Németország nem hagyja zsarolni magát

2016. augusztus 5. 12:52

Peter Altmaier
Berliner Zeitung
Meg vagyok róla győződve, hogy a megállapodás ki fog tartani. Ez nem csak Németországnak és Európának áll érdekében, de Törökországnak is. Tehát az A tervvel foglalkozunk. Interjú.

A würzburgi és ansbachi merénylők menekültek voltak. Milyen következtetést von le ebből?

Ez megerősíti, hogy az iszlamista terror minden elképzelhető lehetőséget kihasznál, hogy támadásokat kövessen el. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások elkövetőinek diákvízumuk volt, más elkövetők pedig abban az országban nőttek fel, ahol a támadást végrehajtották. Most pedig menekültek voltak. A terrorizmus elleni harcban egyetlen lehetőséget sem szabad kizárnunk vagy lebecsülnünk.

Tehát minimalizálni kell a kockázatokat többet nem beengedni?

Nem. Nem hagyhatjuk, hogy terroristák és erőszaktevők elvegyék tőlünk az európai-nyugati életmódunkat. Ide tartozik az emberi méltóság védelme és a szükséghelyzetben lévők segítése. A biztonsági intézkedéseket felül kell vizsgálunk, de ez nem változtat azon, hogy Németország a humanitárius kötelezettségeinek továbbra is eleget fog tenni. (...)

A török kormány azzal fenyegetőzik, hogy felmondja a menekültügyi megállapodást, ha októberig nem dönt az EU a törökök vízummentes beutazásáról. Sigmar Gabriel gazdasági miniszter zsarolási kísérletről beszélt.

A német kormány soha nem volt és nem is lesz zsarolható. Sem a hidegháború csúcspontján, sem a RAF-terrorizmus csúcspontján, és most sem.

És mit csinálnak, ha Törökország felmondja a megállapodást?

Meg vagyok róla győződve, hogy a megállapodás ki fog tartani. Ez nem csak Németországnak és Európának áll érdekében, de Törökországnak is, amely minden más európai országnál több menekültet vett fel. A vízummentes utazáshoz Törökországnak egyértelműen meghatározott feltételeket kell teljesítenie, többek között a terrorellenes törvények területén. Ezt a török kormány is tudja.

Görögország mégis már egy B-tervet követel.

Ezt a vitát már pár hónappal ezelőtt lefolytattuk, mivel sokan nem hitték, hogy a megállapodás egyáltalán létrejön. Ha ezeknek a hangoknak engedtünk volna, akkor a mostani stabilizációt talán el se értük volna. Tehát az A tervvel foglalkozunk. Semmi ok nincs egy B tervre.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A német kormány soha nem volt és nem is lesz zsarolható"

Érdekes, józan paraszti ésszel az egész EU(német)-Török egyezség annak látszik...

"Görögország mégis már egy B-tervet követel"

..ugyanezen józan parasztok úgy látják, hogy az egész problémakör azért ilyen súlyos, mert a görögök még a látszat szintjén sem tartják be schengent.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés