Népszavazás

Nézőpont: 77 százalék ellenzi a migránskvótát

2016. május 25. 20:24
A Nézőpont Intézet felmérése szerint a „2008-as szociális népszavazáshoz hasonló siker” lehet a migránskvótáról szóló referendum, ugyanis a migránskvótát 77 százalék utasítja el, a tandíjat, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat pedig 82-84 százalék ellenezte annak idején. Időközben azonban ötven százalékra emelkedett az érvényességi küszöb.

A magyarok közel négyötöde (77 százalék) elutasítja a migránskvótát – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából készített legfrissebb közvélemény-kutatásából. A kvótareferendum időpontja még nem ismert, így a népszavazási hajlandóságot sem lehet pontosan megbecsülni. Jelenleg csak annyi mérhető, hogy akár a megkérdezettek 62 százaléka is szavazhat. Erre szükség is lesz, ugyanis az új Alaptörvény alapján már 50 százalékot meghaladó részvétel kell ahhoz, hogy egy népszavazás érvényes legyen.

A Nézőpont Intézet összehasonlításképp a 2008-as szociális népszavazást idézi fel, ahol 82-84 százalék arányban utasították el a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat a szavazók. Azon a népszavazáson még nem volt érvényben 50 százalékos részvételi küszöb, bár a részvétel csekély mértékben meghaladta ezt az arányt.

A kutatás a pártok támogatottságát is vizsgálta: ebben a körben nincsenek hibahatáron túli eltérések az áprilisban mértekhez képest. A teljes felnőtt népességen belül a Fidesz-KDNP 30, a Jobbik 12, az MSZP 9, a DK 5, az LMP 3, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékos támogatottsággal bír. A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a Fidesz-KDNP 41, a Jobbik 27, az MSZP 11, a DK 7, az LMP 6, az Együtt 3, míg a PM és a Liberálisok tábora egyaránt 1-1 százalékon áll.

 

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés