EU-török megállapodás: már visszafordítják a csempészhajókat

2016. március 21. 10:20
Biztonságos országgá kell még nyilvánítania Törökországot a görög parlamentnek, Görögországnak pedig hatékonyabb regisztrációs eljárást kell bevezetnie, hogy működjön az EU-s-török megállapodás – jelentette ki Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet munkatársa az M1-en. Hóvári János történész arról beszélt a rádióban: a törökök megkezdték a csempészhajók visszafordítását, ezügyben a görögök nem tettek még semmit.

Több lépésre van még szükség a török-EU megállapodás hatékony működéséhez – mondta Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A kutató a szükséges intézkedések között említette, hogy a görög parlamentnek ki kell nyilvánítania: Törökország biztonságos ország, így el lehet kezdeni az illegális bevándorlók visszatoloncolását. Görögországnak továbbá sokkal hatékonyabb regisztrációs eljárást kell bevezetnie. Az egyéni menedékkérelmek elbírálásához bővíteni kell a menekültügyi szakemberek számát, ehhez több uniós tagállam nyújt segítséget – tette hozzá.

A migránsok státusának erősítésére van szükség a törököknél

Sántha Hanga kitért arra is, hogy Törökországban olyan törvényeket kell alkotni, amelyek erősítik a migránsok státusát.

Az EU eddig 3 milliárd eurót ígért a menekültek ellátására – azzal a feltétellel, hogy Törökország konkrét költségtervet készít –, és az összeg hatékony felhasználása esetén további 3 milliárd eurós keretet helyezett kilátásba – mondta a kutató.

Megkezdődött a csempészhajók visszafordítása

Törökország az Európai Unióval kötött megállapodásnak megfelelően megkezdte a görög szigetek felé tartó csempészhajók visszafordítását – mondta ezzel párhuzamosan Hóvári János történész, turkológus, volt ankarai nagykövet a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

A szakértő szerint a következő fél évben derül ki, hogy hatásosan végzi-e a török parti őrség a munkáját. Véleménye szerint korábban azért nem fékezték meg a migrációs áradatot, mert így akarták befolyásolni az EU-val folytatandó tárgyalásokat.

Eddig a görögök sem tettek semmit a csempészet ellen

Hóvári János hozzátette: a görögök sem tettek semmit az embercsempészet megállításáért, a migránsok szállításának felszámolása ezért komoly feladat. Közlése szerint jelenleg is hárommillió szíriai menekült tartózkodik Törökországban, többségük a szír határ mentén, arra várva, hogy hazatérhessenek. Akik Európába akarnak továbbmenni, azok közül 72 ezer embert fogad be az unió, nyilván kiválogatják majd a képzetteket - mondta Hóvári János.

Vasárnap lépett életbe a török-EU megállapodás, amelynek értelmében Törökország visszafogadja a területéről Görögországba érkező menekülteket, cserébe pedig 6 milliárd euró hozzájárulást kap az EU-tól a menekültek ellátáshoz, és az EU befogad ugyanannyi szíriai menekültet, ahány a megállapodás életbe lépésétől számítva illegálisan átkel a görög-török uniós külső határon.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hétvégén már borúlt 3 gimicsónak, volt is nagy rinyálás az olasz TV- ben, ezért is mi leszünk a bibások.

Segítettek a németeknek a betelepítésben. A történelem egyiknek sem fogja megköszönni.

Lassan annyian dekkolnak a görögöknél.

Sarkozyvel értek egyet:Törökország területének 3%-a van az európai földrészen, 97%-a ázsiai. Miért kéne ázsiát bevenni az eu-ba?

http://www.blikk.hu/aktualis/p..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés