Német felmérés: felmondanák a török-EU-dealt, a pénz Görögországnak menne

2016. augusztus 7. 16:58
Németországban a lakosság többsége felmondaná a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodást. A németek inkább Görögországnak adnák a pénzt, hogy jobban helyt tudjanak állni a menekültválságban.

A Bild am Sonntag című lap megbízásából készített kutatás alapján a németek 52 százaléka felmondaná a megállapodást, és 69 százalék úgy véli, az EU-nak le kell állítania Törökország pénzügyi támogatását és inkább Görögországot kellene segítenie, hogy jobban helyt álljon a menekültválságban. A németek 66 százaléka a török uniós csatlakozási tárgyalásokat is felfüggesztené az Emnid közvélemény-kutató intézet által 502 ember megkérdezésével augusztus 4-én készített felmérés szerint.

A Bild am Sonntag szerint a német lakosság többsége azért elutasító Törökországgal szemben, mert Recep Tayyip Erdoğan török államfő a júliusi elbukott katonai puccskísérlet nyomán keményen lép fel az ellenzékkel, a sajtóval és bírálóival szemben.

Erről szól a török-EU-deal

A megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. A megállapodás arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, de Ankara nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vagyis csak bejon amire Ciprasz tett, adossagelengedes a migrik megallitasaert cserebe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés