Amnesty: Németország nem tud megbirkózni a bevándorló-ellenes gyűlölettel

2016. június 9. 15:38
Intézményesített rasszizmus uralkodik a német rendőrség köreiben az Amnesty International szerint, amely tanulmányt készített a bevándorlók, menedékkérők ellen irányuló „gyűlölet-bűncselekményekről”. A szervezet szerint ezekkel nem tud megbirkózni a hatósági testület.

Nem képes megbirkózni a gyűlölet-bűncselekmények számának rohamos növekedésével Németország - írta csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményében az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet.

A dokumentumba a gyűlölet-bűncselekmények körébe sorolták a menedékkérők szálláshelyei elleni támadásokat is. Az ezekre adott hatósági válaszlépések kudarca ugyanakkor rávilágít arra, hogy a védelem azonnali növelésére van szükség, illetve független vizsgálatot kell indítani az ország rendvédelmi szerveinek körében, kivizsgálandó azok esetleges előítéleteit is – derült ki a szervezetnek az MTI-hez is eljuttatott anyagából.

Az Élet a bizonytalanságban: Hogyan hagyja cserben Németország a gyűlölet-bűncselekmények áldozatait című jelentésben kifejtették, miként emelkedett 2013 és 2015 között tizenhatszorosára (63-ról 1031-re) a menekültszállások ellen elkövetett bűncselekmények száma. Általánosságban a faji, etnikai vagy vallási kisebbségi csoportok tagjai ellen rasszista indíttatásból elkövetett, erőszakos bűncselekmények száma 87 százalékkal nőtt 2013 és 2015 között (693-ról 1295-re).

Hiányos reagálás

„Mivel a gyűlölet-bűncselekmények száma emelkedik Németországban, foglalkoznunk kell azzal, hogy a rendvédelmi szervek régóta, jól dokumentáltan hiányosan reagálnak a rasszista erőszakra” – jelentette ki Marco Perolini, az Amnesty International EU-kutatója.

Míg Európában a német közvélemény volt az egyik legbefogadóbb a menekültekkel szemben, 2015-ben már hetenként akár hat menekültellenes tüntetést is rendeztek. Több áldozat, illetve megtámadott barátokkal, ismerősökkel rendelkező menedékkérő és menekült azt mondta az Amnesty Internationalnek, hogy félelemben él, és többé nem érzi magát biztonságban.

Intézményesített rasszizmus

Az „intézményesített rasszizmus” hozzájárulhat ahhoz, hogy képtelenek elhivatottan azonosítani, rögzíteni és kivizsgálni a lehetséges rasszista bűncselekményeket – tette hozzá az AI.

A kudarcok közül több is arra vezethető vissza, hogy Németországban egy bonyolult rendszer szerint sorolják be és gyűjtik az adatokat a politikai indíttatású bűncselekmények ügyében, beleértve a gyűlölet-bűncselekményeket is.

Marco Perolini kiemelte: „több tényező is arra utal, hogy a német rendvédelmi szervek köreiben intézményesített formában létezik a rasszizmus. Fel kell tennünk a kérdést, és választ is kell kapnunk rá: hogyan is történhetne valós előrelépés a rasszista bűncselekmények elleni fellépésben, ha a rendvédelmi szervek még a saját hozzáállásukat és előítéleteiket sem készek felülvizsgálni?”

 

Szilvay Gergely
2016. June 9. 15:58
„Gyűlölet-bűncselekmény”: mintha a hírekbe költözött volna Orwell 1984-e. Nyilván kár volna azt hinni, hogy az intézmények, testületek mentesek az emberi hibáktól, így többek közt a rasszizmustól csak mert igyekeznek személytelenek lenni és szigorú szabályok szerint eljárni, de ha a német rendőrségben dúl (vagy épp megbújik) az „intézményesített rasszizmus”, akkor mi lehet a világ többi részén? Vagy a német erőszakszervezetek véleménye egy nagy, kamerába mutató ököl volna a willkommenskulturról? Esetleg nem úgy nő-e az orwelli terminológiájú, kivizsgálatlan bűncselekmények száma, ahogy a bevándorlóké is? Ha már a német rendőrség is rasszista, akkor bizodalmunk csak a svéd rendőrségben lehet. A pisztolyt viszont még ők sem cserélték virágra.
Válaszok:
Vezetéknév Utónév | 2016-06-09 17:55:55

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Angelina egy kicsit elszámolta magát mert állítólag a furfangos Viktor átqrta...

Csak 70-80ezer migriről volt szó.

A rejtély nekem már csak az, hogy hogyan engedték el a létszámot egészen 1,2 millióig?

Orbán minden nap átkúrta őket 25ezer migránssal és nem vették észre????

Aki ezt elhiszi az hülye.

Kemény ez a csapat. Kemény.

A német rendőr is ember!
https://polizeimensch.de/

https://morbusignorantia.files..

A német rendőr is megunja a rossz politikai döntések miatt a hátát tartani. Neki is van felesége,lánya.
http://www.pi-news.net/

Düsseldorfban leégett egy csarnok, 10 millió € a kár, mert Hamza nem kapott csokoládés puddingot.
http://www.pi-news.net/2016/06..

Merkel muß weg!

Eddig sem volt kétség, hogy ezek marhák, de ez már önmaga paródiája.

Farkas, farkas kiáltotta a pásztor, de már senki nem vette komolyan.
Az Amnesty International érdektelen.

Megint a jó öreg áldozathibáztatás, nebvetséges.

Másrészt az Orwell-analógia tévedés. Az 1984-ben a gyűlöletszeánszok államilag szervezet, kollektív események, amelyekben kötelező részt venni. Németországban viszont pont azok követnek el gyűlölet alapú erőszakot, akik magasról tesznek a törvényekre, jogokra, államra stb. Az esetleges rasszista rendőrök csak asszisztálnak ehhez, nem ők gyújtják fel a menekültszállásokat.

A rendőröknek nagyobb a rálátásuk az eseményekre. No-ban három hónap alatt 69 000 bűncselekményt követtek el migránsok. Elég nagy szám.

"Brutális! Felgyújtották a migránsok a menekülttábort, mert nem akkor kaptak reggelit, amikor akartak
ma 17:55

Az egész tábor lángokban állt egy felgyújtott matrac miatt /Fotó: AFP

Garamvölgyi Flóra újságíró

Düsseldorf – Felgyújtották a menekültek a táborukat mert nem ébresztették fel őket, hogy a vallásuknak megfelelően reggelizhessenek Ramadankor.

A táborban, amely 280 migránsnak adott otthont, először egy matrac lobbant lángra, amit benzinnel locsoltak le, majd meggyújtottak. Az incidens óta 25 embert kezeltek füstmérgezéssel.
Többen füstmérgezést kaptak / Fotó: AFP
[Megosztás] [Gombostű]

A német rendőrség szerint a tűzért egyértelműen két, 26 év körüli marokkói férfi tehető felelőssé, akik a tábor vezetőit azzal vádolták, hogy nem tisztelik eléggé a vallásukat és ezzel együtt a Ramadant. Az átmeneti szálláshelyen azonban nem mindenki vette olyan szigorúan az iszlám által előírtakat, voltak akik ugyanúgy étkeztek mint máskor, így a tábor dolgozói nem tudtak mindkét csoport igényeire odafigyelni és ugyanakkor szolgálták fel a reggelit mindenkinek -írja a Daily Mail."

Ma az olaszok lelőttek egy migránst, mert késsel támadt a rendőrre.

Akkor még van remény.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés