A kormány jogellenesen és értelmetlenül készül kihirdetni a migrációs válsághelyzetet az ország egész területén

2016. március 9. 14:40

Magyar Helsinki Bizottság
A menedékjogi törvény pontosan megszabja, hogy erre a lépésre milyen feltételek mellett kerülhet sor, és e feltételek egyike sem teljesül a hivatalos statisztikák alapján.

A kormány jogellenesen és értelmetlenül készül kihirdetni a migrációs válsághelyzetet az ország egész területén.

A kormány mai bejelentése szerint az egész ország területére kihirdeti a migrációs válsághelyzetet. Ha ez alatt a kormány a 2015 szeptemberében elfogadott »tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet« bevezetését érti, akkor a saját maga által néhány hónapja hozott szabályokat hágja át a legalapvetőbb jogállami garanciákat is figyelmen kívül hagyva. A menedékjogi törvény pontosan megszabja, hogy erre a lépésre milyen feltételek mellett kerülhet sor, és e feltételek egyike sem teljesül a hivatalos statisztikák alapján. A bejelentés a menekülőkből bűnbakot képző kommunikációs hadjárat újabb állomása, amely kizárólag arra alkalmas, hogy elterelje a figyelmet az ország lakosságát valóban érintő problémákról.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet a menedékjogi törvényben foglalt feltételek alapján a kormány ma kizárólag akkor hirdethetné ki, ha:

- A megelőző hónapban napi átlagban legalább 500 menedékkérelmet nyújtottak volna be (vagy a megelőző két hétben napi 750, vagy egy hétben napi 800 menedékkérelmet regisztráltak volna átlagosan), vagy

- A tranzitzónákban a megelőző egy hónapban napi átlagban 1 000 fő tartózkodott volna (vagy a megelőző két hétben napi 1 500 vagy egy hétben napi 1 600 fő tartózkodott volna átlagosan), vagy

- Olyan migrációval összefüggő körülmény alakult ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, különösen, ha az adott település közelében befogadó állomás található és ott zavargásra vagy erőszakos cselekményekre kerül sor.

Ehhez képest:

- Februárban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai alapján összesen 2175 menedékkérelmet nyújtottak be (a válsághelyzet kihirdetéséhez nagyjából havi 15 000 kellene).

- Az elmúlt hét napban a rendőrség hivatalos statisztikái szerint összesen 906 megfelelő papírokkal nem rendelkező migránst fogott el, és közülük is sokan nem kértek menedéket (a válsághelyzet kihirdetéséhez legalább heti 5 600 kérelem kellene).

- A létező négy tranzitzóna összesített kapacitása nem haladja meg a néhány száz főt, ráadásul a négyből kettő az elmúlt hetekben folyamatosan üres volt. Így fizikai képtelenség, hogy a tranzitzónákban napi átlagban több mint 1 000 fő tartózkodott volna az elmúlt hónapban.

- Egyetlen hazai menekülteket befogadó állomáson vagy menekültügyi fogdán sem volt zavargás, nagyobb erőszakos cselekmény az elmúlt hetekben, semmilyen olyan körülmény nem ismert, ami a törvény által megkövetelt »közvetlen veszélynek« minősülhetne.

A kormány indoka, miszerint a balkáni útvonal lezárása beláthatatlan következményekkel jár jogellenes, hiszen egyik törvényi feltételnek sem felel meg – spekulatív várakozások nem indokolhatnak egy ilyen horderejű döntést. Ezenfelül a döntés gyakorlati szempontból is teljesen érthetetlen, hiszen ha valóban lezárul a kényszermigráció balkáni útvonala, az pontosan azt fogja előidézni, hogy a mostaninál jóval kevesebb menekült és egyéb migráns érkezik majd Magyarországra. Hovatovább végképp érthetetlen, hogy a balkáni útvonal lezárása miért jelentene veszélyt az ország olyan területein, ahol nincs se befogadó állomás, se menedékkérőket fogvatartó intézmény, és amelyek távol esnek a migrációs útvonalaktól. A migrációs válsághelyzet fenntartása több megyében már hónapok óta indokolatlan, ahogy azt a Helsinki Bizottság már novemberben is jelezte.

A kormány tehát újult erővel folytatja kommunikációs hadjáratát a menekültek ellen, és ebben a politikailag motivált látványharcban már a legalapvetőbb jogállami követelmények betartásának látszatára sem számíthatunk. Bár kommunikációs akcióról van szó, a következmények teljesen valósak lesznek. A migrációs válsághelyzet után a kormány bárhol az ország területén fegyverhasználati joggal bevetheti a honvédséget a migrációval összefüggő rendőri feladatok ellátására, a rendőrség pedig »járványügyi intézkedések biztosítása céljából« magánlakásokba is beléphet és területeket zárhat le. A »válsághelyzet« az alól is felmenti a hatóságot, hogy jogi segítőt (ügygondnokot) biztosítson az egyedül érkezett, családjuktól elszakadt menedékkérő gyerekek számára, akiknek így teljesen egyedül kell utat találni a menekültügyi eljárás jogi útvesztőjében.

A Magyar Helsinki Bizottság felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul vonja vissza jogellenes és indokolatlan döntését.

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a TEK-nek ezeket a huhogókat kellene elsőként leszerelni

a Helsinki bizottság ugyanis véleményterrort hajt végre Magyarországon

Nem lehet tudni, mennyire van előkészítve a bolgár-román-magyar útvonal, azon kívül pedig azt sem lehet tudni, hogy a titkosszolgálatok mit derítettek fel a feltorlódott menekültek köreiből.

Azt talán mégsem hihetjük, hogy az embercsempészek széttárják a karjukat és beismerik, hogy vége az üzletnek.

A Helsinki Bizottság (Tasz, és társai) ne várja, hogy komolyan veszik őket, mint elfogulatlan szervezet, ha az állításaikat ilyen érzelemre ható véleményekkel próbálják hatásosabbá tenni: "A bejelentés a menekülőkből bűnbakot képző kommunikációs hadjárat újabb állomása, amely kizárólag arra alkalmas, hogy elterelje a figyelmet az ország lakosságát valóban érintő problémákról."
Mert ez kívül esik azon, hogy indokolt-e, vagy sem a válsághelyzet kihirdetése.
No persze a rendszerváltás óta az Amnesty International, a Tasz, a Helsinki Bizottság egyértelművé tette, hogy a maguk részéről bunkósbottal őrködnek az általuk képviselt "liberális értékek" fölött, bármit is jelentsen ez, többek között ennek is köszönhető, hogy Magyarországon nincs liberális pártnak bázisa.

Nem kell semminek sem történnie, mert elég az is ha a Magyar Helsinki Bizottság megszólal máris válsághelyzet van.

A kormány nagyon helyesen előre gondolkodik. Nem akkor kell tenni valamit, amikor itt a probléma, hanem előzőleg fel kell készülni.

Nem hallottam ezt a szervezetet akkor hőzöngeni, amikor a franciák tervbe vették Calais ledózerolását, a belgák bevezették a határellenőrzést, HÁTHA arra fognak menni a migránsok.

Te kis szoci Berény Róbert plakát. erre gondoltál?

https://www.google.hu/search?q..+r%C3%B3bert+fegyverbe&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiS7_Hb0rXLAhXpQZoKHRJaDC4QsAQIJQ&biw=1760&bih=845

Mi a baj a felkészüléssel? A görögök nem merik elszállítani a macedón határról a migránsokat. Félnek tőlük.
A migráns meg azt nyilatkozza, ha elegen lesznek, áttörik a határt.
A ballib mindig olyan volt, hogy nem tudott előre gondolkodni és csak a pillanatnyi politikai érdeke szerint cselekedett. Ez is egyik oka volt a bukásainak.

"
Még egy kicsit reménykednek, de aztán letépik a kerítést a határon
hirdetés

2016-03-09 16:00:29

28 komment
Kiküldött munkatársunk, Kovács Klára írása Idomeniből

Egyre gyakoribbak a kitörések a kormány vagy a hadsereg által épített táborokból és egyre fogy a türelme a görög-macedón határ mellett sátrazó több mint 10 ezer embernek is. Sajtóhírek szerint a a görög kormány a közeli jövőben felszámoltatná a sátorvárost, a migránsokat pedig a környéken folyamatosan épülő menekülttáborokban helyeznék el."

A Fidesz a jobb és baloldali diktatúrák szellemi utódja. Ha eddig volt valakiben szemernyi kétség, mire használja a párt a jogot, hát itt a cáfolhatatlan bizonyíték: jogfosztásra és közpénzlenyúlásra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés