Korlátozná a migránsok uniós mozgását a Bizottság

2016. július 13. 15:05
A menekültek uniós határokon belüli mozgását is szabályozná a közös áttelepítési keretprogram, melyre az Európai Bizottság tett javaslatot Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja szerdai bejelentése szerint. A keretprogram szerint a menekülteknek kérelmeznie kell az egyik uniós országból a másikba való áttelepülést, az áttelepítendők éves számáról pedig egyeztetni fognak a tagállamok. Ha egy menekült a hosszú távú tartózkodási engedélyre való ötéves várakozási idő alatt engedély nélkül lép át egy Unión belüli határt, a várakozási idő újrakezdődik.

Közös uniós áttelepítési keretprogramra tett javaslatot az Európai Bizottság, hogy a nemzetközi védelemre szorulóknak lehetőségük legyen rendezett és biztonságos módon eljutni az Európai Unióba – jelentette be Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy a javaslat a közös európai menekültügyi rendszerre irányuló bizottsági reform, valamint a migráció kezelésének javításáról szóló hosszú távú szakpolitika részét képezi, az európai migrációs stratégiában meghatározottak szerint. Az új szabályozás elősegíti majd a bizottság által június 7-én előterjesztett partnerségi program végrehajtását is, amelynek célja az unión kívüli főbb származási és tranzitországokkal folytatandó együttműködés – mondta a biztos.

A javaslat fontos lépést jelent azon törekvéseinkben, hogy megteremtsük a rászoruló személyek unióba történő belépésének és védelemhez jutásának legális lehetőségeit. Szerves részét képezi annak a célnak, hogy védelmet kínáljunk a rászorulóknak, csökkentsük az illegális migrációt, valamint védjük a migránsokat az őket kihasználó csempészhálózatoktól és az Európa felé történő veszélyes átkelésektől” – fogalmazott Avramopulosz.

Tagállamok döntenek továbbra is, de közösen

A biztos véleménye szerint a bizottsági javaslat olyan programról rendelkezik, amely biztosítani kívánja, hogy menekültstátuszra várók ne induljanak útnak szabálytalanul átlépve az európai belső határokat, veszélyeztetve a belső ellenőrzés nélküli schengeni övezet működését. Tavaly mintegy 1,3 millió ember lépett az unió területére, s nagy részük a jogszabályokat figyelmen kívül hagyva vándorolt több országon keresztül elsősorban Németországba és az északi országok felé, aminek következtében több uniós tagállam ideiglenes belső határellenőrzést vezetett be.

A migránsok másodlagos mozgása, valamint a schengeni határokon belüli határellenőrzések mihamarabbi megszüntetése érdekében az új szabályozás egységes eljárást javasol az áttelepítésre minden unós tagállam részvételével. A javaslat arról is rendelkezik, ha egy menedékkérő a hosszú távú tartózkodási engedély elbírálásának ötéves eljárási ideje alatt szabálytalanul lépi át a számára kijelölt ország határát, a várakozási idő újrakezdődik – mondta a biztos.

Egységes fellépés

Noha továbbra is a tagállamok határozzák meg az áttelepítendők éves számát, a nemzetközi erőfeszítések összehangolásának és az egységes fellépésnek köszönhetően az Európai Unió (EU) együttesen nagyobb hatást gyakorol majd. Az éves uniós áttelepítési tervek átfogó földrajzi prioritásokat határoznak meg az áttelepítés kiindulási helyeit illetően, valamint a tagállamok és a társult schengeni országok részvétele és közreműködése alapján megállapítják a következő évben áthelyezendő emberek maximális létszámát.

Az uniós áttelepítési keretprogram meghatározza, milyen kritériumok figyelembevételével kell meghatározni azokat a régiókat vagy harmadik országokat, amelyekből áttelepíthetnek menedékkérőket. E kritériumok közé tartozik például a harmadik országban tartózkodó, nemzetközi védelemre szoruló személyek száma, a harmadik ország és az EU közötti kapcsolatok jellege, a menekültügy és a migráció terén folytatott tényleges együttműködésük, beleértve menekültügyi rendszerük fejlesztését, az irreguláris migrációval, a visszafogadással és a visszatéréssel kapcsolatos együttműködésüket is.

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja növeljük a bürokráciát mindenféle kérelmekkel?

Én azt mondom, hogy amelyik migráns nem jön ide azzal nem kell bajlódni. Ott kell segíteni ahonnan eljött.
1) Szíriába be kell fejezni a háborút és stabilizálni kell a térséget.
2) jól lebaszni az USA-t, hogy ne merjen újjabb háborút kezdeni senkivel
3) Újra kell tárgyalni az EU ver. 2.0- át és visszavenni nemzeti hatáskörbe amit csak lehet
4) leváltani a brüsszeli vezetést és racionalizálni a tagállamok közti viszonyt.

Príma!
Éppen most hallottam a hírekben, hogy idén nyáron harminc millióan is útnak indulhatnak!
Huxitet!

szarnak ezek az EUs törvényekre

"free borders"

"freedom"

"Germany"


itt kb. véget is ér minden amit akarnak
+
honfoglalás segélyből, a legjobb stratégia
;-)

Na Stumpf? Na ballibek?

Úgy gondolják, hogy a migráns szépen megmarad azon a helyen, amit kijelöltek neki tartózkodási helynek, aztán ha másik országba kíván menni, akkor beballag a hivatalba és engedélyt kér.

Persze, hogy megoldható lenne, ha meg akarnák oldani. Nem akarják, inkább a szervezett betelepítés terveit dolgozzák ki.

Schengen lassan már csak egy szép idea...

"Korlátozná a migránsok uniós mozgását az Európai Bizottság "

Helyes! A schengeni határon! Belül meg maradjon a szabad mozgás!

"A keretprogram szerint a menekülteknek kérelmeznie kell az egyik uniós országból a másikba való áttelepülést"

Úgy megyek át, ahogy akarok még én is , legálisan. Aki kerítéseket tép fel, nyilván az EB útmutatásait fogja követni. Scehngenen belül újabb kategóriát akarnak, aki nem megy át, miközben tengereken is átmegy gumitutajjal.

"Azt a mocskos fasiszta mindenüket... Telepítgetni embereket ide-oda? "

Már várom mikor indul az első vonat mondjuk Nürnbergből polákokhoz, és ahogy a mai Gestapo tesz rendet a vonatraszálláskor, vagy ha sikerül vkit is felrakniuk - a vonaton.. ;)

"törvényi úton."

Eddig is erről voltak ismertek. Törvényeket bifláztak és be is tartották.. Mi lehetne belőled az EB-ben!

eddig pár ezer lelket sikerült ide-oda ( leginkább Muttihoz) tologatniuk. Nyilván milliós nagyságrendben flottul fog menni.
100 ezrekről meg fogalmuk sincs kik és hol vannak..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés