Rogán: Az EU-ban szeretnénk maradni, de változtatnánk rajta

2016. június 26. 9:04
Ahogy a britek üzentek, úgy a magyarok is tudnak üzenni Brüsszelnek, mégpedig azt, hogy nem veheti el Magyarországtól a nemzetállami jogokat, hangsúlyozta Rogán Antal vasárnap reggel. A magyar kormány szerint meg kell reformálni az Európai Uniót.

Az őszi magyarországi népszavazás arról szól, hogy ne legyen olyan közös bevándorláspolitika, amely a bevándorlókat rákényszeríti az uniós tagállamokra - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Rogán Antal hozzátette: „Ez a kényszerbetelepítés elleni népszavazás, hogy a magyaroknál legyen a döntés joga, és azt ne vehesse magához Brüsszel.” A miniszter a csütörtöki brit EU-népszavazással kapcsolatban kijelentette: a britek úgy döntöttek, kilépnek az Európai Unióból, ráadásul talán még annál is nagyobb többséggel, mint amire korábban számítani lehetett. A döntés egyértelmű, és nem valószínű, hogy a brit politikában ezt bárki megkérdőjelezhetné, jelentette ki.

Rogán reméli, van füle Brüsszelnek

Úgy fogalmazott, reménykedni kell abban, hogy Brüsszelben is meghallják a britek hangját, és nemcsak a britekét, akik úgy döntöttek, hogy elegük van és kilépnek az unióból, hanem azokét is, akik belül akarnak maradni, csak változásokat szeretnének, mint például a magyarok. Rogán Antal szerint többi között azért is döntöttek a britek a távozás mellett, mert elegük lett Brüsszel bevándorláspolitikájából, abból, hogy Brüsszel sok hatáskört központosítani akar és el akarja venni a nemzetállamoktól a döntések jogát. A Nagy-Britanniában tartott népszavazás legfontosabb tanulsága Rogán szerint az, hogy Brüsszelben meg kell hallani az európai polgárok hangját, és oda kell figyelni az emberek véleményére, mert nem lehet az Európai Uniót és a tagállamokat az emberek ellenében kormányozni, hangsúlyozta a miniszter.

Ahogy a britek üzentek, úgy a magyarok is tudnak üzenni Brüsszelnek, mégpedig azt, hogy nem veheti el Magyarországtól a nemzetállami jogokat, hangsúlyozta. A magyarok akarják eldönteni, hogy kikkel élnek együtt a saját országukban, tette hozzá.

Nem kilépni kell, hanem változtatni rajta

A kvótanépszavazás erről szól, hogy a magyaroknál legyen a döntés joga, jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor: a jövőnket az EU-n belül képzeljük el, ebben egyetértés van a politikában és a polgárok körében is. A miniszter kifejtette: a brit kilépés, hasonlóan a belépéshez nem egy nap alatt történik, sok szabálytól függ, legalább kétéves folyamat, ezért rövidtávú következményekkel nem kell számolni.

Legfeljebb arra kell odafigyelni, hogy egy ilyen döntés lehetőséget ad azoknak, akik az unió gazdaságát és valutáit akarják támadni, tette hozzá. Vannak spekulánsok, akik ilyenkor rögtön lecsapnak, erre nekünk is és másoknak is figyelni kell, emelte ki, többek között Soros Györgyre célozva ezzel. Hosszú távon azt kell eldönteni, és ez a legfontosabb kérdés, hogy Nagy-Britannia kilépésével milyen unió következik. A magyar kormány szerint új szabályozásra van szükség, meg kell reformálni az Európai Uniót, hangsúlyozta. 

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Korrekt álláspont .... szerintem a FIDESZ megint ráérzett a többség akaratára.

Orbánfóbiás tapló vagy.
Pont.

Rogán szeretne Európa polgármestere lenni - gondolta Stirlitz.

Szó szerint.
Üdv

Tényleg nem hagyta ki. A kilépésre spekulált.

Teljesen egyetértünk. Rogánnak igaza van.
Az unioban viszont nem bízom. Addig forgatják a történteket, míg a brexitet arra használják fel, hogy gyorsítsák az európai egyesült államok megalakítását.

Az nem zavar, hogy a "nemzet lelkiismerete" (LOL!) immár PONTOSAN UGYANAZT az álláspontot képviseli, mint a Fidesz?

Tehát, hogy az EU-ban benn kell maradni, az európai integrációval nem lehet szembemenni, kamaszkori tévedés volt az EU-ból való kilépés felvetése stb. És (talán már a Fidesznél is puhábban!) brekegnek valamit ugyancsak az EU megjavításáról.

[Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a Fidesz nagyjából mindig ezt képviselte, mindig is EU-párti volt, de nagyon is euroszkeptikus. Ezzel szemben a Jobbik az "EU-ellenes párt" jelszavától, az EU-ból való kilépéstől, az EU-zászló égetésétől stb. jutott a mostani puha EU-realizmusig. A sors iróniája, hogy az e kérdésben is 180 fokos fordulatot jelentő cukinéppártosodásuk közben Európa éppen radikalizálódott, megerősödtek a Le Pen-féle erők, a britek pedig ugyebár pár napja egyenesen az EU-kilépésről döntöttek. Figyelve a zseniális Vona Elnök Úr tornamutatványait (= "politikai szélkakas"), most valami piruettet várok, amivel az egy héttel ezelőtti álláspontját vonja majd vissza. LOL)

http://24.hu/belfold/2016/06/1..

Vona: A meghatározó folyamatokkal, például az európai integrációval szembeszállni ostobaság.

[Kérdező:] Pár éve még követelte kilépésünket az unióból.

Vona: Kamaszkori tévedés volt, belátom, de a kritikánk nagy része akkor is igaz volt, és most is az.

[Kérdező:] Vona Gábor EU-párti. Milyen mondat ez?

Vona: Maradjunk inkább az EU-realistánál.

LOL! :))))))))))

Majd utána arról hadovál, hogy Orbán másolja őt! :)))))))))))))))))))))

Szegény Tunya... szegény Jobbik-szavazók...

Szebb időt!

Az egybites személyeskedés helyett egyszer, akár egyetlen egyszer megpróbálkozhatnál valamiféle tartalmi érveléssel.

Persze, nem fog menni. :)

A többség NEM akar kilépni az EU-ból, ilyen egyszerű.

Nem véletlen, hogy a Jobbik is átnyergelt a 2012-es "EU-ellenes párt", "kilépni az EU-ból", EU-zászlót égetős álláspontról a Fidesz-féle álláspontra.

(Jelzem, hogy én azon kevesek közé tartoztam, akik 2004-ben NEM-mel voksoltak.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés