Osztrák kancellár: Nem az érdekel, hány menekült jön Ausztriába

2016. június 1. 21:43
Christian Kern osztrák kancellár a menekültek számáról szóló vita kapcsán azt mondta, ez őt nem érdekli különösebben, ehelyett inkább az foglalkoztatja, hogy miképpen lehet majd integrálni ezeket az embereket és munkát adni nekik.

Korábban, még a Werner Faymann által vezetett osztrák kormány 37 500 főben határozta meg a befogadás felső korlátját. A döntés szerint amennyiben idén többen érkeznek, Ausztria lezárhatja a határait. A korábbi hivatalos közlések szerint 22 ezer menekült érkezett idén Ausztriába, így várhatóan már szeptemberben elérik a kitűzött felső értéket.

Christian Kern kedden 11 ezer emberről beszélt.

Ebben az esetben nem számolták a családegyesítéssel érkezőket, és azokat sem, akiket a dublini egyezmény értelmében visszaküldtek más országokba. Néhány kormánytag és az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból tiltakoztak a kancellár által közölt számok ellen.

A szociáldemokrata védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a kormány hitelessége múlhat azon, milyen számokat közöl a lakossággal. Kern az osztrák közszolgálati televízió  szerda esti híradójában úgy fogalmazott: a kialakult vitában az almát a körtével hasonlítják össze, hiszen egyszer az Ausztriába érkezők, másszor a menedékstátuszra jogosultakról van szó. Az utóbbiak jelentősen kevesebben vannak, mondta a kancellár.

A híradó beszámolója szerint Wolfgang Sobotka belügyminiszter csütörtökre ígért tájékoztatást a pontos számokat illetően. Ausztriában 2015-ben összesen 90 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a Kern sem húzza sokáig, ha így folytatja.

Mondtam én, hogy a "jó, öreg" Gigerlit vissza fogják sírni.
Valami azt súgja, hogy az események felgyorsulni látszanak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában