Orbán: All in

2016. szeptember 28. 10:40

Németh Péter
Népszava
Igen: a magyar miniszterelnök tisztában volt a Tölgyessy-féle meghatározással, vagyis azzal, hogy olyan országot vezet, amely zárt és a legkevésbé sem szolidáris. Innen kezdve pedig tálcán kínálták Orbán számára a főnyereményt; vitt és visz mindent, ami az asztalon található.

„Orbán Viktor megütötte a főnyereményt – fogalmazott Tölgyessy Péter az InfoRádióban, ami ugyan meglehetősen szokatlan szóhasználat Európa egyik legjelentősebb, és egyelőre nem megoldott ügyében, a menekültválságban, ugyanakkor azt kell mondanunk, a lehető legtalálóbb kifejezés Orbán Viktor »filozófiájával« kapcsolatban. Tölgyessy egyébként azt teszi hozzá magyarázatként, hogy bár a magyar miniszterelnök a párizsi merénylet utáni menekültellenes retorikájával nagyot kockáztatott, de végül nyert – itthon és külföldön egyaránt. A hazai pártpolitikában újból sikerült kiemelkednie, ráadásul egy lefelé szálló ágat megtörve – netadó, útdíj, vasárnapi boltzár, stb – ismét egyeduralkodóvá vált. A nemzetközi térben pedig elsőként maga köré gyűjtve a korábban szétesőnek, és funkciótlannak tűnő visegrádi csoportosulás országait, kihasználva a vezető nagyhatalmak tétovaságát, Brüsszel tehetetlenségét – és igen, el kell ismernünk – Merkel hibáit, olyan tényezővé vált, akire oda kell figyelni. Paul Lendvai fogalmazott ekképp: Orbán az egyetlen politikus, akik a hazai politikában és Európában is profitált a válságból.

Így találkozik tehát a két vélemény, Lendvaié és Tölgyessyé; profitról és főnyereményről beszélnek, írnak, ami kétségkívül pontos megfogalmazása a pillanatnyi helyzetnek. Egészen precízen: Orbán helyzetének. Hogy mi lesz hosszú távon – azon kívül, hogy mind meghalunk (Keynes) – azt most nehéz megjósolni, már csak azért is, mert nem látni, hogy mennyi tartalék van még a migránsellenes politikában. (Sokszor hittük már, hogy kifulladt, hiszen nincsenek is menekültek az országban, Orbánnak azonban mindig voltak újabb ötletei, amivel emelni tudta a tétet; ne becsüljük le, most is lesz neki.)

De térjünk vissza Tölgyessyhez, aki azt is kijelenti az idézett interjúban, hogy Magyarország a legzártabb és legkevésbé szolidáris társadalom. Ami talán a legsúlyosabb kijelentés hazánkkal kapcsolatban, ennél keményebb ítéletet egy nemzetről nem is lehetne mondani. A kérdés persze az: vajon meglep-e bennünket ez a meghatározás? Igaznak, vagy hamisnak érezzük? Tudjuk-e magunkról, vagy épp ellenkezőleg: azt hisszük, hogy nyitott és befogadó, szolidáris nép a miénk? Vajon nem hajlamos-e minden náció arra, kiváltképp ha folyamatosan ebbe az irányba tolják, hogy falat vonjon maga köré, gyanakodva nézzen az idegenre, és lehetőleg lezárjon előle minden idevezető, de még menekülő utat is? A válasz nyilván igen, minden nemzet hajlamos erre, de nem minden ország vezetője igyekszik kihasználni a nacionalizmus bennünk rejlő gyűlöletfaktorát. Márpedig Orbán pontosan ezt tette, amikor a népszavazás felé hajszolta az országot, gyötörte át minden olyan intézményen, amelynek pedig – az elvekhez, a szakmájukhoz nem ragaszkodó, ámde a miniszterelnökhöz feltétlen lojális vezetőkkel az élükön – az lett volna a feladatuk, hogy megakadályozzák ezt a referendumot. Igen: a magyar miniszterelnök tisztában volt a Tölgyessy-féle meghatározással, vagyis azzal, hogy olyan országot vezet, amely zárt és a legkevésbé sem szolidáris. Innen kezdve pedig tálcán kínálták Orbán számára a főnyereményt; vitt és visz mindent, ami az asztalon található.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pár példa a magyar zártságra és szolidaritáshiányra: István király sokat emlegetett Intelmei, a galíciai zsidók tömeges idevándorlása, a lengyel menekültek megsegítése a II. világháborúban, Beloianisz görög falu.

Ha a nemzeti és kulturális identitás megőrzése a zártság és szolidaritáshiány ismérve, akkor Tölgyessy Péter tévedett: Izrael a legzártabb és legszolidaritáshiányosabb társadalom.

Na ja!

Németh Péter előre, hosszú távra nem tud jósolni, csak visszafele az elmúlt időben történteket tudja megjósolni.
Micsoda nagy ember! ;-)

"Németh Péter az az kategória, aki még 20-ra is képes lapot kérni..."

Szerintem huszonegyre is.

Talán meglepő, de Izrael Államnak még hivatalos államvallása sincs az alkotmányában deklarálva. Szóval erősen nemzeti alapon szerveződött.

Abból már nekem is elegem van, hogy csapból is a kvótanépszavazás folyik (utálom, ha noszogatnak), de be kell látni: ez esetben Orbán jól látta a tendenciákat, a Nyugat meg elvakultan befogadó és tehetetlen volt.(Jó esetben).

Miért? Mert Izrael van benne? Ettől máris antiszemita vagyok? Inkább ez az ócska, erőltetett, és hamis...

Te már csak tudod. Régóta ismersz, persze személyesen. De a tévedhetetlen és megfellebezhetetlen ítéleted meg is van.

Csaxólok, hogy Németh ezúttal nem maga mondott értékítéletet, hanem Tölgyessyt idézte... :)

"lezárjon előle minden idevezető, de még menekülő utat is"

A hülye addig srófolta míg átlukadt. És nem vette észre. :D

1939-ben a lengyel és a kilencvenes években a délszláv menekültekkel szolidárisak voltunk. A nemzetközi sajtó meglepetésére az utóbbiak is magánházakban kaptak szállást. Mi tagadás, az együttérzésnek kölcsönösnek kell lennie.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés