Pánik most, apokalipszis később

2016. március 8. 7:58

Lakner Dávid
Magyar Nemzet
A menekültválság európai és globális kezelése épp azt mutatja, hogy ezt a krízist kezelni igazán senki nem tudja.

„A nagyhatalmak kapkodnak, ellentétes nyilatkozatokat tesznek, próbálnak beavatkozni, de csak felkavarni képesek a káoszt. Tény: a Közel-Keletet destabilizáló Amerika felelőssége éppolyan jelentős, mint a birodalmi státust visszaszerezni próbáló oroszoké, de elsődlegesen persze a terroristáké és a közel-keleti elnyomóké.

Óvakodnunk kell viszont az egyszerű magyarázatoktól, mert ezek csak félrevisznek: elmossák a fogalmi határokat, rendként mutatják meg a káoszt, így pedig csak távolítanak a megoldástól. Az utóbbi száz évben kiváló regények születtek, amelyek pontosan megmutatták, milyen az, amikor a káoszban próbálunk hamis nyomok által rendet felfedezni. Említhetjük Gombrowicztól a Kozmoszt vagy Pynchontól A 49-es tétel kiáltását: mindkettőben kétségbeesetten gyűjtenék egybe a nyomokat, keresnék a magyarázatot, de hiába, ha eleve tévúton indulnak el, ha a nyomokat is a saját képzeteik alapján állítják elő. Mindez odavezethet, hogy várjuk: a folyamat lezárul magától, a dolgok megoldódnak úgyis, azok a bizonyos »valakik« majd leállítják, amit elkezdtek.

Tragikus, hogy épp ez zajlik Európában: a vezetők reménykednek, hogy egyszer csak hirtelen leáll a migráció, el lehet osztani a beérkezetteket, és gond egy szál se, nekünk már tennünk sem kellett a megoldásért. Pedig a zavarodott kapkodás éppolyan káros, mint a válság aktív előidézése. Eddig éppen a koncepciótlanságot tapasztalhattuk, a meggondolatlan vagdalkozást, amit ironikus módon a migrációt fékezni kívánó Donald Trumptól ugyanúgy láthatunk: kicsit majd lecsapunk itt, kicsit felkavarjuk az indulatokat, és azzal is megy az idő. Vagy: nem törődünk a világpolitikai krízissel, eljátsszuk az emberi jogi bajnokot, mintha a nagyhatalmak vezetőinek kellene elvégezniük a humanitárius szervezetek tevékenységét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lakner Dávid nagy pénisz, de még nőni fog.

Lakner Dávid meséje: "A menekültválság európai és globális kezelése épp azt mutatja, hogy ezt a krízist kezelni igazán senki nem tudja."

A világ legfejlettebb állama, az Egyesült Államok már csaknem fél évszázada képes volt űrhajósokat küldeni a Holdra, de még neki is muszáj volt egy 3000 km hosszú kerítést építeni déli, mexikói határán, hogy feltartóztassa Amerika délebbi szegény országaiból kiinduló migrációs áradatot.

„A

szárazföldön is egyre komplexebb módon kiépülő új, megerősített határ

(USA-Mexikó), az utóbbi hat évben megduplázták az éjjel-nappal őrködő határőrök

számát, mostanra az óceánig történő kiépítettségével elveszi a migránsok utolsó

esélyét is, hogy egy jobb élet reményében az Egyesült Államokba, mint a

szabadság hazájába jussanak." (Kitekintő, Tomik Ádám | 2011. december 3.,)

Szakértői

vélemények szerint, ha most az Egyesült Államokban kinyitnák a határokat, kb. 5-700 millió

bevándorlóra számíthatnának. A jelenlegi népesség kb. 320 millió. A valós

nehézségek miatt persze ez a szám lecsökkenne, de 50-100 millió bevándorló

valóban sorban állna a határoknál. Annak hogy

kinyíljanak a határok, persze a jelenlegi politikai helyzetben semmi esélye

nincs, mint ahogy más radikális alternatívának sem.

Azért

van ez így, mert az USA döntéshozói a Földön járnak.

A hosszú tengeri határok védelmét is meg tudták oldani.

valójában az az érdekes, hogy egy a pár százezer migráns képes volt rohadt nagy pánikot, fejetlenséget okozni az eu vezetői között, s több, mint egy évbe telt, hogy elkezdjenek egyáltalán értelmesen tárgyalni.

Pedig ez még csak az apró kezdet. Lehet reménykedni, de a klímaváltozás, az ivóvíz-készletek eltűnése miatt az elkövetkező évtizedekben Afrika meg fog indulni észak felé. Ahogy Ázsia jelentős része is. És az nem néhány százezer embert fog jelenteni.

csak ő nem is Eu egyik választott vezetője

Ami jelenleg zajlik az az iszlám világ "modernizációs" válsága.

1. A gazdasági teljesítményük nem alkalmazkodóképes és nem versenyképes a nyugati globalista kapitalizmussal. 2. A kapitalista tárgyi kultúra másolása és átvétele és az iszlám ideológia együttes hatása hatalmas túlnépesedést okozott a muszlim társadalmakban. 3. A természeti erőforrásaikat, elsősorban a kőolajat kisajátította egy morálisan és mentálisan visszamaradott autokrata elit és luxusberuházásokat, fenntarthatatlan luxus életmódot finanszíroz belőle a maga számára. 4. A kiéleződött szociális feszültségek polgárháborúkhoz, az iszlám szemben álló irányzatai közötti háborúskodáshoz és egy új radikális muszlim bolsevizmus kialakulásához vezetett. 5. Az USA és az európai nagyhatalmak teljesen átgondolatlan, idealista és szerencsétlen beavatkozásokat hajtottak végre az iszlám világban: hatalomátvétel és teljes csőddel záruló átalakítás a törzsi társadalmakban (Afganisztán, Szomália); a szociális konfliktusokat féken tartó diktatúrák felszámolása (Irak, Líbia, Egyiptom, Szíria).

Az iszlám nagyhatalmak folyamatosan vagy visszatérően zsaroló pozícióba kerülnek a Nyugattal szemben (Szaúd-Arábia, Törökország, Irán, Pakisztán). A Nyugat nem teszi egyértelművé, hogy a muszlim társadalmak szociális problémáinak megoldása a muszlim nagyhatalmak feladata, és ennek megoldásába nem szól bele. (Ebbe az is beletartozik, hogy az iszlám világ átrendezheti a belső határait és "diktatórikus" eszközöket és eljárásokat is alkalmazhat. Ehhez a Nyugattól anyagi támogatást is kap, cserébe nem állíthat elő tömegpusztító fegyvereket, nem támogathatja a forradalmi mozgalmakat és nem importálhatja Európába a szociális problémákat.)

Amíg nem születik világos, és az iszlám ideológiai hagyományoknak megfelelő megállapodás a muszlim hatalmakkal, nem kezelhető az iszlám modernizációs válsága.

Ezzel nem vitatkozom. Mindenesetre én nem Laknertől várok bármit is.

A válság természetesen kezelhető, csak nem a humánumban tetszelgő, csak ne kelljen hozzányulnom a problémához, hozzáállással. (Bombázni rettentő humánus, migránst elutasítani nem.)

A felelősség szétkenése pedig úgy marhaság ahogy van: A működő államok (ha diktatórikusak is) milyen felelősséget viselnek ? (Ki hatalmazta fel a bíró szerepére a káosz termteőket ?) Milyen felelősséget visel a medve, amely fenntartható rendet próbál teremteni, persze a saját hasznára is ?

Majd, ha fickinek nézik, talán másként gondolja.

nem szoktam pánikolni

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés