Felrobbantott biztonságérzet

2016. március 28. 15:53

Bencsik Gábor
Magyar Idők
Párizs után még hihettük, hogy olyasmi történt, amit ismerünk, amire vannak kész válaszaink. Brüsszel után már ezt senki sem teheti.

„Tökéletesen félremagyarázza a helyzetet, aki a migránsválságot a háborúk elől való menekülésre vezeti vissza – ezek az emberek békés, biztonságos országok során át törtetnek a céljuk felé: a nyugati típusú fogyasztói jólétbe. Amíg nem tudták, milyen az, addig nem is hiányzott nekik. De most már tudják, a legeldugottabb afgán faluban is ugyanazt a reklámot nézik, amit mi, és ugyanazokra a javakra vágynak, amiket mi megvehetünk. Ezért megy a lengyel kőműves Manchesterbe és ezért megy a pakisztáni földműves Berlinbe, az iraki orvos Stockholmba. Csakhogy nem élhet mindenki Londonban, Berlinben és Stockholmban. Nem költözhet mindenki Európába. A nyugati típusú jólét felé megindult népáradat, ha nincs előtte korlát, nyilvánvaló módon katasztrófába dönti nemcsak a befogadó országokat, hanem a kibocsátókat is. Európa joggal védi az emberek jogát arra, hogy megválasszák az országot, ahol élni akarnak. A keresztény erkölcs joggal követeli meg a híveitől, hogy adjanak annak, aki kér, és befogadják azt, aki kopogtat. De ha ez a szabadság és ez a befogadás katasztrófához vezet, akkor önmagában éppoly erkölcstelen, mint amikor egy hajó annyi hajótöröttet vesz fel a tengeren, hogy végül maga is elsüllyed.

Az új kérdésekre a válasz megtalálása egyáltalán nem egyszerű, sok ember komoly, kitartó szellemi erőfeszítésére van hozzá szükség. Az azonban biztos, hogy a régi válaszok már semmit sem érnek. És az idő sem a lassan gyerektelenné váló Európának dolgozik. Párizs után még hihettük, hogy olyasmi történt, amit ismerünk, amire vannak kész válaszaink. Brüsszel után már ezt senki sem teheti. Kétezer éves kultúránk múlik azon, milyen gyorsan találjuk meg az új kérdésekre az új válaszokat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés