Nézőpont: 77 százalék ellenzi a migránskvótát

2016. május 25. 20:24
A Nézőpont Intézet felmérése szerint a „2008-as szociális népszavazáshoz hasonló siker” lehet a migránskvótáról szóló referendum, ugyanis a migránskvótát 77 százalék utasítja el, a tandíjat, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat pedig 82-84 százalék ellenezte annak idején. Időközben azonban ötven százalékra emelkedett az érvényességi küszöb.

A magyarok közel négyötöde (77 százalék) elutasítja a migránskvótát – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából készített legfrissebb közvélemény-kutatásából. A kvótareferendum időpontja még nem ismert, így a népszavazási hajlandóságot sem lehet pontosan megbecsülni. Jelenleg csak annyi mérhető, hogy akár a megkérdezettek 62 százaléka is szavazhat. Erre szükség is lesz, ugyanis az új Alaptörvény alapján már 50 százalékot meghaladó részvétel kell ahhoz, hogy egy népszavazás érvényes legyen.

A Nézőpont Intézet összehasonlításképp a 2008-as szociális népszavazást idézi fel, ahol 82-84 százalék arányban utasították el a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat a szavazók. Azon a népszavazáson még nem volt érvényben 50 százalékos részvételi küszöb, bár a részvétel csekély mértékben meghaladta ezt az arányt.

A kutatás a pártok támogatottságát is vizsgálta: ebben a körben nincsenek hibahatáron túli eltérések az áprilisban mértekhez képest. A teljes felnőtt népességen belül a Fidesz-KDNP 30, a Jobbik 12, az MSZP 9, a DK 5, az LMP 3, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékos támogatottsággal bír. A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a Fidesz-KDNP 41, a Jobbik 27, az MSZP 11, a DK 7, az LMP 6, az Együtt 3, míg a PM és a Liberálisok tábora egyaránt 1-1 százalékon áll.

 

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen, szerintem is!!
Legalább 110%-os az elutasítás!!
Ez teljesen egyértelmű!!

Úgy, hogy Luis még el sem kezdte tolni igazából a Jobbikot.

Válaszok:
Laibach | 2016. május 25. 21:58

Amúgy a cikkhez egy megjegyzés:

Láthatóan Netanjahu és Orbán legfőbb tanácsadójának Finkelstein néninek nálunk is működnek az alaptézisei:

"..A politika ma nem racionalitásról, hanem érzelmekről és dühről szól. Ha arról beszélsz, hogy ebben a hét pontban akarom megreformálni a nyugdíjrendszert, soha nem fogsz nyerni, viszont ha azzal kampányolsz, hogy ezt vagy azt a csoportot kidobod az országból, inkább lehet esélyed...”

Válaszok:
Laibach | 2016. május 25. 21:59

"..legyen ellenségkép..."

Válaszok:
Laibach | 2016. május 25. 22:00

"..Libsizz!!!.."

Válaszok:
Laibach | 2016. május 25. 22:01

"..a politikai kampány nem egy értelmiségi műfaj.."

Válaszok:
Laibach | 2016. május 25. 22:02

"..Egy jó politikus előbb mond neked valamit, ami igaz, mielőtt elhiteti veled azt, ami nem. Ha olyan dolgokat kezdene mondani, amik nem igazak, utána nem hinnéd el azt sem, ha később igazat mondana..."

Ebben ne legyél annyira biztos.
Az önkéntes alapon való befogadásról volt szó.

Már jó régen lehet tudni, hogy melyik közvélemény kutató (és igaz ez a politológusokra is) melyik
párt "érdekét szolgálja".

Nem egészen. Ha kivételesen működnének az önvédelmi ösztönök és meglenne az 50%-os részvétel, az óriási legitimációt adna az Orbán kormánynak arra, h. NE fogadjanak be illegális határátlépőket magyarországi letelepítésre, mindazzal a költséggel a magyar állam számára, amivel ez a projekt járna.

A horribilis összegű pénzbüntetésre, amit most az EU fölröppentett, mint a NEM esetére kirótt szankciót, szintén válasz lenne, mint a magyar közvélemény meggyőző hangja.

Ez sem semmi. Nem lehet tudni, ki jár jól a végén, egy biztos, Magyarország a legkevésbé sem oka v. előmozdítója a szír, iraki, afgán pokolnak, nem igazán értem, miért kellene egy szegény, de eladósodott, saját iparral nem igazán rendelkező, a népesség lassan 10%-a körüli eltartásra szorulóval rendelkező országnak beszállni a népvándorlás következményeinek orvoslásába.

A hvg-medián szerint meg 75% támogatja a migrációt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés