Menekültek tízezreivel fenyeget Törökország

2017. március 17. 16:03
Azzal fenyegetőzik a török belügyminiszter, Süleyman Soylu, hogy havi 15 ezer menekültet szabadítanak Európára – derül ki a CNN Türk török hírtelevízió pénteki adásából. Soylu úgy nyilatkozott: a német és holland kormánynak nincs joga beleszólni a török belügyekbe.

Soylu szerint Németország és Hollandia beavatkozik a török belügyekbe, azok közül is kiemelten az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazás kérdésébe. Németország és Hollandia most azt próbálja véghezvinni, amit egyebek mellett a tavaly július 15-i puccskísérlet alkalmával nem sikerült – vélekedett a miniszter. Soylu rámutatott: Ankara mellőzésével Európa nem játszadozhat Törökország térségében. Mint fogalmazott: Európa „megőrülne”, ha a török kormány „kikövezné az utat” azelőtt a 15 ezer menekült előtt, akit havonta küldhetne.

Nem helyes fenyegetni Európát

Devlet Bahceli, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) vezetője – jóllehet az elnöki rendszer támogatója – csütörtökön arra figyelmeztette a kormányt, hogy nem helyes „a fegyver elől menekülőket fegyverként használni Európa ellen”.

Ankara azért bírálja élesen, s nevezi szinte napi rendszerességgel nácinak vagy fasisztának Hágát és Berlint, mert a közelmúltban visszautasították, hogy török miniszterek az elnöki rendszer mellett kampányoljanak a Németországban és Hollandiában élő törökök körében. A török vezetés úgy látja, hogy Németország és Hollandia a Recep Tayyip Erdogan török államfő által szorgalmazott elnöki rendszerrel szemben foglaltak állást.

Elállt a menekültügyi megállapodástól Törökország

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán bejelentette: Ankara teljesen elállt a menekültügyi megállapodásnak attól a részétől, amelynek értelmében Törökország visszaveszi az illegális migránsokat Görögországból. „Ezt már nem hajtjuk végre” –fogalmazott Cavusoglu. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a vízummentességgel „ámította” a törököket. Felhívta a figyelmet arra, hogy Ankara felülvizsgálja a menekültek visszatartására vonatkozó vállalásait is, és ha a vízummentesség megadására vonatkozó feltétel nem teljesül, a török kormány bármely pillanatban egyoldalúan véget vethet a megállapodásnak. 

Az Európai Unióval tavaly márciusban kötött megállapodás egyik rendelkezéseként Törökország vállalta, hogy megakadályozza az újabb migrációs útvonalak kialakulását a szárazföldön, illetve a tengeren is. A török partokról induló migrációs hullám jórészt elapadt a megállapodás hatályba lépése óta.

(MTI)

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ha török belügy a választás, akkor miért nem otthon intézik?

Szerbiában azt mondta egy migráns a rendőrnek, hogy most mi menekülünk, holnap ti fogtok!!!!
Apró léptekkel veszik be európát, ezt látni kell. nem érdemes csak a mai napot és a tegnapot nézni, el kell képzelni, mi lesz mondjuk tíz év múlva, ha minden úgy marad, ahogy most van.

Azért, mert európában kb 5 millió török él és kell az ő szavazatuk is.

Egyszer csak elordítják a jelszót - és integrálnak minket, ha nem vigyázunk.

Fel kéne függeszteni a törökök NATO tagságát egy évre. Aztán már csak egy fax az orosz medvének, hogy nem néznek oda... Utána lehet gondolkodni, hogy mi legyen a néhai Törökország területén.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés