Magyar javaslatok is kerültek az uniós migrációs nyilatkozatba

2016. május 23. 20:17
Magyarország támogatja az uniós külügyminiszterek által tárgyalt, a migrációs válság megoldására megfogalmazott uniós zárónyilatkozatot, mert valamennyi magyar javaslat belekerült, közölte Szijjártó Péter.

A magyar külügyminiszter tudatta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Schengen 2.0 javaslatcsomagja is bekerült az elfogadott nyilatkozatba, amely kimondja, hogy a minisztereket tömörítő tanács tovább tanulmányozza a kezdeményezést. Ezzel a lépéssel talán sikerült elérni, hogy az EU a migrációs válság egészét jobban tudja kezelni, mondta Szijjártó.

Több magyar javaslatot is elfogadtak

A miniszter arról tájékoztatott, hogy az uniós külügyminiszterek elfogadták azt a magyar javaslatot, amely szerint meg kell kezdeni annak a vizsgálatát, hogy az úgynevezett hot spotokat, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokat az unió határain kívül hozzák létre annak érdekében, hogy már ott eldőlhessen, ki jogosult arra, hogy beléphessen az Európai Unió területére.

Miután a visszafogadási mechanizmus nem a vártnak megfelelően működik, ezzel a javaslattal megelőzhető az, hogy valaki az unió területére lépjen. A származási és tranzitországokkal történő együttműködés pedig arra is kiterjedhet, hogy már az adott országban megállapítható, hogy ki jogosult nemzetközi védelemre. Ezzel életeket lehet menteni, mert ha a döntés már az unió területén kívül megszületik, akkor emberek tízezrei nem vágnak neki a tengeri útnak. Emellett az embercsempészek üzleti modelljét is felszámolhatja az intézkedés, hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Stabilitás, integritás, terror elleni harc

A miniszter elmondta azt is, hogy a határvédelem kérdése is bekerült a nyilatkozatba, amely szavatolja Európa és az európai emberek biztonságát, továbbá magyar javaslatra Törökország, Jordánia és Libanon mellett Irak északi, kurd területének megsegítése is, ahol menekültek százezreit látják el. Irak és a kurd térség stabilitása fontos az ország területi integritása, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni közdelem miatt is, hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

A határvédelemnek és a harmadik országokkal történő együttműködésnek egyszerre kell teljesülnie. Ha valamelyik hiányzik, akkor a kihívás kezelése nem lehetséges, tette hozzá a magyar tárcavezető. Elmondta, az uniós külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy hosszú távon a migrációs nyomás növekedésére lehet számítani, mert Európa környékén 30-35 millió olyan ember él, akik az élethelyzetükből adódóan olyan döntést hozhatnak, hogy útnak indulnak. Szijjártó Péter kijelentette: a bevándorlási válság összetettsége miatt összetett intézkedésekre van szükség, s minden intézkedés fókuszában annak kell állnia, hogy csökkenjen az Európára nehezedő nyomás.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ami fontos, hogy belépni csak azok léphessenek be, akiknek pontos úticéljuk van. Meghívólevéllel, amiben a meghívó garantálja az elhelyezést és a megélhetést. pl német munkaadók.

Az átmeneti védelem alá helyezést pedig csak zárt táborban lehessen, de úgy hogy fegyelmezett napi program keretében tisztán tartják a szobáikat, együtt működnek az őket felügyelőkkel és napi szinten végeznek értékteremtő munkát hozzájárulva a tartásuk költségéhez. Ja és képeznek alapot a hazautazás költségének a fedezésére. Semmi család egyesítés.

Líbiában létre kell hozni városokat, ahol új életet lehet majd kezdeni és nem kell az EU-ba menni.

Igazából az USA tudna tenni valamit, mint a vezető katonai erő, amelyet még a törökök is respektálnak. Ott viszont megy a választási kampány, Obama béna kacsa, hatalma alig van, kivárnak, hogy ki fut be. Az Unió katonailag nem erős, ezért kínlódik csak félmegoldásokkal és pitizik a törököknek...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés