Migráció: 11 millió eurót kap az EU-tól Görögország és Olaszország

2016. július 29. 14:42
Tizenegy millió eurós sürgősségi forrást biztosít az Európai Bizottság Görögország és Olaszország számára a migránsválság kiadásainak biztosítására. Az összeg nagyobb része Görögországnak jut a az Égei-tenger partvonalán felállított befogadó központok regisztrációs kapacitásának és az orvosi ellátásnak a bővítésére.

A migránsválság kiadásainak biztosítására 11 millió eurós (mintegy 3,5 milliárd forint) sürgősségi forrást biztosít az Európai Bizottság a migrációs válságban legjobban érintett, elsődleges célországok, Görögország és Olaszország számára - közölte pénteken Mina Andeeva, az uniós bizottság egyik szóvivője. A bizottsági tájékoztatás szerint Görögország a menekültek fogadásának és nyilvántartásba vételének megemelkedett költségeire kap 7,3 millió euró uniós hozzájárulást. A forrás elsősorban az Égei-tenger partvonalán felállított befogadó központok regisztrációs kapacitásának és az orvosi ellátásnak a bővítését hivatott segíteni.

A bizottság emellett 500 ezer eurós plusz támogatás biztosít az Égei-tenger keleti medencéjében található Számosz szigetén az ott létesített befogadó és regisztrációs központok vízellátó hálózatának és szennyvíztisztító rendszerének javítására és fejlesztésére - mondta a szóvivő. A pénteken megszavazott többletfinanszírozással Görögország 2015 eleje óta eddig 353 millió eurót kapott a migrációs krízis kiadásaira - tette hozzá.

Mina Andeeva közölte, hogy Olaszország 2,2 millió eurós többlettámogatáshoz jut a Földközi-tengeren szolgálatot teljesítő parti őrsége felderítési és mentési tevékenységének finanszírozásához. A hozzájárulás a kimentett migránsok étkeztetését, a mentőszemélyzet költségeit és az operatív koordinációs központok kiadásait fedezi. Az unió emellett 1 millió euróval támogatja az olasz tengerészetet a megfelelő felszerelés és védőruházat beszerzésében, annak érdekében, hogy a migránsok orvosi ellátása megfelelő körülmények között és mindkét fél számára biztonságos módon történhessen.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés