Durván kiosztotta Európát az olasz püspöki kar főtitkára

2016. június 1. 12:22
Nunzio Galantino a La Repubblica című lapnak nyilatkozva nem csak azt az olasz tervet bírálta, ami hadihajókon alakítana ki hot spotokat, hanem éles kritikát fogalmazott meg Európával szemben is. Az olasz püspöki kar főtitkára az életüket vesztett menekülteket az európai demokráciáktól kapott pofonnak nevezte; szerinte Európa nem elég bátor, hogy humanitárius folyosókat nyisson a menekülteknek.

Nemet mondunk a hajókon működtetett regisztrációs központokra, meg kell mentenünk a migránsokat, utána jövőt is kínálva nekik – jelentette ki Nunzio Galantino, az olasz püspöki kar (Cei) főtitkára szerdán a La Repubblica című olasz napilapnak. A püspök leszögezte, hogy ez a fajta regisztrációs központ „a személyek feltartóztatásának egyik rossz változata”. „Az emberi jogokat védő nemzetközi szervezetek, mint a Migrantes Alapítvány és az Olasz Caritas már felhívta a figyelmet arra, hogy a tengerből kimentett migránsoknak joguk van menekültkérelmet benyújtani és ezért fellebbezni is, ha kérelmüket elutasítják”.

Nunzio Galantino az olasz belügyminisztérium tervére reagált, amely szerint az egyik következő olaszországi regisztrációs központot (hot spot) egy olasz hadihajón vagy nagyobb méretű komphajó fedélzetén rendeznék be a Földközi-tenger Dél-Olaszország és Észak-Afrika közötti szakaszán. A tengeri hot spot a kormány szerint a vízből kimentett emberek gyorsabb egészségügyi ellenőrzését és azonosítását szolgálná, s lehetőséget biztosítana arra, hogy a menekültkérelmük pozitív elbírálására jogosultakat mára különválasszák azoktól a migránsoktól, akik erre nem számíthatnak.

Európa nem elég bátor

Az olasz püspöki kar főtitkára hangsúlyozta, hogy a menekültkérelmek elbírálásának az érkezők „személyes története alapján és nem az úgynevezett biztonságos országok listája szerint” kell megtörténnie. „A nemzetközi védelem így a hajókon nem biztosított” – hangsúlyozta a Cei főtitkára.

Ami az év eleje óta tengerbe veszett több mint kétezer migránst illeti, Nunzio Galantino az áldozatokat „az európai demokráciától kapott pofonnak” nevezte, mivel az képtelen azokat az embereknek védelmet nyújtani, akik éppen „az európai külpolitika és gazdasági döntések által teremtett helyzetek miatt menekülnek”. Az olasz püspök hozzátette, Európának „nem volt bátorsága” a nemzetközi jog előírta humanitárius folyosókat nyitni a befogadásra hajlandó országok felé, hogy így biztonságossá tegyék az emberek indulását, elkerülve az erőszakot, kizsákmányolás és halottakat.

Közös feladat a befogadás

Hangsúlyozta, hogy a menekültek befogadása mind a 28 európai tagállam közös feladata. „Nem lehet megmenteni az embereket anélkül, hogy lehetőséget kínáljunk nekik a jövőjüket illetően” – mondta Galantino püspök. Javaslata szerint a több mint egy éve táborokban tartózkodó migránsoknak humanitárius védelem címén tartózkodási engedélyt kellene adni.

Az olasz püspöki kar főtitkárának adatai szerint Ferenc pápa tavalyi felhívását követően az olasz egyház több mint kétezer intézményében 23 ezernél több menekültet fogadtak be, valamint 120 ezer migráns fiatalt segítenek.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem konzultáltak a Dalai Lámával. Kellett volna.

Vagy Kirill orosz pátriárkával, aki szent háborúnak nyilvánította Putyin terrorizmus ellenes harcát.
Mellesleg megmentve több ezer szíriai keresztényt, akiknek Feri azt tudta mondani, az erőszak rossz válasz, imádkozom értetek és megyek mosok pár muszlim talpat.

Ez úgy van, hogy kezdjük megérteni az
anglikánokat. Az apostoli királyi státus létező
dolog, egyházjogi vetülete is van, érdemes
lenne feleleveníteni.

Valakik nagyon fel akarják számolni a katolikus egyházat. Erőszakkal nem menne, így a híveket akarják eltántorítani. Engem már sikerült is.

Anglikánokat, mint a pápától független, önálló
- hogy azt ne mondjam: nemzeti - irányítás alatt
álló egyházként hoztam például. Egyebekben nem
muszáj követni őket.

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy idealistákra és
idegenekre ne bízzuk saját sorsunkat!

Afrika lakossága 1 millárd fő, úgy, hogy több országban a 10 éven aluliakat nem is anyakönyvezik.
Várhatóan 100 éven belül 4 milliárdnyian lesznek.
Az Európai Unióban 500 millióan vagyunk most.

Ha az afrikai népszaporulat töredéke bevándorol, kisebbségben leszünk, a bevándoroltak szaporulata nélkül is.
Európa lakossága afroeurópai lesz.
Az ázsiai bevándorlók csak hab a tortán.
Más vallás, kultúra, habitus.
Nagymecset lesz a Vatikánból.
A püspök úr ezt már nem éri meg, de a gyerekeim igen, ezért a katolikus papok jobban tennék ha kimaradnának az észosztásból e témában.

http://444.hu/2015/08/17/ha-ag..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés