Illegális bevándorlás: mélységi határőrizetet vezetnek be

2016. július 4. 16:51
Mélységi határőrizetet vezetnek be a szerb és a horvát határ mentén kedden éjfélkor – közölte Bakondi György miniszterelnöki belbiztonsági főtanácsadó hétfőn, Budapesten. Hozzátette: indokolt a harmadfokú terrorellenes készültség fenntartása, mivel Európa-szerte nem csökkentek a biztonsági intézkedések.

Úgynevezett mélységi határőrizetet vezetnek be a magyar hatóságok a szerb és a horvát határ mentén kedden éjfélkor – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bakondi György elmondta: ez azt jelenti, hogy azokat a migránsokat, akiket a határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül elfognak, visszakísérik a határkerítésen található kapukig, és útbaigazítják őket a legközelebbi tranzitzóna felé. Az intézkedést, amellyel egy időben jelentősen megerősítik a határőrizeti erőket a térségben, az Országgyűlés felhatalmazása tette lehetővé – fűzte hozzá.

A főtanácsadó elmondta, hogy az idén 17 351 illegális határátlépőt fogtak el (tavaly 391 ezret), és 330 embert tartanak idegenrendészeti őrizetben. Ebből 13 embert fogtak el mindössze a horvát határszakaszon az idén, ami elenyésző a szerb szakaszon tapasztalt aktivitáshoz képest.

Indokolt a harmadfokú terrorellenes készültség

Tájékoztatása szerint erőszakos határátlépés, vagyis a határzár bizonyítható megrongálása miatt 4942 esetben indult eljárás tavaly szeptember óta. Tavaly 1176 ember állt bíróság elé embercsempészet miatt, az idén 163. Menekültkérelmet az elmúlt évben több mint 177 ezren, ebben az évben pedig 22 ezren adtak be, ám mindössze 264-en szereztek menedékjogot.

Bakondi György kérdésekre válaszolva arról is szólt, hogy a harmadfokú terrorellenes készültség fenntartása annál is inkább indokolt, mert szerte Európában nem csökkentek a biztonsági intézkedések, Franciaországban jelen pillanatban is rendkívüli állapot van érvényben, és számos terrortámadás történik, a legutóbbi Törökországban volt.

Van biztosítás

Ugyancsak kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a fiatal migránsokat befogadó fóti állomáson a múlt héten verekedés tört ki afgán és pakisztáni fiatalok között, három ember könnyebben megsérült. A rendőrség garázdaság miatt büntetőeljárást indított – mondta Bakondi György.

A főtanácsadó kitért arra is, hogy a honvédséggel szemben a belügyi állománynak van biztosítása.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...aki más házába tör, majd onnan kilökik és közben kezét lábát töri, magára vessen", idézi Jókai Werbőczit. Nem ez lenne a legegyszerűbb?

Figyelni kellene a híreket. A szerebek egyetlen muszlim migránst sem fogadnak vissza. A jelenlegi toloncegyezmény csak a szerb állampolgárokra vonatkozik. Bizony, itt a fidesz sumákol. Pedig látszólag kezünkben a gyeplő- ha megvétózzuk Szerbia nem lesz EU- tag. De hallunk arról, hogy tolonc ügyben keménykednénk a szerbekkel?

A kettő együtt viszont már egész jól ellátja a feladatát. De te nem ezt mondtad, te bontanád a kerítést.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés