Új migrációs útvonal kialakulásától tartanak az EU-ban

2016. május 26. 19:58
A Die Welt úgy tudja, hogy egyre nagyobb az aggodalom az EU-ban amiatt, hogy új migrációs útvonal alakul ki, melynek egyik legnagyobb tranzitországa Egyiptom lehet. Több tagállam azt szeretné, hogy emiatt terjesszék ki Egyiptom és Kréta felő az EU Sophia nevű tengeri küldetést, de a görögök megvétózták a javaslatot.

Egyiptomon keresztül induló új migrációs útvonal kialakulásától tartanak az EU-ban – írta csütörtökön a Die Welt című német lap. A lap szerint az EU-ban nagy az aggodalom amiatt, hogy Egyiptom az EU felé igyekvő menekültek egyik legnagyobb tranzitországává válhat. „Konkrét jelek mutatják, hogy erősödik a migráció Egyiptom felől” – mondta a Die Weltnek egy név nélkül nyilatkozó vezető uniós diplomata.

Az átrendeződés miatt több tagország – köztük Olaszország és Franciaország – sürgeti, hogy terjesszék ki Egyiptom és Kréta felé az EU Sophia elnevezésű tengeri küldetésének műveleti területét. Azonban a tervet a múlt héten a tagállamok brüsszeli nagyköveteiből álló Politikai és Biztonsági Bizottság (PBB) értekezletén Görögország vétója miatt elvetették, így az ügy nem kerülhetett a külügyminiszterek hétfői tanácskozásának napirendjére.

Az athéni kormány azért vétózta meg a líbiai embercsempészet felszámolására szolgáló Sophia misszió műveleti területének kiterjesztését célzó kezdeményezést, mert úgy véli, hogy az uniós hajók megjelenése révén valóban áthelyeződhet Egyiptomra a menekültek áramlásának súlypontja, és ennek következtében Krétán ki kellene alakítani egy nagy menekülttábort, ami visszavetheti a turizmust és ronthatja a közhangulatot a szigeten. Az sem egészen biztos, hogy az EU-nak van-e elég kapacitása arra, hogy az egyiptomi vizekre és akár a helyi kikötőkre is kiterjessze az embercsempész hálózatok elleni küzdelmet.

A Die Welt szerint a kairói vezetés informálisan fenntartásokat jelzett az elképzelésnek az egyiptomi kikötőkre vonatkozó részével szemben, mert attól tart, hogy az uniós művelet miatt sérülhet az ország szuverenitása. Azonban magas beosztású uniós diplomaták a lapnak nyilatkozva hangoztatták, hogy nem vetették el véglegesen a Sophia művelet kiterjesztésének tervét Egyiptom és Kréta felé.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az athéni kormány azért vétózta meg a líbiai embercsempészet felszámolására szolgáló Sophia misszió műveleti területének kiterjesztését célzó kezdeményezést, mert úgy véli, hogy az uniós hajók megjelenése révén valóban áthelyeződhet Egyiptomra a menekültek áramlásának súlypontja"

Jogosan tartanak ettől a görögök. Mint láthatjuk a Sophia művelet arról szól, hogy kifutnak csónakokkal a nyílt vízre a menekültek, ott meg felveszik őket az európai haditengerészet hajói, és biztonságban eljuttatják őket uticéljukig.

Betojtak az álproblémától? Eddig tárt karokkal várták a migránsokat! csak nem az történt, hogy rájöttek az eu vezetői, hogy az európai ember ezt az egészet nem akarja?
Az a baj, hogy leválthatatlanok.

Hogyhogy ettől tartanak? Miért nem örülnek neki? Jön a sok potens és képzett ember Európába, s úgy kell majd visszafogni a GDP-t, hogy másoknak is maradjon valami, éhen ne haljanak.

Miért aggódnának? A migránsokat szétszórják a kvótáztatható nyomorult vazallus országok között, ők meg a közpénzből kapott milliós fizetésükből kiköltöznek egy fényűzően berendezett lakatlan szigetre, ahol háborítatlanul offshorozhatnak meg iddogálhatnak továbbra is. Hol itt a probléma?

Az első és legfontosabb a túlszaporodás megfékezése lenne az EUn kívül.

Ha az EU- ban nem jutnak be kénytelenek lesznek alternatív megoldást találni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés