Leszboszi polgármester: Megtelt a sziget

2016. szeptember 13. 9:54
Kifejezetten veszélyessé vált a török partoktól tizenpár kilométerre fekvő görög szigeten kialakult migrációs helyzet Leszbosz polgármestere szerint. Kapacitásán felül üzemelő menekülttáborról és tömegverekedésekről számol be a görög kormánynak írt levelében. A Handelsblatt szerint a török-uniós menekültalku nem működik a gyakorlatban.

A görögországi Leszbosz kormányzója, Szpirosz Galinosz levélben panaszkodik a szigeten kialakult helyzetről az athéni kormánynak. A konzervatív politikus szerint kifejezetten veszélyessé vált a menedékkérők körül kialakult helyzet: a sziget déli részén fekvő fővárosától, Mitilinitől nem messze lévő moriai menekülttábor szerinte kapacitásán felül üzemel. A múlt héten hatezer ember érkezett a táborba, holott az és egy másik intézmény csupán 3500 ember ellátására szolgál, írja Szpirosz Galinosz.

A leszboszi politikus hozzáteszi: a táborokban folyamatosan zavargásokat, erőszakos cselekményeket tapasztalnak. Moriában másfél héttel ezelőtt tömegverekedés tört ki, és az így kialakult káoszt kihasználva negyven szír és afgán kiszökött a táborból. A rendőrségnek a környék olívaültetvényei között kellett összegyűjtenie őket, írja.

A Handelsblatt szerint a tarthatatlan leszboszi helyzet oka, hogy a török-uniós menekültalku a gyakorlatban nem működik: annak életbe lépése óta kevesebb, mint ötszáz menedékkérőt szállítottak vissza Törökországba a szigetről. Az okok között az elhúzódó menedékügyi eljárásokat, valamint az azokat feldolgozó hivatal HR-gondjait említi a lap. A Junge Freiheit szerint a görög kormány azzal orvosolná a helyzetet, hogy az Égei-tenger szigetein tartózkodó migránsok egy részét a szárazföldre szállítaná.

De ki ez a leszboszi polgármester?

Leszboszról a Mandiner tavaly nyáron helyszíni riporttal jelentkezett. „A görögök mindent megtesznek, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére segítsenek a menekülteknek. Önkéntesek segítenek a menekülőknek: vizet és ételt adnak nekik. A konfliktusok nem a helyiek és a menekültek, hanem a menekültek között vannak, gyakran súlyos sérülésekkel” – nyilatkozta akkor lapunknak Szpirosz Galinosz.

A Süddeutsche Zeitung tavasszal remek portrét közölt a politikai karrierjét jobboldali populista politikusként kezdő Galinoszról: a cikkből kiderül, hogy a most 64 éves leszboszi polgármester 2014-es megválasztásakor úgy vette át hivatalát, hogy nyugalmas és békés éveket remélt tőle. Ez nem jött össze, a népszerűség ellenben igen: Ferenc pápa leszboszi vendéglátója egyszer sajtótájékoztatóját megszakítva, zakóját ledobva úszott be a tengerre, miután a parttól párszáz méterre elsüllyedni látott egy menekültekkel telezsúfolt csónakot. „Nehogy a partjaink előtt fulladjanak meg!” – vallja a menekültek kompoztatásának ötletét elsők között felvető, a szigeten önkéntesen segítőket rendszeresen dicsérő, emberi jogi díjak sorát bezsebelő politikus, aki előtt leginkább Leszbosz turizmusra épülő gazdaságának megmentése lebeg célul.

A polgármester szóvivője útján már tavaly is azt nyilatkozta a menekültválság tetőpontján a Mandinernek, hogy bár rossz hatással van a turizmusra a helyzet, de nem túlzottan: az önkormányzat mindent megtett, hogy a negatív hatásokat csökkentse, például elérték, hogy a tengerjáró luxushajók továbbra is kikössenek Mitiliniben.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Álprobléma! Ja,nem!

Megoldjuk! Ja, nem!

Ébresztő! Ja, igen!

Hallod, Bundesmutti?

Szerintem brüsszelt nem érdekli, mi történik a végeken.

" török-uniós menekültalku nem működik a gyakorlatban."

Álprobléma.
Bundes Mutti Junckerral karöltve majd elmennek és sec-perc alatt megoldják, ahogy eddig is.

Megszöktek a táborból? Sötét idők járnak...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés