kétséges, az emberek tervezhették a jövőt, gyermekeik számára is, most ennek vége, ezt hozta az EU, boldog békeidők.

Kezdjetek el élni...

Ez legfeljebb csak ideiglenes megoldás. A tárgyalásba be kellett volna vonni Szerbiát és Macedóniát. A görög-macedón határon tömegek vannak és számuk folyamatosan növekszik. Nem látszik, hogy Görögország teljesítené a kötelességét. Sőt! Az látszik, ahogy Törökország zsarol, ugyanúgy zsarol Görögország. Az elmúlt időszak azt bizonyítja, hogy amit korábban vállaltak, egyik ország sem teljesítette. Ez fog most is lenni. Szerintem változás csak akkor fognak bekövetkezni, ha Németországban lezajlanak a választások, Merkelnek mennie kell, és az őt támogatók súlyos vereséget szenvednek a választások során.

Németország bajban van. A legutóbbi felmérések szerint 12 millió német polgár él létminimum alatt és a munkanélküliség meghaladja a 2 milliót. A migráns költségek, a görög válságkezelés nagymértékben megemeli a német költségvetés kiadási oldalát, amelyet érezni fognak a német polgárok. Ennek csökkentése érdekében szorgalmazza Merkel a kvótákat.

Mindez bizonyítja, hogy Merkel görög válság és migráns kezelése külön-külön és együtt is dilettáns megoldás volt.

Merkeléknek kellenek a rabszolgák.

Erdogan szultán korábban emlékeim szerint 10 hónap börtönt kapott Ziya Gökalp versének az elszavalásáért.

„A mecsetek a mi laktanyáink, a kupolák a sisakjaink, a minaretek a bajonettjeink, a hívek a katonáink.”

Jó egy hónapja mondta:

"..A (damaszkuszi) rezsim blokád alá vette Aleppó egy részét és ha nekik (a menekülő civileknek) nincs más választásuk, be kell fogadnunk a testvéreinket, és ezt meg is tesszük.."

Sok jóra nem számítsunk.

Baszki, ennek semmi értelme, vagy úgy is mondhatnám, csöbörből vödörbe.

Nagyon szűken nézed. Az igaz, hogy 2015-ben a központi költségvetés szuficites (mintegy öt milliárddal), ugyanakkor a tartományoknál ez az összeg hiányzik. Azt is figyelembe kell venni, hogy a bevételek egy része adóemelésből származik. A létminimum pedig ott is létminimum és a 12 millió az 15 %. A migráció és az ujabb válságkezelés pedig további kiadás növelést jelent.

Így is lehet nézni, ahogy írod.

Nógrádi a következőket mondta a reggelben: "A mostani csúcsra Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kész tervvel jött el. Ennek egyik pontja, hogy kér 3 helyett 6 milliárd eurót évente azért, hogy gondoskodik a migránsokról. Engedélyezi, hogy a NATO-flotta török vizekre is menjen. Emellett visszafogadja az illegálisan Európa bejött migránsokat, cserébe ugyanilyen számú Törökországban tartózkodó szíriai migráns befogadását kéri. Utóbbi volt az a pont, amelynél „borult a bili” Brüsszelben.

Jó pár európai ország erre azt mondta, hogy a török javaslatból nem kérünk. Angela Merkel német kancellár és az uniós csúcsvezetők pedig azt javasolták, tíz nap múlva tárgyaljanak újra erről, addigra a részleteket kidolgozzák. Itt azonban stratégiai vitáról van szó. (...) El lehet mondani, hogy a német pozíciókat nem tudták keresztülvinni.

[...] Werner Faymann osztrák kancellár, aki egy éve a fő ellenséget még Magyarországban látta, az EU-török csúcs után azt mondta, létrejött egy kiváló magyar-szlovén-osztrák-horvát együttműködés, és le fogják zárni a balkáni útvonalat, mert több illegális migráns nem kell."

Ezek valóban lényeges változásnak tekinthetők.

Ilyen a humánus megoldás?

"Menekültek, akik otthagyták Németországot

Egyelőre alacsony, de egyre nő azoknak a száma, akik úgy döntenek, visszatérnek a hazájukba, ahol háború dúl, a gazdasági helyzet pedig szinte soha nem látott mélyponton van. A túlzsúfolt menekülttáborok, a munkahelyek hiánya, és a növekvő menekültellenes hangulat miatt azonban kiábrándultak Európából.

Miután óriási kockázatot vállalva két hónap alatt eljutott egy németországi befogadó központba, a 26 éves Mohammed Asif úgy döntött, inkább lemond élete álmáról, az európai menedékjogról, és visszatér Afganisztánba. „Azt hittem, Európában kényelmes életem lesz, de csak ellenségeskedés és fájdalom várt” – mondta Asif, aki diplomás közgazdász, és egy embercsempész segítségével jutott el Németországba."
http://www.atv.hu/kulfold/2016..

Ez túl nagy ár egy olyanért, amit mi magunk is megcsinálhattunk volna, török megállapodás nélkül.

Igazából az lett volna a legszerencsésebb, ha egy már zárt balkáni útvonallal kezdünk a törökökkel tárgyalni, a tárgyalási pozícióink jóval kedvezőbbek lettek volna, de ugye azt nem lehetett, mert náci dolog....

Milyen haszonról írsz? Kinek haszon?

Az ismerősödnek az állam által kifizetett lakbért valahonnan el kell venni. Ez lenne a haszon? Vicc.

Ezen túl, ha a migránsok nem dolgoznak a segélyek is növelik az államkassza kiadását és ezt is el kell venni valahonnan. Ez is haszon lenne? Ez is vicc.


Nézd meg Franciaországban Párizs perifériáján mi van. Milyen a közbiztonság. Ezt jelenti a migráció, ami Mellett a merkeli politika kiáll.
Ez lenne a haszon? Ez már viccnek is rossz.

Gazdasági számítások?! Ezzel pedig úgy vagyok, hogy csak azoknak a számoknak hiszek, amelyeket én hamisítok.

Azt írtam, hogy így is lehet nézni, értékelni, de én másként értékelem.

Ami most történik ennek két évvel ezelőtt kellett volna történnie és Merkelnek csendbe kellett volna maradni. Optimista vagy, ha azt hiszed a visszapaterolás olyan könnyen fog lezajlani? Mi értelme lesz, ha ugyanannyit meg át kell venni? Egyáltalán miből lehet tudni, hogy ki a menekült és ki nem?
A megfelelő megállapodás csak az lehet, hogy a veszélyeztetett helyekről a legközelebb eső biztonságos helyre való áttelepítés mindaddig, amíg a helyzet nem konszolidálódik. A konszolidációra pedig elsősorban az USA-Oroszország-Törökország egyezségre volna szükség. Ennek azonban a nyomát sem látni.

Én így látom, amelyben ugyan benne van az is amit te írtál, írsz, vagy amit Nógrádi mondott, de több annál. Ami most történt csupán tűzoltás. Ez a tűz azonban bármikor lángra lobbanhat és sokkal súlyosabb következménye is lehet a mostaninál.

Ennyi a lényeg, ezért cserébe ráadásul vízummentességet, lóvét, és a csatlakozási tárgyalások újraindítását is megkapják.

Valaki itt nagyon jó üzletet kötött, és az nem az EU.

Tudod, hogy mit jelent az a szó; reálérték?

:-)
Szerencsés ember vagy. Kevéssel beéred.

Magyarázza már el valaki nekem, hogy a nem-szírekkel mi lesz? Ők vannak többségben a bevándorlók között. Tehát Törökország mindenkit visszafogad, de csak a visszafogadott szírek helyett vesz át Európa szír menekülteket?

Ti teljesen hulyek vagytok??!!!

A torokoknek csak annyi a dolga hogy atenged egeszpontosan annyi migranst amennyi menekult van a teruleten, azokat mi visszadobaljuk ha egyaltalan tudjuk, es mar at is vettuk tole az o menekultjeit. Ingyen es bermentve.

NEM LENNE SOKKAL EGYSZERUBB NEM BEENGEDNI AZ ILLEGALIS BEHATOLOKAT????

Mi az, hogy Szíriát szétrombolTUK?

TUK?

Mar megbocsass, de nem tudok rola hogy magyar vagy akar EUs haderok tevekenykedtek volna Sziriaban. Ahhoz sincs sok kozunk hogy polgarhaboru zajlik, ahhoz Aszadnak es az ellenzekenek van koze, nekunk nem.

Meg.

De akkorra ez mar nem lesz erdekes, mert jon 80millio torok...

Az Arabtavasz is elsosorban az USA bune, de mondjuk Libiaban reszt vettek a franciak es talan a britek is (ezutobbiban nem vagyok biztos, de igy lehet mondani hogy az EU), viszont az Eszak-Afrika, NEM Sziria.

NEKUNK magyaroknak a felelossegunk zero. Az EU nyugati allamainak valoban van reszfelelosseguk, de azt ne akarjak rank kenni.

Viszont itt a fofelelos Gorogorszag, aki nem teljesiti a schengeni egyezmenybol ra harulo kotelesseget, a kulso hatarok vedelmet.

Elfogadhatatlan hogy vedelmi penzt fizetunk a torokoknek, hogy ne kuldje rank a verolegenyeit.

Akkor mar inkabb szankcionaljuk oket. Elvegre az oroszokat is lehetett olyan alapon hogy egy szomszed orszagban polgarhaboru van.

Vajon melyik muszlim öböl-állammal kötött hasonló szerződést Törökország a muszlim migránsok befogadásáról??

Persze tudom, nagyon naiv vagyok...

ha Németország be akar fogadni migránsokat azt simán megteheti ahhoz nem kell EU csúcs. Ha az EU véleményét akarják kikérni akkor nem lesz betelepítés.

Már lőnek is.

"Naponta lőnek rá a szíriai menekültekre a török határőrök - számolt be az RT-nek az Amnesty International egyik munkatársa."

És mi is bevezetjük ezt? Nem hallok erre vonatkozóan nyilatkozatokat.

Az hogy csak érvényes vízummal rendelkezőket engedünk be? Ilyen nincs.

Válaszok:
zenebono | 2016. március 8. 13:00

Nos, eszerint csak a görögöktől vesz vissza migránsokat Törökország. Tehát a többi ittragadt.

✔ The EU is willing to Turkey to pay until the end of 2018 six billion euros to supply Syrian refugee and therefore promised twice as much as before.

✔ The EU is open to accepting Syrian refugee directly from Turkey.

✔ Turkey is ALL illegal entrants withdraw from the Greek islands, including from Syria. The EU should take a Syrians directly from Turkey in return for each Syrians deported from the islands to Turkey.

✔ The EU should thus relax the visa requirements for Turks in the Schengen area by the end of June and ahead of schedule.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök kedden leszögezte: Szlovénia a jövőben csak azokat a személyeket engedi be területére, akik rendelkeznek a schengeni belépéshez szükséges dokumentációval. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/49..

Tehát rendelkezniük kell a schengeni belépéshez szükséges dokumentumokkal, azaz vízummal. Ilyen kitétel nálunk nincs.

Tehát beengedjük őket mindenféle papír nélkül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés