Líbia nem fogad vissza migránsokat az EU-ból

2016. június 5. 16:56
Líbia nem fog Törökországhoz hasonló megállapodást kötni az EU-val, és nem hajlandó migránsokat visszafogadni Európából – szögezte le Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai egységkormány vezetője a Welt am Sonntagnak. Az ENSZ által támogatott vezető arról is beszélt: nem kérnek az Iszlám Állam elleni katonai segítségből sem szárazföldi csapatok, sem légi csapások formájában.

Líbia nem fogad vissza menekülteket az Európai Uniótól – mondta az észak-afrikai ország egységkormányának vezetője a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak. Fájez esz-Szarrádzs a Welt am Sonntagnak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy kormánya nem hajlandó a menekültválság közös kezeléséről szóló EU-Törökország megállapodáshoz hasonló egyezményt kötni. „Nem fogjuk elfogadni, hogy az EU migránsokat küldjön vissza hozzánk” – mondta.

Az EU-nak megoldást kell találnia arra, hogy visszajuttassa őket hazájukba. Nálunk nem élhetnek” – mondta az ENSZ által támogatott egységkormány vezetője. Azt is elutasította, hogy külföldi katonák lépjenek az ország területére az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelem támogatása céljából. Mint mondta, a logisztikai és technikai jellegű katonai segítség ellen nincs kifogásuk, „de egyszerűen hamis az a beállítás a sajtóban, hogy szárazföldi csapatok segítségét kértük volna”. Hozzátette, hogy légi támogatásra, az Iszlám Állam állásainak bombázására sem tartanak igényt.

Viszont sürgette a Líbiával szemben 2011-ben bevezetett fegyverembargó visszavonását. „Gondoskodunk arról, hogy a fegyvereket csak a terroristák ellen használják, és ne fordítsák őket líbiai honfitársaink ellen” – mondta Fájez esz-Szarrádzs, aki a Welt am Sonntag értékelése szerint a külföldi katonai beavatkozás és a menekültügyi együttműködés elutasításával ellentmond azoknak a bírálatoknak, hogy kormánya idegen erők bábja.

A líbiai egységkormány márciusban rendezkedett be Tripoliban és azon fáradozik, hogy megalapozza fennhatóságát a Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása után részekre szakadt észak-afrikai ország felett.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hajóblokádot és kereskedelmi blokádot kell vonni Libia és Európa között. Foglalkozzanak ők a tőlük származó migránsokkal.

Csak egy kérdés: Ha államot akar az "ENSZ által támogatott " hatalma alá, akkor minek engedi, hogy elhagyják Líbiát?
Na, ennyit az ENSZ szándékairól, meg a lila ködökről.
Egy sem fog visszamenni (nem csak líbiai) oda, ahonnan eljött.

Ez is csak arról szól, hogy "van az a pénz, amiért korpásodik a haj".
A kedves "egységkormány vezető" pedig most hajtja felfelé az árat, mint azt Erdogan tette/teszi.

vajopn bundásmutti ilyen hírek hallatán vajon kihányja a vasárnapi ebédet?

mert ez a nyilatkozat is csak a sötét oldalon álló Orbán pozícióját és igazát támesztja alá...

Fájez esz-Szarrádzs ha nem báb, akkor egy marionett figura. Úgy látszik Libia Törökország 2.0. Szerencsére nincs elég fegyvere, bár erősen követeli. Kíváncsian várom melyik ország lesz az első, amelyik feloldja a fegyver embargót.

A líbiai egységkormánynak valószínűleg Tripoli külső kerületeiig nyúlik a hatalma. Lehet hogy odáig sem.Viszont a pofájuk igen nagy, így remélem egy büdös eurocent segélyt sem fognak kapni.

Reméljük így lesz. Mert a B verzió az polgárháború. Vagy inkább honvédő?

"Kíváncsian várom melyik ország lesz az első, amelyik feloldja a fegyver embargót."

Nem kell sokáig barkochbázni. :))

Senkinek sem dolga más államokban bármit is "gründolni", ezzel elterelni a saját nagytőkéseinek gyarapítását. Az USA ezt teszi. A lakosságot tartsák el mások, jelszóval.

TTIP lázban (frászban) él a világ.

Engem most inkább az érdekel, hogy mi hova toloncoljuk azokat, akik kerítés átvágással jönnek be hozzánk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés