Kazahsztán nem viccel, amikor a hazai termelőket kell védeni

2019. november 7. 21:00
A nyártól érvényes új szabályozás értelmében a társadalmilag fontos élelmiszereknél tiltott 15 százaléknál jobban emelni az árakat és azt is előírják, hogy a kiskereskedelmi üzletek termékeinek legalább 30 százalékának hazai terméknek kell lennie.

Mivel a kazah infláció öt százalék felett alakult az utóbbi hónapokban, és az emelkedés mögött elsősorban az élelmiszerek árának növekedése áll, Ruslan Dalenov gazdasági miniszter augusztusban felvetette, hogy tíz alapvető élelmiszer árát csökkenteni, továbbiak növekedését pedig szabályozni kellene. A kormány elemzései szerint a fogyasztói árak növekedését nem indokolja az import- és a termelői árak növekedése.

A kormány októberi sajtótájékoztatója szerint a nemzeti tulajdonban lévő Food Corporation vállalat elegendő tartalékkal rendelkezik, hogy fenntartsák a „szociális” kenyérárakat a piacon. Idén 150 tonna gabonát öntöttek a piacra, hogy az árakat leszorítsák.

Augusztustól Kazahsztán úgy döntött, hogy 15 százaléknál nagyobb emelés nem lehetséges több alapvető élelmiszer esetében,

a kiskereskedelemben pedig kötelező lesz legalább 30 százalékban hazai termékeket tartani a polcokon.

 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Anno a boldog szocialista időkben is megpróbálta az állam szabályozni a piacot, de nem igazán jött össze...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés