Lázár: Nem küldhetünk akárkit a határra

2016. augusztus 25. 17:09
Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt: a kormány fel van készülve arra, hogy tömegek indulhatnak meg Európa felé. Komoly feladat szerinte a határt védő rendőrök összeválogatása, hiszen akárkit nem küldhetnek oda. A miniszter Soros Györgyről is beszélt: javaslatai gyakran veszélyeztetik az ország érdekeit, mondta.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint történelmi jelentőségű és súlyú az októberi kvótareferendum, és remélhetőleg a választók világos, egyértelmű döntést hoznak, amely megerősíti a kormányt politikai küzdelmében az Európai Bizottsággal. Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: pénteken Varsóba megy Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi csoport vezetőinek találkozójára. Magyarország a V4 révén egy olyan politikai csoportba tartozik az EU-n belül, amely ma a leginkább akcióképes, ez a legsikeresebb külpolitikai vállalkozásunk, vélekedett.

Nép nélkül gyenge a kormány

Azt mondta, a V4-en belül teljes egység volt a Brexit utáni teendőkről, és a visegrádi együttműködésnek nagy szerepe volt abban is, hogy a délről Európára nehezedő nyomást képesek voltunk megállítani a határnál. A varsói egyeztetésen Angela Merkel is ott lesz, a német kancellár javaslatait meghallgatják a V4-es kormányfők, tette hozzá Lázár János. Közölte: szeptember 6-7-én lesz a V4-es vezetők következő egyeztetése, akkor készülnek fel a 16-ai pozsonyi EU-csúcsra, amely az unió jövőjéről szól.

A népszavazással kapcsolatban a miniszter arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság bürokratái több döntést hoztak idén a kötelező betelepítésről a bevándorlás erősítésére, és e döntések végrehajtása részben elkezdődött. Az európai politikai vezetők és a magyar kormány kész arra, hogy megváltoztassa Brüsszel döntését, de ehhez a kormány egyedül gyenge, ezért van szükség a referendumra, magyarázta. Megjegyezte: a levélben szavazással kapcsolatos szabályok megváltoztatása nem lehetséges a népszavazásig, és ha változtatni akarnak, mérlegelni kell, az mihez vezethet.

Akárki nem mehet határt védeni

Lázár János közölte: háromezer új rendőr áll munkába, jelenleg 37 ezer rendőrként szolgálatot teljesítő munkatársból áll az állomány, az ő számuk emelkedik 40 ezerre, hogy a határvédelem biztosított legyen. A kormány ennek feltételeit biztosítja, tette hozzá. Nemcsak rendőrre, hanem jó rendőrre van szükség, így bár folyamatos az állomány feltöltése, és a keret 20-30 százalékát azonnal fel lehet tölteni, reális követelményeket kell felállítani. Komoly feladat ilyen sok jó rendőr összeszedése, hiszen nem küldhetnek a határra akárkit, a minőség rovására nem kapkodhatunk, fogalmazott. A miniszter szerint ha nincs kerítés és élőerős védelem, az illegális bevándorlást és az embercsempészeket nem lehet megfékezni.

Jelenleg ezer bevándorló tartózkodik az országban, a számuk folyamatosan csökken, mert működik a határvédelem, mondta. Hozzáfűzte: naponta száz embert kísérnek vissza a határhoz és kérik tőlük, hogy a hivatalos átlépőpontokon lépjenek be Magyarország területére. Kérdésre válaszolva Lázár János kifejtette: Norvégia kerítést épít az orosz határon, ami jelzésértékű abból a szempontból, hogy ez egy legitim megoldás, és van olyan helyzet, amikor nincs más lehetőség, le kell zárni a határt, fizikai határzárat kell létesíteni. Azt is elmondta, hogy a határzár költsége a magyar-szerb szakaszon eddig 6,5 milliárd, a magyar-horvát szakaszon pedig 6,1 milliárd forint.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre közölte: a kormány fel van készülve arra, hogy tömegek indulhatnak meg Európa felé. A kerítéssel időt nyertünk, vélte, hozzátéve: rosszabb forgatókönyvvel számolunk, mint sok európai ország.

Soros sorosozás

A miniszter újságírói érdeklődére kitért arra is: felajánlotta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságnak, hogy részletes betekintést ad arról, Soros György amerikai üzletember miként akarja az EU és egyes országok döntéseit befolyásolni.

Úgy látja, ez nem egészséges, hiszen az üzletembernek nincs választói felhatalmazása. Vannak olyan kezdeményezései, amelyek kifejezetten hátrányosak Magyarországnak, javaslatai gyakran veszélyeztetik az ország érdekeit, vélekedett a Soros Györgyről.

Lázár János felidézte: a szerdai kormányülésen meghallgatták a Külgazdasági és Külügyminisztérium beszámolóját az olaszországi földrengésről. A miniszter kifejezte együttérzését minden olasz polgárnak és az olasz kormánynak. Magyarország kész bármilyen segítséget soron kívül megadni Olaszországnak, jelezte. Hozzátette: magyar áldozatról egyelőre nincs tudomásuk.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés