Gyakorlatban kivitelezhetetlen az EU-török megállapodás

2016. március 21. 16:46

Alapjogokért Központ
A megállapodás végrehajtásának elengedhetetlen, de egyben a gyakorlatban kivitelezhetetlen előfeltétele, hogy Törökország a saját területén feltartóztassa az összes migránst.

„A múlt pénteken megkötött újabb EU-Törökország megállapodással az Unió végre megpróbált kitörni az elmúlt másfél év tehetetlenségi pályájáról, azonban annak végrehajtását éppen az elmúlt évtizedekben felállított emberi jogi dogmák lehetetlenítik el.

A megállapodás végrehajtásának elengedhetetlen, de egyben a gyakorlatban kivitelezhetetlen előfeltétele, hogy Törökország a saját területén feltartóztassa az összes migránst. Csak ez adna értelmet az egyezség szövegének – e nélkül azonban az Európai Unió jogilag lehetetlen helyzetbe kerül.

A migránsok Törökországba történő, általános jellegű visszaküldése ugyanis éppen azokba a nemzetközi és uniós normákba és alapelvekbe ütközik, melyeket a nemzetközi közösség és az Európai Unió az elmúlt évtizedekben az emberi jogi fundamentalizmus nevében kialakított és saját jogrendszerébe implementált. Bár a migránsok visszaküldésének végrehajtásához elengedhetetlen lenne, hogy Törökországot biztonságos harmadik országgá történő minősítése az EU, ezen intézkedés a bíróságokon vélhetően el fog bukni.

A megállapodás ráadásul egyszerre szól arról, hogy az Unió területén a menedékjogra jogosultak menekültstátuszt fognak kapni, de arról is, hogy Törökországot kell majd az »első menedék országának tekinteni« – tehát a jogosultaknak ott jár menedékjog. A két »főszabály« egyszerre történő alkalmazása azonban kizárja egymást.

A gyakorlati végrehajtás sikerességének kulcsa csak az lehetne – melyre kevés esély mutatkozik –, hogy Törökország egy migránst sem enged az EU területére eljutni, illetve a felségvizein elfogott migránsokat maradéktalanul visszafogadja. Jogi szempontból azonban az Alapjogokért Központ hosszú ideje hangoztatott álláspontja, hogy a menekültjogra vonatkozó jelenlegi paradigma megváltoztatása nélkül a probléma megoldhatatlan: a nemzetközi menekültügyi szabályozást a Genfi Egyezményig visszamenőleg kell újradefiniálni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nagyvállalatok jogászai valami ilyesfajta szerződést hoznak létre két multi közötti egyezmény megkötésekor. De ott csak bankok közötti pénzátutalásokról és nem emberek százezreinek mozgatásáról döntenek.

Ha nem férnek el a jelenlegi Törökországban, majd arrébb tolják a határokat.
Valaki jól ráparancsol Merkelre, Erdogan sem fog tiltakozni.

A mondatban benne volt az is, hogy Magyarország részére.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés