Megkezdődött az uniós vezetők csúcstalálkozója Brüsszelben

2016. március 17. 18:28
Megkezdődött Brüsszelben csütörtök délután az európai uniós tagállamok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója, amelynek keretében arról tárgyalnak, miként állapodhatnának meg Törökországgal a tőle érkező illegális bevándorlók visszafogadásáról. Ankarának kemény feltételei vannak. Emellett a migránsok tagállamok közti elosztása is szóba kerül, mivel csökkenteni kell a Görögországra és Olaszországra nehezedő nyomást.

Megkezdődött Brüsszelben csütörtök délután az európai uniós tagállamok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója, amelynek középpontjában a migrációs válság, annak lehetséges megoldásai, valamint a Törökországgal folyamatban lévő tárgyalások folytatása és az EU-török megállapodás elfogadása állnak. Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek célja a migrációs beáramlás megállítása.

A kétnapos találkozó keretében az uniós vezetők folytatják tárgyalásaikat az Ahmet Davutoğlu török kormányfő által március 7-én váratlanul előterjesztett javaslatokról.

Ez lenne az egyezségben

A körvonalazódó menekültügyi megállapodás keretében Ankara további pénzügyi támogatást kért az uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.

Emellett újabb öt fejezet megnyitását kérte a vele folytatott uniós csatlakozási tárgyalásokon, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben.

A törökök ezért cserébe vállalnák, hogy visszafogadják az országból illegálisan Görögországba érkező migránsokat.  Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Csökkentenék a nyomást

Pénteken Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök is csatlakozik az európai vezetőkhöz az EU és Törökország közötti együttműködéssel foglalkozó munkaülés keretei között.

Az uniós vezetők az eddigi közlések szerint megvitatják azt is, hogyan gyorsíthatják fel a migránsok tagállamok közötti áthelyezésének végrehajtását annak érdekében, hogy enyhíteni lehessen a jelenleg Görögországra és Olaszországra nehezedő nyomást. 

A legutóbbi, március 7-i csúcstalálkozó záródokumentuma kimondja ugyanakkor, hogy nem keletkeznek új kötelezettségek a tagállamok számára.

 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés