Így döntök a vasárnapi népszavazáson

2016. szeptember 30. 9:42

Borbás Barna
Heti Válasz
A kormányzásra koncentráló, kegyelmi időszakot keresztülhúzza a beékelt kvótakampány, ami hónapokra blokkol minden mást.

„2016 őszére az a furcsa helyzet állt elő, hogy a minket körülvevő fő politikai jelenségnek, vagyis annak, hogy az Orbán Viktor vezette kormányzás a hatodik évében is masszív „centrális erőtér”, értelmes alternatívája pedig nincs, az oka, előnye és hátránya egybeesik. Így szól: a kormányzó erő jobban kitanulta a hatalomtechnikát, mint a rendszerváltás óta bárki a magyar politikában.

Hogy a hatalomtechnika miért ok, nem kell túlmagyarázni. A jelen pillanatban is közel kétharmados hátterű kormányzás érdekében Orbán Viktor csapata 2014-ben minden idők egyik legerősebb kampányával – rezsiharctól a szépen adagolt Zuschlag-történetig – alaktalanra verte az ellenzéket, majd cselekvésének minden elemét igyekezett úgy alakítani, hogy lehetőleg egy percre se veszítse el a gyeplőt, kezdeményező és tematizáló képességet.

A kigyúrt hatalomtechnika természetesen előny, hiszen stabilitást okoz, ráadásul megakadályozza a szélsőségek előretörését. A migrációs helyzet közepette a Jobbik lefojtásában Orbán Viktor eredményesebb, mint mondjuk Angela Merkel a saját radikális ellenzékével, az AfD-vel szemben. A stabilitás pedig háborítatlan kormányzást, tervezést biztosít, aminek kétségtelenül megvan az eredménye. Egy példa: már több hitelminősítőtől papírunk van, de például a Reuters is arról ír, hogy a gazdaság jobban teljesít, szolidan növekszik, a hiányt kontroll alatt tartják, a fiskális alkoholizmus korszakának leküzdésével a befektetők bizalma visszatér.

A túlságosan megszeretett hatalomtechnika ugyanakkor a kormányzás hátránya is: rengeteg energiát és pénzt éget el, a háttérbe szorított fontos ügyek miatt életveszélyes optikai csalódásokhoz vezet, ráadásul ellentétes hatást is kivált, mivel lassítja a kormányzást.

Utóbbit bizonyítsuk a kvótanépszavazással: a két országgyűlési választás közti, elvileg kampánymentes, így a kormányzásra koncentráló, kegyelmi időszakot keresztülhúzza a beékelt kampány, ami hónapokra blokkol minden mást.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A migrációs helyzet közepette a Jobbik lefojtásában Orbán Viktor eredményesebb, mint mondjuk Angela Merkel a saját radikális ellenzékével, az AfD-vel szemben."

"... már több hitelminősítőtől papírunk van, de például a Reuters is arról ír, hogy a gazdaság jobban teljesít, szolidan növekszik, a hiányt kontroll alatt tartják, a fiskális alkoholizmus korszakának leküzdésével a befektetők bizalma visszatér."

Szélsőségek elfojtva, a gazdaság jobban teljesít. De mint Pintér Bence óta tudható, ez a kontextus sem ér semmit, hiszen az aljas, xenofób, rasszista, gyűlöletre apelláló kormány nem óhajt úgy táncolni migrációügyben, mint ahogy a brüsszeli szalon tanult muzsikusai fütyülnek. Képes ölre menni a nemzeti függetlenségért, képes ölre menni a jogért, hogy a saját választói dönthessék el, kikkel óhajtanak együtt élni.

És ezek megbocsáthatatlan bűnök, pont alkalmasak arra, hogy egy ország kiírja magát a kultúrnemzetek köréből.

Miközben ezek a "kultúrnemzetek" kénytelenek együtt élni a szinte mindennapos terrorral. Az integráció kudarcával. A nemlétező NO-GO zónákkal. A híreket hamisító médiával. A török diktatúrával emberkereskedő politikai vezetőikkel. A tudattal, hogy a migráció humanista máza alatt az olcsó munkaerő nyers rögvalósága zörög.

Na ja, én is kerestem a címben feltett kérdésre a választ. :))))

De az plasztikusan kitűnik, ki rendelte a cikket...
Simicska-kutya.

Egyébként érdekes látni, hogy míg akár a liberális oldalról is számosan józanságot mutatnak (lásd Hack Pétert vagy az ex-SZDSZ-es Helsinki Bizottság-tagot), és a pártpolitikai megfontolásokon felülemelkedve vállalják a nemet; addig pl. a Simicska-média miként viszonyul a kérdéshez... döbbenetes a kontraszt.

Nem vagy egyedül.
Direkt nem megyek rá a teljes cikkre. Utálom, ha játszanak velem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés