Hiába kért vissza Magyarország egy menedékkérőt, a németek nem adják

2016. november 29. 20:46
Hiába vállalta Magyarország, hogy lefolytatja egy koszovói menedékkérő menekültügyi eljárását, egy német bíróság döntése szerint nem adható ki az illető Magyarországnak.

A németországi Alsó-Szászország tartomány másodfokú közigazgatási bírósága rendszerszintű hiányosságokra hivatkozva tiltotta meg a szóban forgó koszovói menedékkérő Magyarországnak történő átadását. A testület keddi közleménye szerint a november 15-én hozott ítélettel egy egyedülálló koszovói férfi ügyében döntöttek, aki 2013-ban Magyarországon keresztül érkezett Németországba, és menedékjog iránti kérelmet nyújtott be a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz.

Hiába kértük

A magyar hatóságok vállalták, hogy az úgynevezett dublini mechanizmus keretében átveszik a kérelmezőt és lefolytatják a menekültügyi eljárást, ezért a német hatóság elutasította a kérelmet, és elrendelte a kérelmező kitoloncolását Magyarországra.

A koszovói férfi bírósághoz fordult, és az első fokon eljáró hannoveri közigazgatási bíróság tavaly márciusban a magyarországi menekültügyi eljárás rendszerszintű hiányosságaira hivatkozva érvénytelenítette a német hatóság döntését.

Tartanak a magyar viszonyoktól

A németek az ítélet felülvizsgálatát kérték, de a másodfokú bíróság elutasította a keresetet és helybenhagyta az ítéletet. Közleménye szerint a magyar menekültügyi rendszert 2016 novemberében is olyan jelentős hiányosságok jellemzik, amelyek miatt a felperest embertelen vagy megalázó bánásmód veszélye fenyegetné, ha átadnák.

A többi között hozzátették: a felperest az a veszély is fenyegetné, hogy az őrizetbe vétel lehetséges okainak ellenőrzése nélkül őrizetbe veszik, és nem lehet kizárni, hogy menedékjogi kérelme tartalmi vizsgálata nélkül kitoloncolják Szerbiába, ahol nem létezik a menekülés okainak tartalmi vizsgálatát garantáló menekültügyi eljárás. (MTI)

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Helyes. Huzzak a faszukra minden reggel.

Ez az, kaptak a migránsok egy újabb hivatalos meghívót.

Remélem, a jó hírünk megmarad!
Nem kell ide senki.
Menjenek csak Nyugatra!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés