Líbia nem fogad vissza migránsokat az EU-ból

2016. június 5. 16:56
Líbia nem fog Törökországhoz hasonló megállapodást kötni az EU-val, és nem hajlandó migránsokat visszafogadni Európából – szögezte le Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai egységkormány vezetője a Welt am Sonntagnak. Az ENSZ által támogatott vezető arról is beszélt: nem kérnek az Iszlám Állam elleni katonai segítségből sem szárazföldi csapatok, sem légi csapások formájában.

Líbia nem fogad vissza menekülteket az Európai Uniótól – mondta az észak-afrikai ország egységkormányának vezetője a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak. Fájez esz-Szarrádzs a Welt am Sonntagnak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy kormánya nem hajlandó a menekültválság közös kezeléséről szóló EU-Törökország megállapodáshoz hasonló egyezményt kötni. „Nem fogjuk elfogadni, hogy az EU migránsokat küldjön vissza hozzánk” – mondta.

Az EU-nak megoldást kell találnia arra, hogy visszajuttassa őket hazájukba. Nálunk nem élhetnek” – mondta az ENSZ által támogatott egységkormány vezetője. Azt is elutasította, hogy külföldi katonák lépjenek az ország területére az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelem támogatása céljából. Mint mondta, a logisztikai és technikai jellegű katonai segítség ellen nincs kifogásuk, „de egyszerűen hamis az a beállítás a sajtóban, hogy szárazföldi csapatok segítségét kértük volna”. Hozzátette, hogy légi támogatásra, az Iszlám Állam állásainak bombázására sem tartanak igényt.

Viszont sürgette a Líbiával szemben 2011-ben bevezetett fegyverembargó visszavonását. „Gondoskodunk arról, hogy a fegyvereket csak a terroristák ellen használják, és ne fordítsák őket líbiai honfitársaink ellen” – mondta Fájez esz-Szarrádzs, aki a Welt am Sonntag értékelése szerint a külföldi katonai beavatkozás és a menekültügyi együttműködés elutasításával ellentmond azoknak a bírálatoknak, hogy kormánya idegen erők bábja.

A líbiai egységkormány márciusban rendezkedett be Tripoliban és azon fáradozik, hogy megalapozza fennhatóságát a Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása után részekre szakadt észak-afrikai ország felett.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hajóblokádot és kereskedelmi blokádot kell vonni Libia és Európa között. Foglalkozzanak ők a tőlük származó migránsokkal.

Csak egy kérdés: Ha államot akar az "ENSZ által támogatott " hatalma alá, akkor minek engedi, hogy elhagyják Líbiát?
Na, ennyit az ENSZ szándékairól, meg a lila ködökről.
Egy sem fog visszamenni (nem csak líbiai) oda, ahonnan eljött.

Ez is csak arról szól, hogy "van az a pénz, amiért korpásodik a haj".
A kedves "egységkormány vezető" pedig most hajtja felfelé az árat, mint azt Erdogan tette/teszi.

vajopn bundásmutti ilyen hírek hallatán vajon kihányja a vasárnapi ebédet?

mert ez a nyilatkozat is csak a sötét oldalon álló Orbán pozícióját és igazát támesztja alá...

Fájez esz-Szarrádzs ha nem báb, akkor egy marionett figura. Úgy látszik Libia Törökország 2.0. Szerencsére nincs elég fegyvere, bár erősen követeli. Kíváncsian várom melyik ország lesz az első, amelyik feloldja a fegyver embargót.

Válaszok:
Morgen | 2016. június 5. 19:03

A líbiai egységkormánynak valószínűleg Tripoli külső kerületeiig nyúlik a hatalma. Lehet hogy odáig sem.Viszont a pofájuk igen nagy, így remélem egy büdös eurocent segélyt sem fognak kapni.

Reméljük így lesz. Mert a B verzió az polgárháború. Vagy inkább honvédő?

"Kíváncsian várom melyik ország lesz az első, amelyik feloldja a fegyver embargót."

Nem kell sokáig barkochbázni. :))

Senkinek sem dolga más államokban bármit is "gründolni", ezzel elterelni a saját nagytőkéseinek gyarapítását. Az USA ezt teszi. A lakosságot tartsák el mások, jelszóval.

TTIP lázban (frászban) él a világ.

Engem most inkább az érdekel, hogy mi hova toloncoljuk azokat, akik kerítés átvágással jönnek be hozzánk.

Azért jönnek a migránsok mert a fehér ember gazdagságot teremtett és élhető körülményeket, ezért ki akarják írtani a fehér embert. Mi marad utána?

Egyetértek és ezért nem félek hogy ők fognak bennünket legyőzni. Aki mélyen hithű muszlim az valahol nagyon buta is. Ne menjünk bele hogy elmondjam miért, de röviden annyit hogy a muszlim vallás és a logika nem barátok. Az a muszlim viszont aki intelligens, az általában nem vallásos. Az összetartásban van az erejük. Mindössze nekünk is össze kéne tartanunk és könnyedén elintézhetnénk ezt az egész gyalázatos kutyakomédiát amit menekültválságnak hívnak a kitalálói. Ehhez pedig a saját liberálisainkat kell minél előbb parkolópályára tenni, és ez a projekt szerintem elég jól halad. Legyünk türelemmel, még maximum 3 év és kezdhetjük visszaküldeni őket. Addig a muszlimok nem fognak a többségnek még a közelébe sem kerülni.

Alapjában véve ez így van. Különböző törzsi területek lettek az európai gyarmatosítóik által összetoldozgatva egy országgá. Csak egy diktatúra tudná egyben tartani, olyan erős diktátor pedig most nincs aki az egész országot maga alá tudná gyűrni. Hosszan tartó törzsi háborúkra lehet számítani amíg meg nem jelenik egy új Kadhafi. Vagy szét nem darabolják az egészet néhány új országgá.

Sajnálom, hogy a magyar média nem emlékezett meg arról, hogy 1916.május 31-én született a nagy zsidó gondolkodó, arab szakértő, Bernard Lewis.

Tíz évvel ezelőtt még a Die Welt készített vele interjút, amelyben azt nyilatkozta, hogy: " Európa az arab nyugat részévé fog válni."

A megoldás: " Házasodjatok fiatalon és csináljatok gyerekeket. "

A meg nem értett, hallgatott Cassandra jóslata a szemünk előtt válik valósággá. Az európai, a magyarországi ballib lelkes támogatása, öngyilkossága mellett.

Igazad lehet. Nem vagyok vallásos de mostanában kicsit elmélyedtem a témában. Az iszlám sok ellentmondást tartalmaz, néhány olyat is amik feloldhatatlanok. Van néhány ilyen a kereszténységben is, csak sokkal kevesebb. Ráadásul az iszlám nem csak vallás hanem kultúra is, ebből kifolyólag rákényszeríti a követőit egy olyan életmódra ami egy modern gondolkodású ember számára nem vonzó. Meggyőződésem hogy amíg az iszlám nem lesz képes a kereszténységhez hasonlóan megreformálni magát addig el fogja veszteni az intelligensebb híveit. Ez már tendencia például az USA-ban, orvosok és mérnökök relatíve nagy számban hagyják ott a muszlim vallást mert képtelenek vele azonosulni.

De ha már mentegetni akarnánk akkor avval lehetne hogy a Szahara felől leblokkolni a migriket szerintem nem nagyon lehet.

Válaszok:
kalotaszeg | 2016. június 5. 21:35

Nem ismerem a történetet. De ismerve a mindenkori felszabadítókat el tudom hinni.

Líbiára nyilvánvalóan nem lehet számítani. Esetleg egy hadúrral vagy törzzsel megegyezni hogy ők fenntartatnának ott egy "menekülttábort" amiből csak visszafele van út. Ki tudja mit hoz a jövő amikor már nem a libsik irányítják majd európát.

Válaszok:
kalotaszeg | 2016. június 7. 21:24

Ha így van, akkor gondolom van az a pénz amivel a helyi hadurakkal meg lehet egyezni. Nekik pár millió euró nagy pénz, nekünk olcsó megoldás lehetne.

Fasza hogy rajtunk kivul mindenkinek alanyi joga megmondani kit enged be a teruletere.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés