Szigorodik a migrációs és menekültügyi politikai Svédországban

2016. július 29. 12:01
A svéd követség összefoglalta, mi változott az északi ország migrációs politikájában a migránsválság hatására: marad a határellenőrzés, szigorodik a támogatások rendszere, a kvótán felül érkező menedékkérők határozott ideig tartózkodhatnak az országban, a svéd migrációs hivatal azt a feladatot kapta, hogy az elutasított kérelmezőket minél rövidebb idő alatt juttassák ki az országból.

A 2015-ben kicsúcsosodó migrációs válság nagy kihívás volt a svéd társadalomnak, a menekültügyi rendszernek és a közszolgáltatásoknak, hiszen lakhatást, egészségügyi ellátást, oktatást és szociális támogatást kellett biztosítani az érkezőknek. A svéd követség most összefoglalta, hogy az ország milyen lépéseket tett, milyen szigorításokat hozott a menekültek számának csökkentése, érkezésük rendezettebb csatornákra terelése érdekében.

A közlemény emlékeztet, hogy Svédország 2015. november 12-én újra bevezette a belső határellenőrzést a déli és nyugati kikötőkben, valamint az Øresund hídon. Emellett 2016 január 4-től Svédország bevezette az alkalmankénti útlevél-ellenőrzést a dán-svéd határon. „Ez azt jelenti, hogy amennyiben valaki Svédországba utazik Dániából busszal vagy vonattal vagy olyan személyszállító komppal, mely kevesebb mint 20 tengeri mérföldet tesz meg, meg kell mutatnia érvényes fényképes igazolványát ahhoz, hogy beutazhasson Svédországba” – írják.

Szigorodik a támogatások rendszere is: 2016. június 1-én életbe lépett egy törvény, miszerint anyagi támogatást (napidíj és lakhatási támogatás) nem kaphatnak azok a gyerektelen felnőttek, akiknek kérelmére  érvényes kiutasítási döntés született, vagy akiknek menekültkérelmét elutasították. Ezen felül a svéd kormány egy olyan átmeneti törvényjavaslatot mutatott be, amely meghatározott ideig biztosít érvényes tartózkodási jogot a kvótán felül érkező menedékkérőnek, kivéve a súlyosan beteg gyerekeket. Ez a törvény a családegyesítést is korlátozza ezekben az esetekben.

Az új törvény megnehezíti a tartózkodási jog megszerzését a különösen vagy részben rossz körülményekre való hivatkozással igénylők esetében is. Közben a svéd migrációs hivatal azt a feladatot kapta, hogy a kérelem beadása és az az ország elhagyása közötti idő elutasított kérelmek esetében a lehető legrövidebb legyen, a fogdák helyeinek számát növeljék és a külképviseleteken szolgálatot teljesítő összekötők is minél hatékonyabban segítsék az elutasítottak hazajutását.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ajrópa segíts! A vikingek leszármazottaiban, a germán, szőke, árja svédekben feltört a fasizmus! Meg a rasszizmus! Meg a xenofóbia! Nyilván a patás plakátjai miatt.

Minden jót, Sándor!

Willkomna till Sverige a Metro zászlaján.
Így gyalázzák a svéd zászlót.
Azért ez nálunk elképzelhetetlen!

A világért nem akarlak összezavarni, de az illegális kivándorló és az illegális bevándorló nagyon nem ugyanaz.
Tudod 1956-ban a svéd állam képviselői vitték a gyűjtőtáborból az 56-os migránsokat Svédországba.

Ez azért egy csöpp különbség!!

A második világháború előtt a svéd határőrök pedig visszaküldték Németországba azokat a menekülőket, akiknek benne volt az útlevelükben -az akkori szokásnak megfelelően-, hogy zsidó származásúak.
Mint ahogy Svédországban előbb volt fajkutató intézet mint Németországban. Ma pedig Svédország tele szájjal kritizál mindenkit, aki nem osztja az ő elveit.

Ezt hívják képmutatásnak...

Viszont `56-ban a svédek vitték és hívták a magyarokat, nem a magyarok törték be a "kerítést".

Szerinted hány svéd ismeri saját hazája történetének ezt a részét?
Biztos nem annyian, mint ahányan szörnyülködték a tévében a szegény migránsokkal szemben könnygázt használó magyar rendőrök láttán.

A kényszer sterilizálás is akkor lett téma a 2000-es évek elején, amikor egy lengyel származású újságíró "elővette" a témát. Ez pedig nem egy 75 éves történet, mégis volt nagy szörnyülködés és hitetlenkedés a svéd átlagpolgárok között.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés