Újabb kvótaötlet született a török-EU paktum bukása esetére

2016. augusztus 19. 19:50
A kiszámíthatatlan törökországi fejlemények miatt a német szövetségi kormány B-tervként arra készül, hogy az Európába beérkező menekülteket már eleve kvóták alapján osztják szét a tagállamok között – értesült a Spiegel. A javaslat az EU-török megegyezés bukása esetére az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) megerősítését is javasolja, hogy megbízható védelem legyen a görög-török határon.

Terv készül a német szövetségi kormányban arra az esetre, ha kudarcba fulladna a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás végrehajtása – írta egy nem nyilvános pénzügyminisztériumi dokumentumra hivatkozva a Der Spiegel című német hírmagazin.

A lap szombati számából a Spiegel Online hírportálon pénteken ismertetett beszámoló szerint az illetékességgel a menekültválság költségei miatt rendelkező pénzügyminisztérium álláspontját rögzítő dokumentumban a tárca Európa-ügyi osztályának munkatársai kiemelték: teljesen kiszámíthatatlan, hogy miként alakulnak a belpolitikai fejlemények Törökországban, ezért nem lehet kizárni, hogy intézkedésekre lesz szükség „európai szinten”.

Gyűjtőtáborba helyezést és kvóta alapú elosztást terveznek

Már most sem zavartalan a menekültek visszaszállítása Görögországból Törökországba – tették hozzá, hangsúlyozva: amennyiben bukik a megállapodás, az uniós határvédelmi ügynökségnek (Frontex) „megbízhatóan védenie kell” a görög-török uniós külső határt.

Az EU területére illegálisan belépő embereket, illetve azokat a menekülteket, akiktől humanitárius okok miatt nem lehet megtagadni a belépést, „a határhoz közeli gyűjtőtáborokban” kell elhelyezni, és regisztrációjuk után „kvóták alapján” szét kell osztani őket a tagállamok között – áll a dokumentumban. 

Továbbá szükséges biztosítani „Görögország teljes körű együttműködését, pénzügyi nyomásgyakorlással is”, különben annak veszélye fenyeget, hogy csak a Nyugat-Balkánon lehet kialakítani egy védhető, „tartható határvonalat”

A harmadik országok is segítséget jelenthetnek, ha van pénz

A dokumentumban az is olvasható, hogy a „migrációs útvonalak átrendeződése” esetén megfontolandó a határellenőrzés kiterjesztése az Ausztriával közös határ mellett a svájci és a francia határra is.

A tárca munkatársai hozzátették: a megállapodás bukása esetén a külső határok védelmét és a menekültek visszafogadását tekintve növekedik a harmadik országok - vagyis nem uniós tagállamok – jelentősége. „Együttműködési készségüket és képességüket pénzügyi eszközökkel lehet erősíteni” – vetették fel a pénzügyminisztériumban a Der Spiegel beszámolója szerint 

Az A-terv továbbra is a török-EU paktum

A német kormány képviselői eddigi nyilatkozataikban azt hangsúlyozták, hogy a megállapodás végrehajtása halad tovább, függetlenül a törökországi belpolitikai fejleményektől, és nincs szükség B-terv kidolgozására.

Az EU-Törökország megállapodás alapján vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. 

Uniós tagországok cserébe, a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Kétszer annyi menekültet kapott Európa a törököktől, mint amennyit a törökök kaptak

A megállapodás a többi között arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, de Ankara nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét.

Az Európai Bizottság augusztus 18-án frissített kimutatása szerint a megállapodás életbe lépése óta Görögországból Törökországba 482 embert szállítottak vissza, és uniós tagországok összesen 1069 szíriai menekültet vettek át Törökországtól, a legtöbbet - 437-et - Németország.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A német belügyminiszter arról beszélt, hogy Németország kész kezébe venni Európa irányítását. A németek kiléptek az eddigi önmegtartóztató politikai mezből, s immáron nyíltan diktálnak Európának.

De Gaulle forog a sírjában, s Londonban is elgondolkodnak. De Washingtonban is, ismét képtelenek a palackból kiszabadult német szellemet kezelni. Európa reszkess!

Ki mit főzött egye meg, tartja a bölcs magyar mondás...

Az általam elismert szaktekintély, George Friedman beszélt arról, hogy az USA első számú gondja l871. óta a német kérdés megoldása.

Európa puskaporos hordója Németország, bár Friedman értékelése szerint a hanyatló nagyok közé sorolja Oroszországot, Kínát és Németországot.

Friedman szerint többek között új háború kitörése Kelet-Európában várható. Veszélyesnek tekinti a lengyel ambíciókat is. Lásd az oroszokkal való konfliktusokat.

Tehát én nem mondanám, hogy Washingtonban örülnek annak, ami ma Európában történik. Egy valós, s megkérdőjelezhetetlen impérium, mint az USA számára egyáltalán nem közömbösek az európai folyamatok.

Ezt beszéd meg az amerikai szakértővel.

Semmilyen esetben nem lehet EU tag Törökország.

Hetek, hónapok óta ezt írom itt persze minek :)

Ballib szerint semmiféle kvóta nincs:-))))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés