Naponta akár ezer csecsen is érkezhet Németországba a lengyel határon

2016. június 13. 12:25
Egy, a Welt am Sonntag által nyilvánosságra hozott jelentés szerint a balkáni útvonal lezárása óta erősödő migrációs nyomást tapasztal a német-lengyel határon fekvő Odera menti Frankfurtban működő kapitányság. A szöveg szerint főleg orosz állampolgárságú, csecsen nemzetiségű személyek lépik át illegálisan a határt Lengyelország felől.

Erősödik a Németországba irányuló illegális migráció Lengyelország és Svájc felől – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap. A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség egy belső jelentése szerint a német-lengyel határon fekvő Odera menti Frankfurtban működő kapitányság erősödő migrációs nyomást tapasztal a balkáni útvonal lezárása óta, és kifogásolja, hogy a leépítések miatt nincs elég ember a folyamat feltartóztatására. A jelentés szerint főleg orosz állampolgárságú, csecsen nemzetiségű személyek lépik át illegálisan a határt – írta a Welt am Sonntag.

A lap név nélkül nyilatkozó rendőrségi forrásai szerint a 460 kilométeres német-lengyel határszakasz igazgatásáért felelős egységnél rossz a hangulat, mert már járőrözésre is alig van elég ember. „A határ kelet felé teljesen nyitva áll”, és „az embercsempészek csak nevetnek rajtunk” – mondta egyikük. A Welt am Sonntag szerint senki sem tudja, hogy mennyien lépnek be illegálisan Németországba Lengyelország felől. Az egyik forrás azt mondta, hogy akár ezren is lehetnek naponta, de a lap szerint ez bizonyára túlzás. Az biztos, hogy májusban 116 illegális határátlépést regisztráltak, de ez nem irányadó adat, mert alig van ellenőrzés.

Kormánypártok: Lengyelország felé is meg kell erősíteni az ellenőrzést

Ha az elővárosi gyorsvasutakon (S-Bahn) megszüntetnék a jegyellenőrzést, papíron megszűnne a bliccelés, holott a jegy nélkül utazók száma valószínűleg emelkedne – mondta ezzel kapcsolatban Wolfgang Bosbach, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezető belügyi szakpolitikusa, aki szerint előre lehetett látni, hogy a balkáni migrációs útvonal lezárása után nemcsak Líbián keresztül, Málta és Olaszország felé, hanem a Kelet-Európán és Lengyelországon keresztül irányuló illegális migráció is felerősödik, ezért meg kell erősíteni az ellenőrzést. Ezt sürgeti a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) parlamenti frakcióvezetője, Thomas Oppermann is, aki szerint főleg a határ mentén fekvő övezetben végzett mélységi ellenőrzést kellene erősíteni.

Lengyelország felől nemcsak embercsempészek szervezésében érkező menedékkérők, hanem bűnözők is beléphetnek Németországba. Erre utal egy májusi eset, amikor megállítottak egy belga rendszámmal Berlin felé közlekedő autót, amelyben belga tartózkodási engedéllyel rendelkező csecsenek mellett utazott egy csecsen illegális határátlépő is, akiről megállapították, hogy kapcsolatba hozható terrorista cselekményekkel – írta a Welt am Sonntag.

Az utóbbi hetekben Svájc felől is erősödik az illegális migráció, ami elsősorban az osztrák-olasz határon fekvő Brenner-hágó megerősített ellenőrzésével hozható összefüggésbe. Június első hetében háromszor annyi illegális határátlépést regisztráltak, mint április végén, az érkezők főleg afrikaiak – többnyire eritreaiak, szomáliaiak és gambiaiak -, és számuk a következő hónapokban várhatóan tovább emelkedik – írta a Welt am Sonntag számadatok ismertetése nélkül.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a csecsenek egyébként is hatalmas kultúrnép hírében állnak

csak gyarapítani fogják a fejlődésben megrekedt németeket

persze ha nem úgy mennek a dolgok ahogy nekik tetszik akkor hajlamosak különutakon is járni...

pl.: Beszlánban és mág pár helyen

Ez nem jó hír.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés