Keleti nyitás

Menekültek tízezreivel fenyeget Törökország

2017. március 17. 16:03
Azzal fenyegetőzik a török belügyminiszter, Süleyman Soylu, hogy havi 15 ezer menekültet szabadítanak Európára – derül ki a CNN Türk török hírtelevízió pénteki adásából. Soylu úgy nyilatkozott: a német és holland kormánynak nincs joga beleszólni a török belügyekbe.

Soylu szerint Németország és Hollandia beavatkozik a török belügyekbe, azok közül is kiemelten az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazás kérdésébe. Németország és Hollandia most azt próbálja véghezvinni, amit egyebek mellett a tavaly július 15-i puccskísérlet alkalmával nem sikerült – vélekedett a miniszter. Soylu rámutatott: Ankara mellőzésével Európa nem játszadozhat Törökország térségében. Mint fogalmazott: Európa „megőrülne”, ha a török kormány „kikövezné az utat” azelőtt a 15 ezer menekült előtt, akit havonta küldhetne.

Nem helyes fenyegetni Európát

Devlet Bahceli, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) vezetője – jóllehet az elnöki rendszer támogatója – csütörtökön arra figyelmeztette a kormányt, hogy nem helyes „a fegyver elől menekülőket fegyverként használni Európa ellen”.

Ankara azért bírálja élesen, s nevezi szinte napi rendszerességgel nácinak vagy fasisztának Hágát és Berlint, mert a közelmúltban visszautasították, hogy török miniszterek az elnöki rendszer mellett kampányoljanak a Németországban és Hollandiában élő törökök körében. A török vezetés úgy látja, hogy Németország és Hollandia a Recep Tayyip Erdogan török államfő által szorgalmazott elnöki rendszerrel szemben foglaltak állást.

Elállt a menekültügyi megállapodástól Törökország

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán bejelentette: Ankara teljesen elállt a menekültügyi megállapodásnak attól a részétől, amelynek értelmében Törökország visszaveszi az illegális migránsokat Görögországból. „Ezt már nem hajtjuk végre” –fogalmazott Cavusoglu. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a vízummentességgel „ámította” a törököket. Felhívta a figyelmet arra, hogy Ankara felülvizsgálja a menekültek visszatartására vonatkozó vállalásait is, és ha a vízummentesség megadására vonatkozó feltétel nem teljesül, a török kormány bármely pillanatban egyoldalúan véget vethet a megállapodásnak. 

Az Európai Unióval tavaly márciusban kötött megállapodás egyik rendelkezéseként Törökország vállalta, hogy megakadályozza az újabb migrációs útvonalak kialakulását a szárazföldön, illetve a tengeren is. A török partokról induló migrációs hullám jórészt elapadt a megállapodás hatályba lépése óta.

(MTI)

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ha török belügy a választás, akkor miért nem otthon intézik?

Válaszok:
pollip | 2017. március 17. 18:42

Szerbiában azt mondta egy migráns a rendőrnek, hogy most mi menekülünk, holnap ti fogtok!!!!
Apró léptekkel veszik be európát, ezt látni kell. nem érdemes csak a mai napot és a tegnapot nézni, el kell képzelni, mi lesz mondjuk tíz év múlva, ha minden úgy marad, ahogy most van.

Válaszok:
Morgen | 2017. március 17. 18:52

Azért, mert európában kb 5 millió török él és kell az ő szavazatuk is.

Egyszer csak elordítják a jelszót - és integrálnak minket, ha nem vigyázunk.

Hasonlót akartam írni, de megelőztél. :)

Cigányt szeretnék! Arletnek!

Mürkül nem az első német, aki azt hitte jó seftet csinál a török bazárban..

"Az EU-nak 500 millió lakosa van.
5 millió bevándorló még csak a lakosság 1, azaz EGY százaléka."

1. 500m lakos területileg igen elosztott
2. az illegális horda adott városnegyedekbe nyomul.
3. 50 millió meg az 500 millió egytizede

"Magyarország is beszart pár ezer, a németek által már regisztrált igazoltan háborús menekült befogadásától."

Németország melyik határos államában dúl háború?

Milyen kvóta?? Kellett volna...
Németországba menekült légi úton, német ( aka EU) vízummal tud(na) érkezni. Dánia, Osztrákia, Polska , Hollandia, Belgium, Cseska, stb. mind mind békés, biztonságos ország. Se háború, se polgárháború.
Németország felrúgta Schengent, de főleg Dublint és még szóbeli meghívót is küldött. Ahogy a kancellár asszony fogalmazott, legyen az illegális legális - csak mindenféle jogi aktus nélkül.
Németek járatosak a deportálásokban, szégyenlik is, vezekelnek, kiürült Elő-Pomerániát nem tudják feltölteni afrikaiakkal. Inkább Münchenben csellengenek..

"Háború kétféle képen kezdődhet.
Vagy hadüzenettel, vagy fegyveres támadással.
Harmadik lehetőség nincs."

A határon tömeges kővel dobálás, behatolás, tiltott határátlépés, zúzás nem háború. Sem az illegális behajókázás százezres méretekben.

Fel kéne függeszteni a törökök NATO tagságát egy évre. Aztán már csak egy fax az orosz medvének, hogy nem néznek oda... Utána lehet gondolkodni, hogy mi legyen a néhai Törökország területén.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés