Calais migránsainak nincs brexit

2016. június 29. 20:06
A Brexit ellenére Párizs nem küldi át a Calais-ban várakozó migránsokat a brit oldalra. Francois Hollande francia elnök ezt azzal indokolta, hogy nem lenne értelme.

Nem kérdőjelezi meg a az EU-tagságról tartott múlt heti brit népszavazás eredménye a Párizs és London közötti kétoldalú megállapodást az Egyesült Királyság felé tartó illegális bevándorlás visszatartásáról – mondta szerdán Francois Hollande francia államfő. Nincs értelme a Le Touquet-i egyezmény megkérdőjelezésének azzal az ürüggyel, hogy az Egyesült Királyság a Brexitre szavazott, és meg fogja kezdeni a kilépési tárgyalásokat az Európai Unióból, fogalmazott a francia elnök az EU-csúcs után.

Az ellenzéknek üzent ezzel az elnök

Francois Hollande elsősorban hazája ellenzéki politikusainak üzent, akik a 2003-ban Le Touquet városában aláírt határőrizeti egyezmény újratárgyalását szorgalmazzák.

A megállapodás értelmében a brit-francia határőrizet teljesen átkerült a francia oldalra annak érdekében, hogy az illegálisan átlépni próbálkozókat már Franciaországban feltartóztassák, s ezzel a Nagy-Britanniába tartó illegális bevándorlást megakadályozzák. A kétoldalú megállapodás értelmében az elmúlt években London több tízmillió euróval támogatta a határőrizet és a kikötői infrastruktúra megerősítését.

Emmanuel Macron gazdasági miniszter márciusban egy lapinterjúban azt mondta, hogy Brexit esetén Franciaország nem fogja visszatartani a migránsokat Calais-ban. Bernard Cazeneuve belügyminiszter viszont már akkor jelezte, hogy miután az Egyesült Királyság nem tagja a schengeni övezetnek, semmi nem indokolja a két állam közötti szerződés felmondását. Azok követelik most (az egyezmény) felmondását, akik megkötötték, emlékeztetett a köztársasági elnök. Ez a francia jobboldal régi módszere, megpróbálják lebontani, amit ők hoztak létre, fogalmazott Francois Hollande.

Van, ami nem méltó Franciaországhoz

Az államfő megjegyezte, hogy pénteken együtt emlékezik meg David Cameron brit miniszterelnökkel az első világháború egyik legnagyobb csatája, a somme-i támadás századik évfordulójáról, s ez jó alkalom lesz annak megvitatására, hogyan javítható azon migránsok helyzete, akik a La Manche-csatorna franciaországi oldalán, Calais-ban reménykednek abban, hogy átjuthatnak a brit oldalra. Hollande azt is hangsúlyozta, hogy a kiskorúak helyzetének javításában több előrelépés is történt, de mostantól el kell kerülni, hogy olyan táborok legyenek, amelyek nem méltóak egy olyan nagy országhoz, mint Franciaország. Hivatalos adatok szerint továbbra is közel 4500 migráns él a csak dzsungelnek nevezett calais-i sátortáborban abban a reményben, hogy átjuthat Nagy-Britanniába. A segélyszervezetek viszont több mint 6 ezerre becsülik a számukat.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés